Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年6月 METAL BUILD DRAGON SCALE 真三一萬能俠1號

ToyKnife 發表於 20-11-2023 02:32 PM
以前Bandai嘅超合金魂同MB我都係咁衝,初版MB Strike Freedom我當年在日本食炒JPY55,000都照入。

直到MB紅 ...

我就今年玩埋魂展既收手(自己個日魂ACC)
雖然日本人朋友話可以用佢果個ACC,但我自己日魂ACC俾佢扣起左一筆錢(兩隻MB咁上下)唔用得

我自問咁咁多年都係自用,港魂搶唔到包個底咁,一直無做拆家,條氣有D唔順,所以都係時候正式告別
老實人 發表於 20-11-2023 02:28 PM
日本保守包括game公司都係咁,多少少花臣就叫咩咩魂限咁,可能日本人出玩具諗住比返日本人買,知道出咩都會 ...

日本人做生意幾十年都無變過,最好既野永遠只留向本土賣,如果唔係重有老本食,一早已經被韓國及大陸收佢皮。
fallout8 發表於 20-11-2023 04:07 PM
日本人做生意幾十年都無變過,最好既野永遠只留向本土賣,如果唔係重有老本食,一早已經被韓國及大陸收佢 ...

唔知係換左天皇腳頭唔好定咩

其實佢地國內好多行業都唔掂,一俾大陸或者台灣食左,一係就倒閉
以手機為例早一排Fujitsu就出左最後一部日本國產手機

初頭以為寛鬆世代呢班已經40歲,做左社會中流砥柱會改變過往情況
點知重衰,唔變不特止,重比上一代人更為利是圖
chlycab 發表於 20-11-2023 01:51 PM
之前有師兄講過
睇日魂就知,之前對比重覆地址斬一堆ACC唔夠 (其實我認同呢點,減低轉賣走水貨)
而近兩個月 ...

無計喺日本國內Bandai D玩具真係好多人買,由細路仔到大人都有,
其它本土牌字真喺好難同佢爭,淨喺高達都養咗佢幾拾年。
chlycab 發表於 20-11-2023 10:47 PM
唔知係換左天皇腳頭唔好定咩

其實佢地國內好多行業都唔掂,一俾大陸或者台灣食左,一係就倒閉

日本手機已經無得玩好耐,依家得Sony有出手機,另一個我唔睇好既汽車業,遲早被其他國家超越。
fallout8 發表於 21-11-2023 02:45 PM
日本手機已經無得玩好耐,依家得Sony有出手機,另一個我唔睇好既汽車業,遲早被其他國家超越。 ...

唔只sony, 仲有其他品牌有出
fallout8 發表於 21-11-2023 02:45 PM
日本手機已經無得玩好耐,依家得Sony有出手機,另一個我唔睇好既汽車業,遲早被其他國家超越。 ...

汽車個問題反而係新一代賺錢太少,真係非常好車或者一家大細既先買
否則好似我朋友咁,兩公婆無仔女,一係窩係屋企,一係國內遊都係搭公共交通

終於得閒玩,幫佢講番幾句好話先,其實佢係企得穩! 股關節其實亦唔係咩大問題,但要企得穩唔可以剩係靠郁股關節同屈下膝頭咁,係要靠轉大脾同腳板方向嚟搵一個平衡點,就會企得穩唔駛用支架。
不過玩具本身上半身唔夠實正,手腕關節有等於冇,仲有最差就係肚腩塊冚板,經常一郁腰就彈出嚟,好麻煩!
哩隻三一本身造型同用色都正,亦算墜手,可惜出得遲同定價過高,而家跌咗一半價絕對係超值!

依隻型過CCSTOYS, CCSTOYS真係幾平都唔會入,話時話一跌價班淡友唔見晒,好明顯係錢作怪!

外型同特考根本好多野完勝CCS,好多人根本跟人口水尾話點差點差  發表於 26-11-2023 05:14 PM
Hawk 發表於 25-11-2023 08:57 PM
終於得閒玩,幫佢講番幾句好話先,其實佢係企得穩! 股關節其實亦唔係咩大問題,但要企得穩唔可以剩係 ...

經師兄一影,隻真三一即刻高左一個檔次。

師兄你太過獎喇,現在價錢真心超值!  發表於 26-11-2023 12:25 AM
呢隻仲未決定買唔買,價錢當然唔係考慮因素,呢隻我最唔鐘意佢心口同雙肩既比例,好怪雞,雙肩太大。
馬仔 發表於 26-11-2023 11:37 AM
呢隻仲未決定買唔買,價錢當然唔係考慮因素,呢隻我最唔鐘意佢心口同雙肩既比例,好怪雞,雙肩太大。 ...

不用決定了, 因為冇哂了。
熱狗OO 發表於 26-11-2023 12:56 PM
不用決定了, 因為冇哂了。

仲有$10XX, 唔會買唔到,到時聖誕可能仲有呢!
馬仔 發表於 26-11-2023 11:37 AM
呢隻仲未決定買唔買,價錢當然唔係考慮因素,呢隻我最唔鐘意佢心口同雙肩既比例,好怪雞,雙肩太大。 ...

我都係未決定入手,因為呢隻缺陷咁多,1千或者幾買件站屍返黎真係要諗過
有人話咩淡友,我都想淡友幫手黎緊隻百獸王再販
如果隻隻可以平到1000樓下,唱淡都ok呀