Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年12月 超合金魂 GX-105 鐵甲萬能俠Z 革進 -KAKUMEI SHINKA-

要拆件,真係倒退之革進
無地台係合金魂將來趨勢
睇你哋的link嚇親左… 咁排400
冇發泡膠、冇地台,SR合金規格….
bigbigfriend 發表於 2-1-2023 08:24 AM
冇發泡膠、冇地台,SR合金規格….

環保原因, bandxx 應唔會再用 (之前17號, 到只Sazabi 已是吸塑)

如果是以環保原因,那麼環保的確比較重要,沒有發泡膠也不算是日後其他產品的缺點,說回今次產品,我只有興趣這次產品,與舊的產品或其他同樣產品比較的優缺點,這次名字雖叫革進,就算忽略那外形來說,那飛翼要拆件才能改變形態的這樣設計(GX-01也不需要),對我來說反而是倒退,今次唯一進步的,其實只不過是,不需要像GX01或02那樣,購買後需要自行組裝那模形部件吧了,其實今次產品的革進,只是一個很低階的設計及改變,談不上誠意或改進,但舊版軟膠部分可能巳經出油或甩油,本來應該是有新的同系列的代替品,但真的是非常可惜,睇怕真的是要用其他產品來代替了
nela 發表於 3-1-2023 11:42 AM
環保原因, bandxx 應唔會再用 (之前17號, 到只Sazabi 已是吸塑)

其實好多老一輩既師兄(包括小弟),玩合金魂其中一個原因就係想買返當年超合金既情懷,近年合金魂已經愈來愈膠,依家重要cut左發泡膠包裝....
其實要講環保,應該連玩具都唔好再玩。
熱狗OO 發表於 2-1-2023 02:18 AM
睇你哋的link嚇親左… 咁排400

市傳灣仔黑社會店真係插到399, 惟小弟住邊疆冇法證實, 不過呢間出名劏, 若佢都咁快做呢口價的話, 我排$350。
嘩合金魂萬能俠終於可以好似廿9幾年前盒模型咁可以彈飛拳同埋朋友號可摺翼喇
真係好進步呀YEAH!!!
熱狗OO 發表於 3-1-2023 07:18 PM
市傳灣仔黑社會店真係插到399, 惟小弟住邊疆冇法證實, 不過呢間出名劏, 若佢都咁快做呢口價的話, 我排$35 ...

社團開d價應該唔算劏卦.... 絕版野例外。
fallout8 發表於 4-1-2023 06:08 PM
社團開d價應該唔算劏卦.... 絕版野例外。

剛吃完晚飯經過, 唔見有得賣, 但姊妹舖仍有盒GX 100,, 大空魔龍,高高掛 賣60條魚回你1雞,出面好多不用33條魚 社團不心急出售, 可能只得I only one, 好似當年B記復刻單盒黃金戰士糸列, 當年試過4條草回I雞的偵察戰士, 多到放在舖出面賣, ,现仍標價生九狗,等有缘人, 另好耐唔見坐館嫻姐了,,,哈哈
柴灣20座男孩 發表於 4-1-2023 07:37 PM
剛吃完晚飯經過, 唔見有得賣, 但姊妹舖仍有盒GX 100,, 大空魔龍,高高掛 賣60條魚回你1雞,出面好多不用33條 ...

師兄都係港島人?雖然明知社團d野貴旺角少少,但有時真係冇時間出旺角,貴幾草去太源街買左去算鬼數,事頭婆我都好耐無見過了....
fallout8 發表於 4-1-2023 09:13 PM
師兄都係港島人?雖然明知社團d野貴旺角少少,但有時真係冇時間出旺角,貴幾草去太源街買左去算鬼數,事 ...

係呀, 我家住港島區, 在二幾三十年前都在社團買嘢gx 01,Gx 05 ,ABC 中巴, .在櫃桶裡揾日本制tomica 車仔, 好似尋寶,, 但近十幾年都好少在社團買嘢,因價錢略高, 多數在九龍買合金了
柴灣20座男孩 發表於 4-1-2023 09:28 PM
係呀, 我家住港島區, 在二幾三十年前都在社團買嘢gx 01,Gx 05 ,ABC 中巴, .在櫃桶裡揾日本制tomica 車仔,  ...

孤仔蒸粉未出現之前,太源街應該算係買合金魂最平既地方。
fallout8 發表於 4-1-2023 10:00 PM
孤仔蒸粉未出現之前,太源街應該算係買合金魂最平既地方。

師兄, 算係啦, 另外當時湾仔東方188,的一樓, 其中1間细舖, 四眼女人看檔,當時幫她買gx 03 超力仔,7魚2草, 我覺得, ,算平.
现在港島區, 仍有孤仔, 蒸粉及5月仍可看看