Toysdaily 玩具日報

[新品消息] HasLab 眾籌 TRANSFORMERS 變形金剛 Victory Saber 皇者史達

反應一般, 目標係 1萬1千 backers, 現在只有4千幾......
合體嘅嘢,要比例啱兼好睇,已經唔係咁簡單。。。再加上要偷膠,真係一大挑戰!!
百載真純 發表於 29-8-2021 11:25 AM
反應一般, 目標係 1萬1千 backers, 現在只有4千幾......

應該係未發力啫!之前獨角獸又係咁,後來又神奇地達標囉!
如果話因為孩記對日系風格的TF無信心,所以要玩眾籌試水溫,咁講尚算合理,重點係佢宜家出到咁鬼樣,唔湯唔水,影響玩家眾籌意欲,萬一眾籌失敗,孩記判咗Victory呢類日系TF「死刑」,以後唔再出相關產品,咪即係「自我實現預言」?(雖然小弟認為今次眾籌不太可能會撻Q)
一係就唔好做,一做就做好佢,正正經經出番隻MP級數的皇者史達咪仲好,反正都係試水溫啫!

小弟都認同今次眾籌試水溫, 唔湯唔水, 以小弟為例, 因為經有 MP-24, 所以只抱觀望態度, 暫時唔會有進一步行動做 backer. 相信 MP24 係今次眾籌的阻力之一!

另外, 有熱心老外做上色, 先睹為快:

轉載自: https://www.tfw2005.com/boards/threads/transformers-haslab-victory-saber-revealed-crowdfunding-campaign-live.1219492/page-50

先唔講呢隻人型態比例如何,官方放出的所有宣傳圖片,無論係角度定係姿勢,都自暴其短,簡直喺度趕客
大佬,隻野咁既款都收180美金?國產Irontrans 果隻靚多多聲啦
THOUTHER 發表於 28-8-2021 01:26 AM
因為係灰模,照咁睇呢隻史達唔係MP-24,但問題來了!點解唔用番MP-24?如果將MP-24略加修改,再出番隻MP級 ...

呢隻似係同之前出超神仁箂嗰個LG EX系列差唔多,但唔明點解US$180都要眾籌先出。

MP系列,人哋三廠都一早幫你出咗隻獅王,有曬俾你去參考甚抄考去出,但就係一直唔出
sbyk 發表於 30-8-2021 06:28 AM
大佬,隻野咁既款都收180美金?國產Irontrans 果隻靚多多聲啦

Irontrans 果隻的確唔錯, 高可動, 擺 pose 一流, 不過外型設計風格就要睇玩家接受程度.
laiken 發表於 30-8-2021 01:00 PM
呢隻似係同之前出超神仁箂嗰個LG EX系列差唔多,但唔明點解US$180都要眾籌先出。

MP系列,人哋三廠都一 ...

今次 hasbro 的做法 "先俾錢, 後生產." 佢地今次的確令人失望.
當年 TT 做法係 "先生產, 後俾錢." 不過, 門檻也不低, 只限買家累積點數, 對 TT 的產有一定的支持力才可以參與投票....... 所以 到底 MP 獅王有冇得出, 都要 TT 問過呢班 "小股東"......

記得當年 TT 舉行投票, 決定誰是下一隻 MP :

其實當年MP-24一出,KFC便幾乎同步推出隻獅王,令人相當懷疑是不是有內幕消息知道Takara已經決定了不會推出獅王
Prime1031 發表於 30-8-2021 04:31 PM
其實當年MP-24一出,KFC便幾乎同步推出隻獅王,令人相當懷疑是不是有內幕消息知道Takara已經決定了不會推出獅 ...

其實小弟同樣都有所懷疑.......... 今時今日講求知識產權的年代, 老變三厰居然可以 雨後春筍, TT 對此也竟然採取 "隻眼開隻眼閉", 找不到有關侵權訢訟的事件.
剛剛才留意到11,000 個 backer是不連大砲的,要有14,000個backer才unlock(跟特效)
newnov 發表於 28-8-2021 05:04 AM
但等反而覺得幾好睇,應該又好玩啲,到時如果有日版上色又再靚啲

睇返上次Unicron眾籌,日版美版本体係沒有任何分別,不用期待日版上色會好D
香港訂價 $1399 好似有 d 吸引。
https://www.freewaytoys.com/zh-h ... WiLYYPxGc3z26rL_5no
redfish 發表於 31-8-2021 10:57 AM
睇返上次Unicron眾籌,日版美版本体係沒有任何分別,不用期待日版上色會好D ...

小弟愚昧一問 上次 Unicron 眾籌不是一次性質嗎? 後來會有日版?