Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年6月 METAL BUILD DRAGON SCALE 真三一萬能俠1號

馬仔 發表於 1-7-2023 05:54 PM
呢隻貨,本身定價應該係1800左右,用2046去買已經食左炒,需家仲要響半個月內直跳成4百幾,有誰不在意。
...

其實我想問
好地地做乜出真三一?
自己有大把野出 又唔怕同人比
話時話 而家除左天意
MB 重有冇野 show 左又未出?
chsimon 發表於 1-7-2023 09:22 PM
其實我想問
好地地做乜出真三一?

b記就係咁屎忽,咁多年都無出真三一,世紀合金出過,EX合金出過,千值都出過佢都無出。

而家,ccstoys 出都咁好,佢又走來做埋一份,都得出色還好,但..........

以b記能力,收人價錢,應該必須做得好,但.......

大廠而家俾內地廠過曬頭,日本人都玩內地貨,

大廠手上多IP外,技術,設計,開發,在成本方面遠遠落後他人,

不如高達俾埋人地出算。
只能夠話日本仔仲發緊夢以為自己好勁,套新幪超節奏慢到呢睇到我媽媽聲,日本已經沉淪沒落冇得救
已落至1500水平,1200會考慮入手
fallout8 發表於 1-7-2023 03:59 PM
大脾位拉出式關節之前合金魂萬能俠有用過,但係可動效果麻麻,今次笨大唔想照抄之前老千個設計要試新野,可 ...

其實唔難發現,bandai而家最大嘅問題係冇做好玩家方嘅意見調查,又或者有做但唔理,有好多時d設計嘅問題我唔相信佢哋由設計到有試作品成個過程裡面都冇發現到,只係佢哋明白就算出得再hea都一樣會有fans買帳
chsimon 發表於 1-7-2023 09:22 PM
其實我想問
好地地做乜出真三一?

MB真三一好似兩年前已公佈會出,果時應該無諗過ccstoys個勢會咁勁。
jeffyen83 發表於 2-7-2023 08:16 AM
已落至1500水平,1200會考慮入手

係? 邊姦呀? 藍屍店1580話係寫錯價轉頭又拉高100; 不過我有信心繼續插既
hinaoi 發表於 2-7-2023 09:33 AM
其實唔難發現,bandai而家最大嘅問題係冇做好玩家方嘅意見調查,又或者有做但唔理,有好多時d設計嘅問題 ...

無計咁多年bandai都係日本獨大,QC差一樣有人買。
你睇佢依家D玩具好多都有瑕疵,以前嚟講呢次係次貸點攞出嚟賣,
玩具就貴咗品質就差咗。
fallout8 發表於 2-7-2023 12:31 PM
MB真三一好似兩年前已公佈會出,果時應該無諗過ccstoys個勢會咁勁。

話就話強勢, 但CCSTOYS版的真三一口價炒唔起兼賣到依家都仲賣緊

BANDAI就如日系配玩具的勞力士, 你唔洗理做得幾差, 大部份擺耐左都係口價最硬係佢
熱狗OO 發表於 2-7-2023 11:12 PM
話就話強勢, 但CCSTOYS版的真三一口價炒唔起兼賣到依家都仲賣緊

BANDAI就如日系配玩具的勞力士, 你唔洗 ...

唔清楚ccstoys玩法,到底佢係keep住有出貨定係一批貨賣曬就無,但係見蒸品不時都有佢隻真三一新貨返。
其實唔難發現,bandai而家最大嘅問題係冇做好玩家方嘅意見調查,又或者有做但唔理,有好多時d設計嘅問題 ...

佢日魂有做意見調查,不過都係D純感覺既1至5星評分,而且感覺佢係意見接受,態度照舊咁
反而間你想出咩或者翻出咩野,就非常認真,10幾20版(手機)既問題
日本人做野架床叠屋, 一層一層上去, 批果個(話事果d)唔想有穫氣就出返熟頭熟路/少改既交差

MB- eva 已算新出大改又叫好叫座

我還在等待 MB 藍色零號機,其實這隻我都幾喜歡,暫時只是呆企,不瞭解活動能力有多少

b 記係一間上市公司,客戶既說話,佢根本唔需要聽,

佢只需要整靚條數俾股東睇,如何用最底成本賺最多既錢。

佢地下下計到盡,你睇下佢d玩具,到而家d關節都仲係用窩釘呢d最平技術,成日爆同鬆佢都唔會改就知,

人地向前,佢企響到,大家睇結果就知。
馬仔 發表於 4-7-2023 11:14 AM
b 記係一間上市公司,客戶既說話,佢根本唔需要聽,

佢只需要整靚條數俾股東睇,如何用最底成本賺最多既 ...

我反而係香港好多食店執笠俾到啟示
正如果D食店,係疫情前就算俾D垃圾人食,都有一堆遊客大軍幫襯
佢做到幾難食都好,呢班味痴遊客依舊絡繹不絕

B社就手段高明一D,佢唔會件件都垃圾,至少自家高達衰既真係唔多
而且佢明白"梁蘇記"或者日本電器業既情況,就係公司做一件完美既商品
唔係執笠就會破產,不如擠牙膏咁,1.0, 2.0, 3.0咁出落去