Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年9月 超合金魂 GX-96 三一萬能俠號 / 無敵 3X1 及魂限 GX-96X

受原設計所限,都唔會靚得去邊,感覺同早期三一號變身玩具嘅分別,唔似其他機械人咁大。

但最慘係,點解咁膠嘅?
情意結大於一切!!!

Getter號其實是真三一的前的過渡期。

快搜尋看「Neo三一对真三一」電影版動畫吧!!
G-man 發表於 10-11-2020 12:32 AM
情意結大於一切!!!

Getter號其實是真三一的前的過渡期。

其實我個人覺得 Getter GO 同GetterNEO,其實係平衡時空角色可以話係同一隻,

原因發明GO 同 NEO 都係神隼人都係不用三一能源,
理由大概都係一樣世界國家各地都反對用三一能源,但GO 設計時,石川賢係好有目的地張getter GO係合理地合體"結合",
最明顯GO三架戰機都不採用簡結線條設計不修飾的外型!
唔同其它機種採用簡潔線條咁係超出想像變形!

兩者不同之處!就係 Getter Neo 就採用返變形設計方式!

123.jpg 321.jpg

GETTER NEO 同 GETTER GO <= 基本上係 2 部機 ... :(
我覺得唔好將 getter neo 同 getter go 溝埋一齊講 la ... 因為唔熟既朋友真係會好亂 ...
早乙女Getter 發表於 10-11-2020 04:07 PM
其實我個人覺得 Getter GO 同GetterNEO,其實係平衡時空角色可以話係同一隻,

我都分唔到呢兩隻,唔係同一隻? 但隻背翼有分別。

而兩隻都係由「號」駕駛,點解用兩個名?? {:1_375:}
ToyKnife 發表於 10-11-2020 04:34 PM
我都分唔到呢兩隻,唔係同一隻? 但隻背翼有分別。

而兩隻都係由「號」駕駛,點解用兩個名??  ...

基本上係唔同作品,只係用番個名,互相無關連的....

原作漫畫係最先,開頭係人類軍(GETTER ROBOT 號只係日本軍,仲有其他國家的機械人)對百鬼帝國,之後恐龍帝國復活,唔夠打,就去找由三一射線照射的舊GETTER而進化的真GETTER對抗。

之後就用番真GETTER出套世界最後之日的OVA

三一無敵我無睇

之後啲OVA例如NEO GETTER 對 XXX,都係用番啲人同機另行創作既故事

個個叫號既基本上係唔同人
Vince 發表於 10-11-2020 04:19 PM
GETTER NEO 同 GETTER GO

係兩部。
令你誤會
但比我感覺上係啫

兩部ova 都有睇
eddiem249 發表於 10-11-2020 05:37 PM

原作漫畫係最先,開頭係人類軍(GETTER ROBOT 號只係 ...

Thanks 師兄~

btw,係「無敵3 X 1」唔係「三一無敵」。「三一無敵」係吉普車、裝甲車同直昇機~~:65:
eddiem249 發表於 10-11-2020 05:37 PM

原作漫畫係最先,開頭係人類軍(GETTER ROBOT 號只係 ...

GO 我睇TV NEO就係睇OVA ,我明白你講咩,
只係非用三一能源Getter得佢兩隻!
又係神隼人發明,發明理由都係一樣,
感覺比我似同一身份換色做同一件事再加真三一做單原,故事

GO 同NEO 分就其實好易分,不會亂記錯,
而且NEO 記得係無出過漫畫,《《《有錯請改!

其實有睇無敵3X1的都知, 電視版得個名相同, 原本只是一台宇宙開発用機械人, 後期才改成可以分体, 和三一萬能俠完全無關, 所以車輪版號我只會當佢係普通合体機械人片
redfish 發表於 11-11-2020 11:39 AM
其實有睇無敵3X1的都知, 電視版得個名相同, 原本只是一台宇宙開発用機械人, 後期才改成可以分体, 和三一萬 ...

TV版就唔記得

漫畫版係咁
在北極圈建造了要塞「蛇牙城」的瘋狂科學家「蘭度博士」向全世界發出宣言,要將整個世界據為己有。為了應對這樣的情況,原三一隊成員之一,同時也是NISER司令官的神隼人召集一文字號、橘翔、大道剴三人組成了新的三一隊,駕駛新型的三一機器人挺身對抗蘭度博士的大軍。新一代三一隊與原三一隊成員們的新故事就此展開!

早乙女Getter 發表於 11-11-2020 02:06 PM
TV版就唔記得

漫畫版係咁

雖然再販漫畫封面用左電視版造型, 真正原作號是沒有兩個大車輪在背部
redfish 發表於 11-11-2020 03:14 PM
雖然再販漫畫封面用左電視版造型, 真正原作號是沒有兩個大車輪在背部

係背部無兩個渦輪,但只係有輪同無輪分別,唔代表 同三一無關喎.....
早乙女Getter 發表於 11-11-2020 05:56 PM
係背部無兩個渦輪,但只係有輪同無輪分別,唔代表 同三一無關喎.....
...

話佢冇關主要是因為電視版世界觀, 電視版世界是沒有三一射線, GETTER號之前沒有出現過任何GETTER ROBO.
redfish 發表於 12-11-2020 10:45 AM
話佢冇關主要是因為電視版世界觀, 電視版世界是沒有三一射線, GETTER號之前沒有出現過任何GETTER ROBO. ...

漫畫版都不用三一能源。原因世界各地都禁止採用。因太危險。所以神隼人先製造不用三一能源動力機械Getter Go

其實我都有過你同一想法。
你當佢係仮面超人 肉面金鋼。睇法就唔同