Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

馬仔 發表於 16-11-2020 12:36 PM
B記日本公司,做事保持,破格既野唔會響合金魂呢條line出現。

師兄你咁講又搞笑既...-_-!

B廠咁樣叫「不思進取」,你咁都可以當做「堅持」來形容既?

照你咁講,B廠應該要不斷再版30-40年前既舊合金、聖鬥士大系,咁樣先叫日本文化既堅持喎⋯⋯

但b廠又出超合金魂、聖衣神話,之後再出聖衣神話ex 、metalbuild同解匠⋯⋯b廠咁是那門子既堅持呀?-_-
haha19880311 發表於 16-11-2020 05:24 PM

大企業,有晒數據,好賣既,利錢高既,咪投資多啲囉

呢啲80年代既舊IP,過多10年,識呢啲角色嗰班人都已經5-60,都唔係主要銷費者,宜家仲點會投資咁多落去? 投資都投資新野啦。

笨大都無意思同啲新公司競爭,總之控制成本,保持一個大部份人願意負擔既定價,佢咪出囉。

3千幾買隻玩偶,後生既寧願用黎課金玩手遊...

haha19880311 發表於 16-11-2020 05:24 PM

睇上文下理,我諗那位師兄打錯字,我估佢意思係指B廠保守。
wkhken 發表於 16-11-2020 07:31 PM
睇上文下理,我諗那位師兄打錯字,我估佢意思係指B廠保守。

哦...唔緊要啦, 反正我的內容都唔係針對個位師兄,最主要都係表達b廠不思進取而已...
haha19880311 發表於 16-11-2020 09:50 PM
哦...唔緊要啦, 反正我的內容都唔係針對個位師兄,最主要都係表達b廠不思進取而已... ...

對唔住亂入, 點睇妳既意思都唔係剩係罵B廠....令人誤會
根本英俊 發表於 16-11-2020 11:10 PM
對唔住亂入, 點睇妳既意思都唔係剩係罵B廠....令人誤會

師兄留意番我寫內容用既表情符號,前後兩次都是用滴汗, 即是呢個-_-!

再將文字內容既語氣唔好諗到咁mean, 唔好諗到我既語氣咁批判性會好d,

我對上面位師兄既留言完全唔係”罵”呢個咁嚴重既層面囉...
laiken 發表於 16-11-2020 01:59 PM
日本人唔係更會去追求極緻咩,勇者王話曬都係十幾年前嘅創作,天威嗰d甚至廿幾卅年。今時今日出隻過千蚊 ...

你搞錯重點, 笨大唔係做唔到, 而係保留超合金魂果種笨重感覺, 要破格唔會出超合金魂, 會o係MB度出

老實我真係覺得笨大係堅持喎, 你睇佢MB果D唔係做唔到好魔改果類, 但合金魂無論人地廠點出佢都唔會走破格魔改o既傾向, 外型上仲係保持住鈍鈍地果種感覺, 我真係相信佢呢條Line係有心咁行的
nobita16 發表於 17-11-2020 02:42 AM
老實我真係覺得笨大係堅持喎, 你睇佢MB果D唔係做唔到好魔改果類, 但合金魂無論人地廠點出佢都唔會走破格 ...

慘在佢又完全唔跟卡通造型唔知想點, 設計似係揾番三十幾四十年前倉底圖出嚟照出

你睇清楚人地寫咩先出來講野,

我講明,佢破格既野唔會響合金魂呢個系列出,

唔該唔好扮醒。
nobita16 發表於 17-11-2020 02:42 AM
老實我真係覺得笨大係堅持喎, 你睇佢MB果D唔係做唔到好魔改果類, 但合金魂無論人地廠點出佢都唔會走破格 ...

我講到明係佢破格既野唔會響合金魂系列到出,

唔該睇清楚先回,

人講東,你回西,點傾。
馬仔 發表於 18-11-2020 09:35 PM

唔該睇清楚先回,

人地叫妳唔好咁MEAN呀諗得, 同埋唔好諗多左, 佢唔係咁既意思呀! 我都懶得話佢, 費事無啦啦罵戰!

馬仔 發表於 18-11-2020 09:35 PM

唔該睇清楚先回,

我幾時回過你? 你自己先係冇睇清楚果個喎, 唔該睇清楚先回, 我回haha19880311,
你又走黎話我回錯你, 點傾?