Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年12月 聖衣神話EX 女神雅典娜 & 城戶沙織 Divine Saga Premium

sbyk 發表於 27-5-2023 07:50 AM
雅典娜聖衣有出過3隻色。雅典娜“神”聖衣係咩玩意?

原色,金色,紅色,你叫我每款比個名佢我都唔知點叫好了。
loikaleong 發表於 27-5-2023 12:35 PM

「原色」應該指動畫配色版本,亦即店販版本。「金色」係指OCE配色,魂限版本。「紅色」係指十五週年「三大神」版本,又變番店販貨。
你地講起除衫...

如果佢有包幾套衫俾雅典娜替換!!

應下不同場景...

如做大小姐,帶珠鏈果套,和在第 2 套電影中那套咁!!

最好包得幾套衫,包埋相對應飾物,如以上提過的珠鏈!!

會是相當不錯的賣點!!
loikaleong 發表於 27-5-2023 12:35 PM

無論係車田原作定萬代,從來只有“雅典娜聖衣”,無所謂既“雅典娜‘神’聖衣”。係新既同人產品?
sbyk 發表於 30-5-2023 08:05 AM
無論係車田原作定萬代,從來只有“雅典娜聖衣”,無所謂既“雅典娜‘神’聖衣”。係新既同人產品? ...

聽講有些漫畫的聖衣分解圖係寫神聖衣…

而我不嬲都係聽開雅典娜聖衣的!!
我只信日版官方。其他果d亂翻譯既我一概不認同
Screenshot_20230530_081757_Samsung Internet.jpg
sbyk 發表於 30-5-2023 01:28 PM
我只信日版官方。其他果d亂翻譯既我一概不認同

發動南京大屠殺的日本仔係信唔過的。
sbyk 發表於 30-5-2023 08:05 AM
無論係車田原作定萬代,從來只有“雅典娜聖衣”,無所謂既“雅典娜‘神’聖衣”。係新既同人產品? ...

咪鬼咁執着啦,神着既聖衣=神聖衣,字面解釋都唔係差好遠。
loikaleong 發表於 31-5-2023 06:12 AM
咪鬼咁執着啦,神着既聖衣=神聖衣,字面解釋都唔係差好遠。

差得好遠。車田既解釋,神聖衣係一種幻之形態。只有在聖衣接受雅典娜之血,配合聖鬪士將小宇宙燃燒至無限大先會展現。並非一種長久既形態。在next dimension,即是冥王之戰後,五青銅既聖衣都變回最終青銅聖衣形態。而雅典娜聖衣長久只得一種形態。

神著既聖衣就叫神聖衣。海王既鱗衣就要叫神鱗衣,冥王件冥衣係咪叫神冥衣?
神功冥衣先最勁!!
呢個唔係執着嘅問題,係設定嘅問題。
係設定嘅問題喎! 加多個字即係唔同咗
可能係翻譯的問題…,也可能要同 5 青銅神聖衣統一叫法的問題…,佢地可能想,主角都著神埾衣,無理由佢老細只著聖衣吧…,可能係咁!!
雅典娜表示:你地班員工,要將聖衣升格到變神聖衣先有資格同我並肩作戰。我仲有件神衣都未攞出嚟著,怕你地連出手既機會都無
十二主神著既係「神衣」
聖衣 無論係乜野級 都只係  女神 d 兵。