Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年12月 超合金魂 GX-100 金剛 & 宇宙飛龍 / GX-100X 強化配件

快快 發表於 31-12-2021 12:08 AM
KingArts隻金剛我覺得好多嘢玩,可慢慢玩唔同配搭,造型又靚,有誠意得多。我入了兩隻,玩得不亦樂乎。 ...

我一直懷疑隻gx-100係趕住今年聖誕檔期出,跟本d強化parts係年中公佈時都未設計好,所以要半年後先係魂限出。
Dancougaproto 發表於 30-12-2021 11:18 PM
 king arts有戰損甲,唔使驚QC出事,關節有合金唔會斷。唯一問題係玩得多會鬆,手不舉。成隻好重,好有 ...

我對KING ARTS 隻宇宙飛龍都好有興趣, 不過之前見佢D災情真係好似好多, 唔敢入手, 同佢D關節都係有問題, 我呢D窮鬼都只可以選擇性購買...
fallout8 發表於 31-12-2021 08:09 AM
我一直懷疑隻gx-100係趕住今年聖誕檔期出,跟本d強化parts係年中公佈時都未設計好,所以要半年後先係魂限 ...

每年年底都一只大野壓軸出場之前係
V型DX
匠魂 v Gundam
超力DX
nela 發表於 31-12-2021 12:35 PM
每年年底都一只大野壓軸出場之前係
V型DX
匠魂 v Gundam

超力係2017年尾,2018好似無出過大野...
fallout8 發表於 31-12-2021 02:41 PM
超力係2017年尾,2018好似無出過大野...

Right, 超力係 2017/12

2018/12 係 DX chogokin  Macross VF-1J
根本英俊 發表於 30-12-2021 10:25 PM
我今日老虎出街食飯, 又咁啱明眼人話有得取, 放工就飛番去取貨...

開盒果下, 又真係有D感動, 佢膠唔膠其實 ...

我也到手,呢隻用比錢買情懷的心情和GX-100買個紀念,個心會過得好D。諗唔出要讚既地方,批評我忍下就算。只此一次!
mkmlo 發表於 1-1-2022 10:17 PM
我也到手,呢隻用比錢買情懷的心情和GX-100買個紀念,個心會過得好D。諗唔出要讚既地方,批評我忍下就算 ...

絕對認同及明白師兄的感受! 佢一定不入我既2021BEST BUY
根本英俊 發表於 1-1-2022 11:13 PM
絕對認同及明白師兄的感受! 佢一定不入我既2021BEST BUY

我現在最期待就是V型電池俠再版 ..... 暫時冇其他期待了
我覺得它不值的話,就不會入,除非等它降價,降到等值時才會買; 如果到時沒有的話,也無所謂;
反正現在百花爭鳴的時代,玩具幾乎會到買到來不及; 現在已經不是只有B記的玩具的天下了。
mkmlo 發表於 2-1-2022 12:27 AM
我現在最期待就是V型電池俠再版 ..... 暫時冇其他期待了

如果V型再販,見議不要又等降價才去買,按以往V型合金產品往績,一樣俾人掃清…..
玩o左一晚,撇除價錢(當然係重要因素,但係已經鬧過,唔想再講),我整體感覺都算滿意。
玩上手,整體感覺好好。部件裝莰易裝易拆,機關開合都算順手。
尤其當打開上蓋變「基地展示模式」,因為夠大,成個連動真係幾爽。

色澤方面,龍身藍色還可以,大大件紅色部件用原膠色就好衰。
我諗緊自己將紅色部份上色-----其實好易,買兩罐油、10幾分鐘可以搞掂,只係擔心之後唔方便把玩。

拎上手玩,成隻感覺好好,正常玩,冇乜地方會甩甩離離。我尋晚癲到托住隻o野追住我3歲個女通屋走,玩得好開心。
講到易甩,要留意隻龍爪。龍爪設計可以轉動拆除(方便日後換大鑽?),並不預你水平轉動。如果你水平轉多過45度,有機會跌下。

金剛活動能力相當一般,都係最最基本水平。金剛龍頭全膠,但整個身軀合金量極高。
我比較疑惑係上下身合體,只靠一個插樁連接,並沒有其他地方幫助鎖緊。
我估計內裡應該係一種軟膠圈之類去抓緊插樁,依家玩絕對ok,但係可以玩幾耐就唔知喇。
說起來,過去不少合金魂的腰部都有一種按掣式裝拆機關,不過效果亦不佳,我有好多隻都勁易甩,
倒是這隻金剛表現得有腰力。

比較可惜係變形龍頭仍然樣衰,未能兼顧「飛龍頭/金剛身」兩方面平衡,
佢老哥依家真係保持GX05咁,當飛龍換上變形龍頭,即刻變傻仔!
相信冇乜人會接受到將變形龍頭裝上飛龍上去 display吧?

Garycharm 發表於 2-1-2022 10:25 AM
玩o左一晚,撇除價錢(當然係重要因素,但係已經鬧過,唔想再講),我整體感覺都算滿意。
玩上手,整體感覺 ...

同意
即係你問佢係咪出得差呢?絕對唔係,一定有可以改進嘅空間㗎啦,冇玩具會完美(所以好怕嗰種自己好中意,所以容不下人哋作出批評嘅留言),但確實係真係太貴就真嘅,考慮到可玩性,如果賣$4000上下會易接受d
當然最衰就係要人另外買強化set...呢個操作真係冇嘢好講

個人小私心,比起舊宇宙飛龍,更想佢出新版嘅大空魔龍
紫月葵 發表於 2-1-2022 10:48 AM
同意
即係你問佢係咪出得差呢?絕對唔係,一定有可以改進嘅空間㗎啦,冇玩具會完美(所以好怕嗰種自己好中 ...

其實講黎講去,大家都係覺得 gx100 性格比不足 ja ….
另外新版只要出 Gaiking 就得 la … 因為龍身本體應該分別不大,我印象中大龍只係 2隻腳指 同 3隻腳指分別,而100就已經齊件。唯一分別係  鎧獸王 龍頭可以face open,所以只要出過部 gaiking 換落去就得。不過出左 gaiking 就要出埋其餘2部機,咁先可以大合體。
Vince 發表於 2-1-2022 12:54 PM
其實講黎講去,大家都係覺得 gx100 性格比不足 ja ….
另外新版只要出 Gaiking 就得 la … 因為龍身本體 ...

新金剛,我有呢隻就夠。
早年我有Bandai出o既合金,玩幾玩就自動斷手,反而呢套大膠玩得好開心。

mkmlo 發表於 2-1-2022 12:27 AM

V型..無愛...