Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年12月 超合金魂 GX-105 鐵甲萬能俠Z 革進 -KAKUMEI SHINKA-

熱狗OO 發表於 29-12-2022 03:11 PM
因為在TOYSDAILY的用戶中生於60年代的少年應該比較少

生於70年代的老餅較多
mushroom 發表於 29-12-2022 05:01 PM
生於70年代的老餅較多

6-70後-鐘意超級系機械人/Gundam(元祖/Z) /超時空要塞....
8-90後-Gundam(Nu/Seed/00)/勇者王?
00後-只愛打機?
fallout8 發表於 29-12-2022 05:47 PM
6-70後-鐘意超級系機械人/Gundam(元祖/Z) /超時空要塞....
8-90後-Gundam(Nu/Seed/00)/勇者王?
00後-只 ...

00後覺得機人番係低能,佢地睇異世界轉生同百合
以前年代所有高達同超級系都好,先唔理動畫畫風有無崩,其實有好多都現今睇都係好靚
尤其係Z Gundam 系列個d,跟本屈機
eddiem249 發表於 29-12-2022 05:56 PM
00後覺得機人番係低能,佢地睇異世界轉生同百合

師兄你講果d我無個識,新果d動漫我淨係識鬼滅。
其實依家最高消費力果班人係八九十後,佢地未結婚生仔可以盡情地去玩玩具,所以某程度上解釋到Metal Build近年點解咁受歡迎,Gundam seed/00正正開正八九十後果飯。
唔知十年後笨大會出咩玩具呢?解匠鬼滅figure
d 隻 革進 鐵甲萬能俠 我真心有興趣,但明知佢會高台跳水99華麗轉身插水冇水花 ...
今時今日我真係好難會衝出去買 ...

GX-105我真係覺得手長腳長手幼腳幼胸細唔強狀,需然比舊版可動高很多,但唔啱我現在現時的審美觀
mpp025 發表於 29-12-2022 11:41 PM
GX-105我真係覺得手長腳長手幼腳幼胸細唔強狀,需然比舊版可動高很多,但唔啱我現在現時的審美觀 ...

卡通片係咁既樣, 固此我覺得OK

如上頁說我都趕不及當年懂性睇的, 不過自幼稚園以來都知鐵甲萬能俠同三一係元祖級典堂, 果時都未有漫周, 應該係較大的朋友及街邊的幾蚊飲茶書教育;

到機戰出時就番睇過舊的視像作品囉, 不過我就係睇舊的電影版, 就唔記得邊套了, D畫功竟然都幾好的 (我覺得好過舊高達電影1及2), 就係如此瘦骨仙個樣

個人認為: 70年代至80頭的機械人係要有番適當的7味先係最香, 例如RX78造得最靚就係MG2.0同ROBOT魂, 因為就係TV果個7樣, 事實銷量亦證明粉絲係BUY咁樣

你個樣做得番果種昭和7味但又竟然做得番還原晒動畫POSE的超高可動就是今日玩具應達至的高水平工藝境界 <~~這是我個人認為, 魔改到懶有型的我反而NO WAY
熱狗OO 發表於 30-12-2022 01:34 AM
卡通片係咁既樣, 固此我覺得OK

如上頁說我都趕不及當年懂性睇的, 不過自幼稚園以來都知鐵甲萬能俠同三一 ...

師兄 我都樣同 玩物唔做返原著個樣就無咗情意結 就如你講高達模型為例 2.0(包括渣古)唔單只可動高 更是還有原著動畫味 就如新果隻Z高達 話回歸原點 但外型同動畫師差好遠 好多負評 (之前隻2.0其實少改仲靚)

https://youtu.be/mIn6uO8lmO0

終於揾到條開箱片,第一個「驚喜」竟然連地台都無跟??另外佢條腰同髖關節係伸縮關節,但係唔覺可動性大左好多,好懷疑爆地動作做唔做到。
睇到後段原來隻機翼要用換件來變型,其實依隻萬能俠係唔係應該叫「倒退」更貼題呢
fallout8 發表於 31-12-2022 09:05 AM
https://youtu.be/mIn6uO8lmO0

終於揾到條開箱片,第一個「驚喜」竟然連地台都無跟??另外佢條腰同髖關節 ...

革進D什麼?,見到要换⁵换拆拆就覺低B, 倒退更有代表性,完全没有興趣.
https://youtu.be/oS2fS1ZfGkI

揾到另一條片,大腿連90度都上提唔到,手腳屈唔到180度,以依家既標準可動性係唔合格。

另外個比例都有問題,隻手係唔係過長?

無無聊聊睇咗條片, 原來呢隻可以彈射飛拳及飛彈, 不過無地台真係一個敗筆!
大家見到最平賣幾錢呢? 想玩飛拳飛彈.