Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年9月 超合金魂 GX-96 三一萬能俠號 / 無敵 3X1 及魂限 GX-96X

看來Bandai還是原地踏步! 可能是價格比較便宜的關係吧???
追風 發表於 17-9-2021 05:57 AM
看來Bandai還是原地踏步! 可能是價格比較便宜的關係吧???

其實都唔平,$16xx
重點係同當年舊版相比冇乜突出嘅改進,只係將舊嗰隻稍為執少少就拎出黎賣咁款,2021年,但你都唔駛諗住幫佢擺pose,原設重心平衡重量分配等等問題都冇思考過點樣改良佢,唯一係QC叫做唔錯
呢set我覺得$1000-1100已經好盡,$1600唔值
Garycharm 發表於 13-9-2021 06:29 PM
點解合金魂好似冇進化過咁o既?

利伸:已訂。

yutaka 都係第一次聽, 笨大竟然喺 2021 出到差唔多質素? omg!
紫月葵 發表於 17-9-2021 12:10 AM
如同魔術師兄所講咁:"點解合金魂好似冇進化過咁o既?"
都2021年,拳頭都仲係要換件變形,最諷刺係爲咗完 ...

以前舊版細盒裝都係企唔到向後跌,不過好細心附有兩條膠條頂住腳踭企到。
經過上次高迪安和今次,加上睇返就出嗰啲三一Arc,已確定笨大只會hea出,唔會再放大量資源在這個系列上,所有設計心思全部傾向食玩,看看近日公佈的SMP太陽勇者幾精彩⋯⋯

超合金魂呢個牌頭真係名存實亡⋯⋯幸好還有我們的千值練和Pose+
bigbigfriend 發表於 17-9-2021 08:06 AM
以前舊版細盒裝都係企唔到向後跌,不過好細心附有兩條膠條頂住腳踭企到。
經過上次高迪安和今次,加上睇返 ...

Smp係笨大補完大量冷門機既地方,三獸合體魔王既啲真係有生之年都好難有廠再出,仲要變形重視到外形重視零件都包晒,中到應一應
bigbigfriend 發表於 17-9-2021 08:06 AM
經過上次高迪安和今次,加上睇返 ...

如果用佢地既標準出呢啲唔多人買既機,又賣三千幾,出多兩隻真係可以執得
想幫笨大講少少好話,合金魂出左二十幾年,合金魂依個品牌其實背負左好多好多包袱係身,做得合金魂,一定要忠於原著動畫,要忠於初代超合金玩具,唔係會俾人鬧,變型合體要忠於原設,唔係會好似大武士甘又俾人鬧,要有一定數量合金件,唔係又會俾人串係超合膠魂,以笨大既能力,你認為佢會做唔到既完全變型又超可動既玩具?如果佢要做就要放棄合金件改用大量膠件,因為金屬件好難做得好精密,有冇人會鬧Takara, pose+, 千值d玩具好膠?我未聽過有人咁鬧過,但係合金魂就一定會鬧!

我覺得合金魂依條line所走既路線應該好難改變,我自己亦唔想佢大改,我反而想笨大另開一條新line放棄合金魂依個品牌既包袱再重新出過d玩具。
fallout8 發表於 17-9-2021 09:12 AM
想幫笨大講少少好話,合金魂出左二十幾年,合金魂依個品牌其實背負左好多好多包袱係身,做得合金魂,一定要 ...

令我諗起SIC越出越冇合金,連個名嘅意思都改埋:
Super Imaginative Chogokin ——-> Superior Imaginative Colosseum
eddiem249 發表於 17-9-2021 08:50 AM
如果用佢地既標準出呢啲唔多人買既機,又賣三千幾,出多兩隻真係可以執得

理解笨大市場走向,始終生產成本越來越貴,把偏門角色和複雜嘅設計,放在成本低嘅食玩也無可厚非
港魂
SOUL OF CHOGOKIN GX-96X G ARMRISER
https://p-bandai.com/hk/item/N2596864001001

一副咁既濕鳩裝甲賣成千銀............頂!

剛剛魂shop定左.......
主要材料得ABS,PVC。
跟原著又俾人話無誠意,改設定又俾人話無味道,你班大帝真係好難服待
kennethli 發表於 18-9-2021 01:35 AM
跟原著又俾人話無誠意,改設定又俾人話無味道,你班大帝真係好難服待

我同意呀!如果跟原著出嚟係靚嘅自然就冇問題,但如果原著已經有G1變形金剛式嘅質量、大小唔合理嘅地方,仲盲目話一定要跟足原著就真係九唔搭八
kennethli 發表於 18-9-2021 01:35 AM

根本有啲機設就唔合理,要跟設定人型只會非常柒,正如呢隻,手變腳,腳變手,我寧願你一號機同三號比對短啲既手我,每個形態都靚晒。

SMP就做到了