Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ROBO‐DOU 超獸機神 Dancouga 斷空我

黑豹及獅子, 人型腳無貼地, 獸型前肢太長, 頭又細又怪, 黑鷹戰機, 獸型成塊斷空我個樣響度, 機械人型態直情唔知想點, 斷空我個樣真係好出戲....33CM高咁大隻, 無可能改唔到呢D問題囉! 配色小事, 但真係睇價錢, 平既都可以一玩, 因為變型無需要再設計, 係睇妳點玩個款, 所以內結構根本就無咩要大改, 如果改到上面果D問題, 咁就有興趣, 利申, 只入左B記舊版及R版
Garycharm 發表於 27-7-2021 12:28 PM
係,合體後明顯頭大o左。
至於腳掌,一來可以增高、改善比例,二來亦要平衡頭部過大問題。
所以合體後, ...

其實gx-13個細頭症幾嚴重吓,另外腳掌過大,不過原箸卡通都好似係咁,唔記得lor....
依家30出依隻超獸反而最接近真人比例。

唔知係咪間間廠都謀緊我地手上果五千蚊消費卷,差唔多同期出新野,超獸、宇宙飛龍、銀河旋風、38cm百獸王.....
根本英俊 發表於 27-7-2021 02:19 PM
黑豹及獅子, 人型腳無貼地, 獸型前肢太長, 頭又細又怪, 黑鷹戰機, 獸型成塊斷空我個樣響度, 機械人型態直情 ...

33係埋支砲,頭頂高只得26
五千蚊消費卷有咩組合呢?假設依隻超獸同P+果隻銀河旋風賣二千幾,咁五千蚊消費卷可以買:
超獸+銀河旋風

宇宙飛龍

百獸王
fallout8 發表於 27-7-2021 02:35 PM
其實gx-13個細頭症幾嚴重吓,另外腳掌過大,不過原箸卡通都好似係咁,唔記得lor....
依家30出依隻超獸反 ...

師兄你話佢頭細......我都覺可能細少少,不過真係好輕微,完全係接受範圍。
不過好值得讚---- Gx-13 合體面相真係好出色,依家睇都仲好靚!

另外講開,動畫中所謂機械人都係由人去畫出o黎,既然係「畫」,就有不同詮釋。
Gx-13可以話比較多參考插圖、動畫中合體過程、同舊合金。

我給3A大哥一個讚,有在嘗試各種領域。
不過這隻比例做怪了⋯
頭也太大⋯
Garycharm 發表於 27-7-2021 05:20 PM
師兄你話佢頭細......我都覺可能細少少,不過真係好輕微,完全係接受範圍。
不過好值得讚---- Gx-13 合體 ...

其實我只係對比正常人體比例,覺得gx-13個頭太細....
好同意師兄所講,gx-13個面相真係一流
大丈夫 發表於 27-7-2021 11:13 AM
{:8_710   100%有異色版

SURE, may be event again
Dancougaproto 發表於 27-7-2021 11:42 AM
腳掌大隻啲,有助合體後身高美化身形,
和千值練對比,雖然合體後頭有一點過大,但是合體前的所有戰機基本 ...

I dont like the legs and humanoid faces of Couga and Liger.
Front legs are  too long, the heads and faces are too large.
Dancouga face is not smart, as compared to bandai or Sentinel, it is ugly to me.
Hope that there will be improvement.
Wait and see
一D都唔吸引 千值完勝

我反而覺得象機械人太瘦,影響晒合體後身體比例。又一沒霸氣作品。
上身不夠橫,面相太醜陋,主色略淺,膊頭細了點,背翼細,腹前四塊紅色太大和顏色太突出。但各野獸真的是暫時現行最好(面相和腳掌接地扣點分)
佢同老千個設定太似,仲要mix埋變形金剛D 9唔搭8原素,係得野獸形態叫好睇少少,但整體配色唔岩口味..SKIP
Edmond22 發表於 29-7-2021 12:48 PM
佢同老千個設定太似,仲要mix埋變形金剛D 9唔搭8原素,係得野獸形態叫好睇少少,但整體配色唔岩口味..SKIP ...

why is it blue??? I  cannot understand.  Forgot to ask the designer of 3ZERO in ACG event
genesicgaogaiga 發表於 29-7-2021 01:48 PM
why is it blue??? I  cannot understand.  Forgot to ask the designer of 3ZERO in ACG event

If they launch black/grey version first, then you won't buy another blue one.

If they launch blue version first, then you will buy the black/grey one again. Likely give a name "original colour edition" to make you feel better~