Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年12月 超合金魂 GX-105 鐵甲萬能俠Z 革進 -KAKUMEI SHINKA-

技術上來講,今次萬能俠的細節(朋友號),可動(可跪地)進步了
但是就可玩性來看是絕對退步,冇iron cutter ,手部飛彈,飛翼冇得分離 作為一個有GX 01R的玩家,個人對呢隻極度失望。唯一希望Bandai 再販合金魂萬能俠那個電動格納庫
Dancougaproto 發表於 17-6-2022 08:52 PM
技術上來講,今次萬能俠的細節(朋友號),可動(可跪地)進步了
但是就可玩性來看是絕對退步,冇iron cutt ...

飛翼冇得分離 ?
Dancougaproto 發表於 17-6-2022 08:52 PM
但是就可玩性來看是絕對退步,冇iron cutt ...

師兄利害,你唔講我都唔為意少左依d野。
Iron cutter.... 會留到 GX-105R (改版),再出多次。"朋友號","噴射飛翼" 都有後期版,GX-105一定會有新版出。
其實講可動性,以今時今日既標準都重係唔合格,作為一隻無變形無合體既機械人,手腳關節只能屈到九十度...
"笨大"習性係揤牙膏方式咁出, 才可以窄乾我哋嘅金錢
HighLamb 發表於 17-6-2022 10:33 PM
Iron cutter.... 會留到 GX-105R (改版),再出多次。"朋友號","噴射飛翼" 都有後期版,GX-105一定會有新 ...

係喎,差啲唔記得咗GX 01有包埋的後期朋友號,今次影都冇,咁搞法今次隨時又唔包地台

未見到飛翼單獨分離之後的官圖
Dancougaproto 發表於 18-6-2022 12:39 AM
未見到飛翼單獨分離之後的官圖

咁對翼算唔算分離左

應該係指飛翼圍腰個part中間菱形個部份無得分開

笨大個飛翼設定,係用個"門鉸"做開合。但如果係跟足原作動畫,腰部同萬能俠接合部份,係如下圖,兩邊圍腰部份係好似趟門一樣的伸縮活動。

點改都唔會買
HighLamb 發表於 18-6-2022 11:32 AM
應該係指飛翼圍腰個part中間菱形個部份無得分開

感謝ching補充我就係想講呢樣
ACGHK 2022 展示 updated (photo by 版友:williamhychan)

萬能俠,Bandai什麼時候可以出一支比較能讓人心動想買的萬能俠????????