Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年6月 METAL BUILD DRAGON SCALE 真三一萬能俠1號

chlycab 發表於 4-7-2023 12:41 PM
我反而係香港好多食店執笠俾到啟示
正如果D食店,係疫情前就算俾D垃圾人食,都有一堆遊客大軍幫襯
佢做到 ...

師兄講得正確啦
我地都係用玩家眼光去睇成件事
但其實萬代係用商業眼光去出產品,正如上面果位師兄話齋,據地要噶係財報,財報無赤字仲有賺,點解要改?改左萬一仲變虧錢呢?邊個負責?換位思考就明。
其次就係,據地唔係無能力出一件完美噶作品,而係,如果出一件完美無瑕噶作品,玩家再都唔洗買多一件噶時候,請問據地未來吃乜?咁大個財團點支持落去?最後咪就係執粒。
所以先至每次都要留一手,長做長有,我地裡批人老了,仲有下一批,只要個IP熱度足夠,就可以2.0-3.0落去。據地先可以一直做落去。
裡個就係最簡單噶商業眼光同玩家眼光的最大差異。玩家希望有個完美噶一次比錢永世安樂,商家希望可以長做長有穩定發展。
肉餅 發表於 4-7-2023 03:33 PM
師兄講得正確啦
我地都係用玩家眼光去睇成件事
但其實萬代係用商業眼光去出產品,正如上面果位師兄話齋, ...

機人IP只有高達勉強做到傳承

其實我地呢批會買真三一的大都係因為機戰然後接觸世界最後之日先買, 即係我地呢班已經係被傳承的一批, 而並非小時侯睇原三一的一班

我好相信三一系難以傳承, 或其他超級系亦然, 因為BANDAI近十年連遊戲機都經營得唔好, 應該說是極差勁
熱狗OO 發表於 4-7-2023 04:18 PM
機人IP只有高達勉強做到傳承

其實我地呢批會買真三一的大都係因為機戰然後接觸世界最後之日先買, 即係我 ...

我都係打機戰識得三一,當年既卡通我地都細個,或者無播過。
一件玩具設計有無HEART和誠意,玩家會FEEL到。

俾人插到飛起既千值練,起碼再販時會改良
METAL BUILD呢?EXIA出左咁多年,依然用返舊既骨架。
bunnyyau 發表於 5-7-2023 12:02 PM
一件玩具設計有無HEART和誠意,玩家會FEEL到。

俾人插到飛起既千值練,起碼再販時會改良

EXIA應該出2.0喇, 樣仲OK但關節我覺得可動度不足了, 唔好睇佢咁瘦以為郁得勁, 原來連SD EXIA的BOXART個POSE都做唔到的
熱狗OO 發表於 5-7-2023 12:50 PM
EXIA應該出2.0喇, 樣仲OK但關節我覺得可動度不足了, 唔好睇佢咁瘦以為郁得勁, 原來連SD EXIA的BOXART個PO ...

呢個POSE呀, 右手咁既角度持劍係做唔到架, 我指METAL BUILD的EXIA
bandai_gundam_exia_sd_gundam_e_1644668271_24f9f86d_progressive.jpg
Hawk 發表於 28-6-2023 03:56 PM
哩隻唔會999呀? 千五以下我都買架喇

到價喇喎, 因死狗久;

SSP的毛瘡旁果姦玩具站舊址
而家已經熱情冷卻,插多2舊睇下會唔會愛火重燃再算……
今日行現時點,間間鋪都見到真三一.....
Hawk 發表於 14-7-2023 08:05 PM

咁我跟你機喇。
Hawk 發表於 14-7-2023 08:05 PM

幾日已平多5條… 與店斗長命, 可防止性病…
熱狗OO 發表於 18-7-2023 07:19 PM
幾日已平多5條… 與店斗長命, 可防止性病…

上星期行一轉現時點,近乎每一間鋪都放一盒係門口做鎮店之寶,以MB來講係極少見,已經知道佢完全走唔到貨。
fallout8 發表於 18-7-2023 11:31 PM
上星期行一轉現時點,近乎每一間鋪都放一盒係門口做鎮店之寶,以MB來講係極少見,已經知道佢完全走唔到貨 ...

兩個月都無插三成, 等喇, 依家都係5算姐, 4算應該得既
出貨之前都無測試好,抵佢跳樓,咁大間公司,趕住出貨,等佢買個教訓,

佢最多賺小D, 唔會蝕本,下次出番隻好D。

呢隻就當賣大包...........

等4算入喇, 我唔覺得會999咁癲既  發表於 19-7-2023 12:43 PM
馬仔 發表於 19-7-2023 11:58 AM
出貨之前都無測試好,抵佢跳樓,咁大間公司,趕住出貨,等佢買個教訓,

佢最多賺小D, 唔會蝕本,下次出番 ...

其實蝕的應該只係舖頭....