Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] THE合体 HAGANEWORKS 超獸機神斷空我

Dancougaproto 發表於 16-1-2022 11:26 PM
Good smile company 之前出開黏土人,之後開新缐食埋機器人範圍。
開局算差,出模型(moderoid)帝皇萬能俠 ...

分析得好中啊 ching ! 完全係我對依間廠既感覺 我睇好佢架 笨大咁不思進取 依間進步咁快 有D威脅係好既
transformers 發表於 17-1-2022 05:06 PM
3D print 咋大佬未正式啤模㗎

師兄佢都已經上晒色都唔係試版?
已有合金魂及食玩, 所以唔諗囉
www youtube.com/watch?v=5oZcVJVcwzw

係唔係最尾呢隻???空格請自行打番一點
根本英俊 發表於 20-1-2022 12:02 AM

近鏡會睇到3d print出嚟d紋路,呢隻應該係3D print再上色

很多式樣都是會上成彩色的  鏡頭接近時就見得到許多3d列印痕跡  表面全是一痕一痕的

????大佬你唔識就唔好出聲啦

啲紋出晒嚟你夠膽呢個係版?
FAZZZZ 發表於 20-1-2022 12:51 PM
很多式樣都是會上成彩色的  鏡頭接近時就見得到許多3d列印痕跡  表面全是一痕一痕的 ...

唔好怪佢

佢年尾應該要配過副新眼鏡

transformers 發表於 20-1-2022 04:51 PM
????大佬你唔識就唔好出聲啦

嘩師兄, 妳識晒啦D野, 所以呢個谷真係越黎越少上, 就係玩爛晒!
妳知佢係試版, 妳又知佢D夾口一定唔係咁整, 唔知以為妳有份出!
transformers 發表於 20-1-2022 04:53 PM
唔好怪佢

佢年尾應該要配過副新眼鏡

係囉, 要唔要換埋對眼, 妳好想人讚妳? 係啦, 好叻叻啦, 開心未? 係唔係好開心呀?
donsuper 發表於 20-1-2022 09:17 AM
近鏡會睇到3d print出嚟d紋路,呢隻應該係3D print再上色

我無留意, 謝謝師兄指導! 我開頭見到佢身型都好開心, 因為都好靚, 不過後尾見到佢D夾口就觀望, 同都要知佢賣幾錢, 千值果隻暫時係最型, 不過對我黎講太細隻了
donsuper 發表於 20-1-2022 09:17 AM

原來而家已經咁先進, 我好耐無追POST, 最逝都係POST+同魔龍, 所以無留意而家已經先進到可以唔洗出灰模, 可以直接出色模, 我睇POST+同B記果D, 出灰模之後, 去到色版出已經差唔多定案, 所以先以為咁差, 長智識了!
哈哈e家好多人都係眼睛shopping,實物都無就插.
哈哈跟住一句論壇係咁㗎啦.
哈哈
根本英俊 發表於 20-1-2022 08:54 PM
原來而家已經咁先進, 我好耐無追POST, 最逝都係POST+同魔龍, 所以無留意而家已經先進到可以唔洗出灰模, 可 ...

因為而家大部份啲玩具都係用電腦設計,好少仲有原型師攞手喺度雕,就算雕都係用電腦,咁最快就係喺電腦直接3D print出嚟上色做個版,又平又快。當然有時用3D print有佢嘅限制,所以啲零件夾口位會就一就。
donsuper 發表於 21-1-2022 12:09 AM
因為而家大部份啲玩具都係用電腦設計,好少仲有原型師攞手喺度雕,就算雕都係用電腦,咁最快就係喺電腦直 ...

其實好耐無玩合金, 所以以為仲好似以前果個年代係人手灰模, 當上色已經係大貨咁上下, 所以誤解左以為已經去到初模, 其實我都係講左一句"師兄佢都已經上晒色都唔係試版?", 咁好似帥兄善意解釋我會明, 但無諗過會俾人話"唔識唔好出聲"甚至叫我年尾去換個副眼鏡", 個論壇而家風氣已經唔同左, 都好少上黎, 有D神人既言論真係可以叫口沒遮攔, 甚至覺得佢係為左串人而留意, 希望玩得開心D