Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 「METAL STRUCTURE 解体匠機」MSN-04 沙煞比 & 魂限 OPTION PARTS

nela 發表於 14-8-2022 04:56 PM
你display預2尺(60cm) 差不多

Thanks C hing. 我都覺得預多D有空間感好睇啲,但係香港土地問題,留到60cm高俾佢,就要收窄其他deck的空間。而無其他玩具需要60cm的話,成層就係送咗俾Sazabi,有啲浪費。唔知有無其他師兄有同樣諗法。

所以我問「想準確啲」,例如我見整備狀態好似又矮啲,最好知道展示最少要多少。我見上面師兄有答48cm,都慳到12cm。 不過我明白要怜上手先夠準。多謝師兄分享。
ToyKnife 發表於 14-8-2022 07:02 PM
Thanks C hing. 我都覺得預多D有空間感好睇啲,但係香港土地問題,留到60cm高俾佢,就要收窄其他deck的空 ...

朗豪坊魂店有實物展示中,師兄可以去量度一下
ToyKnife 發表於 14-8-2022 07:02 PM
Thanks C hing. 我都覺得預多D有空間感好睇啲,但係香港土地問題,留到60cm高俾佢,就要收窄其他deck的空 ...

為咗呢只叉鴨髀, 犧牲一小格值得
而且如果只髀assume 48cm 你做到頂板距離1-2cm 咁完全無空間感,就算頂板係玻璃,上層物件也影響到頭上光暗位,也欣賞唔到後背頂浮游炮效果,

或者你攞定拉呎去旺角度啦

Yes I think I have to go. thanks.  發表於 15-8-2022 12:14 AM
今日放工,真係特登去買咗把小拉尺上去朗豪坊睇。

連埋底座高度大約45-46cm,若要展開背後浮游炮支架,約48cm。底座展示闊50cm,整體深度大約38cm。

話說,喺網上面睇啲相以為佢係metallic red,點知成隻噴咗消光,有啲位仲覺得佢係原色成形,如果大貨係咁,真係覺得好膠⋯⋯

咁膠,最怕佢之後出一隻metallic版。
之後應該會出夜鶯parts
ToyKnife 發表於 15-8-2022 11:36 PM

連埋底座高度大約45-46cm,若要展開背後浮游炮支架,約4 ...

師兄,成村人想訂都訂吾到
你訂到已經好勁
如果厭膠,不如讓個quota比我...
係...我係葡萄..
訂到都未必派到貨
ToyKnife 發表於 15-8-2022 11:36 PM

連埋底座高度大約45-46cm,若要展開背後浮游炮支架,約4 ...

你留意下佢對腳唔係垂直企(就個stand), 如企得靚D會高過呢個呎吋

其實那裡有得正常訂....
takeshi 發表於 16-8-2022 12:07 AM
師兄,成村人想訂都訂吾到
你訂到已經好勁
如果厭膠,不如讓個quota比我...

Hahahaa, 我未肯定訂到,不過相熟店係應承留俾我。佢哋都唔肯開訂,我肯俾全訂佢哋都唔收,話一來笨大上次cut「解体匠機」cut得好嚴重,二來JPY價上落大,所以行版日版都唔收。我都有風險㗎,佢最後開咩價我從來都唔會say no,所以大家先建立到互信。
師兄上去睇吓啦,學前面一個師兄話齋,睇吓實物又好,預個尺寸又好,當參觀都好。值得睇嘅。
nela 發表於 16-8-2022 10:49 AM
你留意下佢對腳唔係垂直企(就個stand), 如企得靚D會高過呢個呎吋

其實那裡有得正常訂.... ...

Yes right~ 我都有留意呀,好似細個時貼住塊玻璃好耐自己個腦FF佢嘅系統。
其實我相信自己玩完影完相,都一定會咁樣用stand display,因為佢上身咁X大份,唔用stand企長擺一定出事。所以我當係48cm。不過師兄你無錯,要好睇一定要留空間。

但係香港今時今日,最貴最難嘅,就係所有「空間」啦...
除了考慮display空間,仲要諗點安置個包裝箱,睇個實物size,我估計個盒都唔嘢少,應該有雕像級包裝尺寸……
ToyKnife 發表於 16-8-2022 10:50 AM
Hahahaa, 我未肯定訂到,不過相熟店係應承留俾我。佢哋都唔肯開訂,我肯俾全訂佢哋都唔收,話一來笨大上 ...

起碼有個機會先
B記好似少有咁做法,呢2隻解体匠機都係似show off多過搵錢...
睇咗啦...毒上毒...我諗最後都係睇咗當買咗...

看過實物, 真心只值正價。(萬一/二左右,我知無可能)

d銀色位及金色的噴射口位好卡通, 而呢d金色銀色位都好多下;

另一方面, 佔此作第二多的黑色我覺得好求其, 睇枝槍尤其明顯, 感覺非常玩具

marking方面跟nu一樣, 粗得滯, over左; 不過可能要統一風格, 上一隻錯若非致命的話都焗跟;

優點係夠大夠霸氣造型靚既, 唯見其腰向後都覺得真係齋企都未必企到。

若一萬中左右, 有愛當俾部份premium, 兩皮都死落去的話就不評論了。
台灣玩具人竟然可以直接在魂店拿展示品出來把玩: