Toysdaily 玩具日報

[分享討論] POSE+ STYLE series 勇者王ガオガイガー

Dancougaproto 發表於 15-11-2020 06:51 PM
點解換頭唔可以完全變形?

要換件既變形,都算是「完全變形」?

係咪我由頭到尾誤會左「完全變形」既意思? -_-!
k_dash 發表於 15-11-2020 01:46 PM
比例好睇過合金魂

合體捨棄左分體外型, 獅子太粗壯, 鑽車唔太有機車感
haha19880311 發表於 15-11-2020 09:05 PM
要換件既變形,都算是「完全變形」?

係咪我由頭到尾誤會左「完全變形」既意思? -_-! ...

同感,個人認為只要不同型態轉換時不需額外零件便是完全變形,但有些人認為變形期間所有零件都不能分開。另外我指的換頭是把原來的頭收進身體,或飛機,然後將原本塞在飛機內的GGG頭放上。(大約和 合金魂六神合體,千值練斷空我 合體方式相近):49:
Dancougaproto 發表於 15-11-2020 06:03 PM
可能pose+唔係好似合金魂咁戴頭盔,而係直接換頭。個人認為戴頭盔合體呢一個方法純粹係一個還原動畫的gim ...

no, un are wrong. Look at the head of GGG, there is a gap between the head and helmet.
Dancougaproto 發表於 15-11-2020 06:03 PM
可能pose+唔係好似合金魂咁戴頭盔,而係直接換頭。個人認為戴頭盔合體呢一個方法純粹係一個還原動畫的gim ...

我覺得樓上位師兄的錯覺,合體後的頭係有比合體前大一啲,呢個錯覺係源於佢liner gao合體後有做"增大"設計,肩關節位置向外拉出咗好多,加上獅子毛果幾塊嘢size大做成,GGG個合體方法如果唔用帶頭盔設計係會複習好多(加里安身體已經無咩位)
nobita16 發表於 15-11-2020 09:43 PM
合體捨棄左分體外型, 獅子太粗壯, 鑽車唔太有機車感

我指比例好咗係指合體後,呢個係原設的問題,就得分體合體後又唔好睇,pose+呢隻魔改版名顯係有融合GGGG的concept,drill gao的問題我睇等上色版之後再評,我個人覺得幾有新鮮感,合體前後算係平衡得可以

根本英俊 發表於 15-11-2020 02:34 PM
同意師兄講法, 天威如果二千中我都會入, 三千三真係過唔到自己, 希望勇者王價錢可以親民D, 反正玩具不是 ...

睇怕都有啲難度:(
另一點怪異既係,加里昂對手同肩咁粗壯,但係變形時係摺去背部,先再同架飛機合體,但係合咗體後,架飛機又可以咁貼背部?

我都係....當然有班師兄會走出黎同妳講, 將價就貨件玩具就唔會好, 或者版權費等推高...我覺得如果再係咁落去, 有一天所有玩具郁下都四五千起跳....
eddiem249 發表於 15-11-2020 11:57 PM
另一點怪異既係,加里昂對手同肩咁粗壯,但係變形時係摺去背部,先再同架飛機合體,但係合咗體後,架飛機又 ...

有張俯視相係影到加里昂對手係有照原設摺去背部,大家要對lu兄設計有信心,佢經常做啲out of the box design
eddiem249 發表於 15-11-2020 11:57 PM
另一點怪異既係,加里昂對手同肩咁粗壯,但係變形時係摺去背部,先再同架飛機合體,但係合咗體後,架飛機又 ...

其實呢隻魔改版,係手腳都設計到比較muscular,咁做完全修補咗大部份合體版GGG玩具,合體後大腿太幼嘅通病。{:1_377:}

Stealth Gao方面,有張正面嘅相,你可以見到今次個Design係有一定厚度,應該收到對手。我對LU兄都有信心~ :67:
繼天威之後,呢隻勇者王都顯示出,其實咁先係超合金魂應有嘅水準,可惜笨大做唔到,但第三方先做得到
laiken 發表於 16-11-2020 12:02 PM
繼天威之後,呢隻勇者王都顯示出,其實咁先係超合金魂應有嘅水準,可惜笨大做唔到,但第三方先做得到 ...

B記日本公司,做事保持,破格既野唔會響合金魂呢條line出現。
馬仔 發表於 16-11-2020 12:36 PM
B記日本公司,做事保持,破格既野唔會響合金魂呢條line出現。

日本人唔係更會去追求極緻咩,勇者王話曬都係十幾年前嘅創作,天威嗰d甚至廿幾卅年。今時今日出隻過千蚊嘅產品,唔係話外形高度還原返動畫個樣就算。除咗高可動同完全變形(如有)之外,更應該著重質感同細膩就算動畫原設計係冇。何況呢d機械人設計喺當年嚟講就已經係破格,所以只能夠講,依家笨大呢班設計員只係當打份工,完全冇熱血可言。香港呢班,雖然都係想賺大錢,但都算係夠熱血。

So true  發表於 16-11-2020 03:20 PM
Dancougaproto 發表於 15-11-2020 09:58 PM
同感,個人認為只要不同型態轉換時不需額外零件便是完全變形,但有些人認為變形期間所有零件都不能分開。 ...

哦...了解師兄意思了...^_^