Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 冇樓屬於自己空間係甘買玩具係咪病態?

gamelife 發表於 22-9-2020 02:18 PM
parts用密實袋裝住, D盒全扔
立即騰出不少空間

如要空間的確係咁做
gamelife 發表於 22-9-2020 02:18 PM
parts用密實袋裝住, D盒全扔
立即騰出不少空間

真係好想問...

咁你買玩具,真係貪過手癮嗎??
Lau 發表於 22-9-2020 02:46 PM
真係好想問...

咁你買玩具,真係貪過手癮嗎??

我買玩具一向嚴選, 比較傾向價錢貴係因為我好明白空間始終有限
當你買的玩具都有一定實際價值時候, 好自然不會容易被淘汰, 未來計劃我會再置業, 再擴充多點空間放玩具, 這就是我的個人主義

gamelife 發表於 22-9-2020 03:08 PM
我買玩具一向嚴選, 比較傾向價錢貴係因為我好明白空間始終有限
當你買的玩具都有一定實際價值時候, 好自然 ...

我唔係講緊你嚴唔嚴選...

係問緊你上個 post 既喱兩句:「如果不是對這件玩具情有獨鐘  拆盒摸過, 擺幾年放返出去比其他同好就算了」

所以至問你是否買玩具是過下手癮嗎??
Lau 發表於 22-9-2020 04:56 PM
我唔係講緊你嚴唔嚴選...

係問緊你上個 post 既喱兩句:「如果不是對這件玩具情有獨鐘  拆盒摸過, 擺幾年 ...

我D收藏難道表達得還不清楚?
有空間自然可以擺到一直以來買到的產品

如果空間不足, 自然需要取捨, 很簡單吧?

所謂情有獨鐘係鐘意的層面上連新款玩具也不能代替

如果我空間不足我會想辦法買樓來增加空間收藏, 但不是人人都可以做到

那麼斷捨離就是最現實的方法

好似上一個post咁, 我係為左買好多鐘意的玩具, 有生之年買多D物業做收藏的男人.
所以你問我買件玩具係未要過手癮? 那視乎本人有沒能力搵多D錢買多D玩具同空間存放吧?

這不是歧視, 只是現實需求

gamelife 發表於 22-9-2020 05:15 PM
我D收藏難道表達得還不清楚?
有空間自然可以擺到一直以來買到的產品

其實你只需答我...

係,我係過下手癮!!

或唔係,我唔係咁樣...

又或者,我只係講下...

就可以!!

而係咪過下手癮,同搵錢能力、存放空間無好必然關係!!

而用 $2000 來衡量玩具價值亦唔係好啱...

有時,只是係自己鍾意、覺得有感情、有回憶、有價值!!

就是好玩具!!

那怕只是一粒波子、一張公仔紙!!

另外,我亦從來無話過你有歧視...
Lau 發表於 22-9-2020 05:45 PM
其實你只需答我...

係,我係過下手癮!!

那你再看看樓主因為什麼而煩惱?
而且你的問題我已經答左
我不需要套用你戈3種固定答案其中一個吧?
何況你那3個答案也是憑我喜好吧?
3種情況也可以發生
我有空間又可以搵到錢買自己喜歡的玩具
gamelife 發表於 22-9-2020 05:51 PM
而且你的問題我已經答左

樓主的煩惱是不斷買玩具,又無賣出去...

若是不斷買,再大既屋都有爆滿既一日啦!!

另外,你講野都幾隨意個喎!!

乜都可憑你喜好,乜都係,又乜都可以唔係??

有錢就是任性??
Lau 發表於 22-9-2020 06:18 PM
樓主的煩惱是不斷買玩具,又無賣出去...

若是不斷買,再大既屋都有爆滿既一日啦!!

舉一個好近期例子

2011年買入EX紅真三一初版$4998

2020年8月賣出1400

對方背景屬於近年洗左萬幾蚊買EX合金, 希望我可以割愛, 價錢是對方提出, 我亦沒有開價

出手我可以很闊綽, 9年的情懷, 亦有斷捨離的覺悟

再引述樓主個案, 等同大家玩手機GAME

每人一開始有100格背包, 我有錢D可以擴張

錢唔夠擴張唔到只能運用這100格

至於我可以擴張到2~300格怎樣運用則是我的自由

只有100格的人煩惱唔夠空間, 對於我有幾百格空間的人來講

1. 斷捨離; 2. 比心機搵錢擴展空間
然後只要問返同是100格的人問題, 大概會圍繞住迫於無奈, 各種情懷理念, 同病相憐的感覺取暖

所以很視乎你需要真的解決問題? 還是圍爐取暖作罷?

gamelife 發表於 22-9-2020 03:08 PM
當你買的玩具都有一定實際價值時候, 好自然 ...

話說龍珠無乜figure過千,要諗點樣留都唔易揀。

不過我諗緊留figuarts zero同DOD
mushroom 發表於 24-9-2020 01:34 PM
話說龍珠無乜figure過千,要諗點樣留都唔易揀。

不過我諗緊留figuarts zero同DOD ...

斷章取義就會變得咬文嚼字
但整體意思上都係捨棄一些比較平價玩具比較明智

舉一個好實際例子, 同一個空間
擺一堆模型定還是一架MS匠機?
我會亳不尤疑選擇後者

如果是龍珠, 可動與不可動的
我會選擇可動的SHF
gamelife 發表於 22-9-2020 05:51 PM
而且你的問題我已經答左

好搞笑  , 向人提出一個觀點之後只可以比人揀YES/NO。

「如果不是對這件玩具情有獨鐘  拆盒摸過, 擺幾年放返出去比其他同好就算了」
明顯唔係 過手癮 咁單一既原因, 一直講緊都係取捨的問題, 新舊玩具的取捨, 有無愛之間的取捨, 空間分配的取捨, 這是很現實的問題, 根本不能用 過手癮 去解讀呢種取捨, 咁又要人點答佢YES/NO呢!在他的觀點你就只能是過手癮, 或承認自己講錯左, 咁樣真係好無禮貌, 難道整件事就只能是非黑即白的?! 更甚的是只能以他的觀點去判斷?!

用不用他的觀點去回答佢當然係憑我地喜好,難不成我自己說一句話還要憑他的喜好?

BTW 支持你的消費方法. 自己買樓擺玩具, 真男人!!
gamelife 發表於 24-9-2020 05:47 PM
斷章取義就會變得咬文嚼字
但整體意思上都係捨棄一些比較平價玩具比較明智

我都明你意思,揀一種標準讓自己可以棄掉無咁鐘意的。

係龍珠較麻煩,未必用價錢分到,最後都係睇喜好了

joveinhk 發表於 24-9-2020 09:18 PM
好搞笑  , 向人提出一個觀點之後只可以比人揀YES/NO。

「如果不是對這件玩具情有獨鐘  拆盒摸過, 擺幾年 ...

或者咁講,如果所有買返來的玩具也是勁喜歡,那麼為了長久擁有它們,買更多空間安置它們不就是最重要的事情?連自己心愛的事物因為空間而受到限制,其實一切只不過是空談吧。

為了心愛的玩具而突破自己,買多幾層樓又好,租倉放玩具都好,將所有情懷保留到老死,不是更實事求事?

自己情懷自己保護~
joveinhk 發表於 24-9-2020 09:18 PM

「如果不是對這件玩具情有獨鐘  拆盒摸過, 擺幾年 ...

你試下同個官或律師咁講,或同你老細咁講,睇下佢地點剷你??

「我 (老細等) 唔要長篇大論,又唔點到 point 的說話!!」

講野有時要 up to the point!!

我講的過手癮是其中一個例子,佢可以唔認同的...

話我唔係咁就得!!