Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 冇樓屬於自己空間係甘買玩具係咪病態?

joveinhk 發表於 16-8-2020 05:33 PM
1/6 全部掉盒. 無論是HT 或者小廠的, 實在是太占地方,  
新買的1/12 SHF MAFEX 山口轉輪,和1/24的都無掉 ,  ...

Ching竟然係HT掉盒SHF唔掉盒!!!
laiken 發表於 16-8-2020 07:33 PM
好多機構捐玩具嘅對象好似係俾d幾歲至十多歲小朋友
,d人唔捨得少過原價賣嘅,多數都係啲16+嘅玩具,應該 ...

其實有些玩具個年齡層都幾廣!!

例如模型,Robot 魂之類咁!!

而有些人,佢係唔想睇住自己心頭好 "賤價" 賣出,但送俾人,佢係甘心情願架!!

起碼可以延續件玩具 (物件) 件生命,自己雖然唔再鍾意 (需要),但都可以俾人!!

我就會咁做!!

有時上網,都見到有人 free 些東西出來,傢俬有,BB 用品有,書都有!!

我朋友都試過話俾部 printer 俾我呀!!

有時,既然都賣唔倒咩錢,點解唔 free 出去,幫倒人,又可以交多個朋友!!

何樂而不為!!
laiken 發表於 16-8-2020 07:34 PM
Ching竟然係HT掉盒SHF唔掉盒!!!

SHF好多尖角位無左個盒就收埋唔到, 因為實會斷角
joveinhk 發表於 16-8-2020 05:36 PM
模型除非你手工是大師級, 否則一砌價值歸零, 盒唔盒根本唔係重點

完全同意,模型果D仲Keep盒根本毫無意義,安排玻璃櫃讓模型「站屍」先至係慳位解決之道!
Lau 發表於 16-8-2020 09:12 PM

「其實有些玩具個年齡層都幾廣」呢點小弟好同意,例如孩記老變(非MP)同埋Lego都係大人細路都啱玩的玩具,如果屋企有細路,仲可以兩父子一齊玩,最麻煩就係果D 15+嘅玩具,送俾其他細路玩佢地都未必鍾意,因為佢地唔識萬能俠、六神、超獸、聖鬥士,對果件玩具無感情,佢地又點會攞上手玩呢?
Lau 發表於 16-8-2020 09:12 PM

咁Robot魂SHF非魂限嗰d大路貨,都唔會覺得炒得起亦唔會妄想開過盒玩過仲可以原價賣返出去

其實當年ebay同yahoo拍賣最好嘅function係可以set1蚊底價,之後等人出,有人肯出高價又得,冇人出高價又冇所謂,可以算係win-win
THOUTHER 發表於 16-8-2020 10:33 PM
完全同意,模型果D仲Keep盒根本毫無意義,安排玻璃櫃讓模型「站屍」先至係慳位解決之道! ...

玩模型9成係享受砌個過程,之後display係欣賞返自己之前所付出嘅精神同時間
laiken 發表於 17-8-2020 12:38 AM
玩模型9成係享受砌個過程,之後display係欣賞返自己之前所付出嘅精神同時間 ...

講得好 非常認同
Agito 發表於 16-8-2020 07:37 AM
除左賣,戒買,大家手頭上的有冇掉盒?尤其係件好多果D。
超合金魂我沒有掉盒,高達模型丟了一半以上的盒,留說 ...

1. 模型盒又大又吸塵 易野蛇蟲鼠蟻又難keep
我未反屋企已經掉晒佢
2. 說明書上綱睇唔會keep 除非pb 限定
3. 另外俾著你係買家 你會十成價買二手玩具?

基本上除非係炒起左的東西, 否則全新八隻直角都唔駛旨意原價放到(有放過野都應該遇到不少乞衣), 相反炒起左的東西就算無盒都一樣可放高過原價, 所以為放好價而留盒無意思
THOUTHER 發表於 16-8-2020 10:33 PM
完全同意,模型果D仲Keep盒根本毫無意義,安排玻璃櫃讓模型「站屍」先至係慳位解決之道! ...

但耐左會變舊氧化等等問題,同埋鋪塵,就算清潔亦未必100%抹得乾淨,除非每星期抹一次,但各位會唔會甘做,時間耐左更難堅持;如果數量多,抹一次分分鐘花了半個上下午時間。
Agito 發表於 18-8-2020 08:33 AM
但耐左會變舊氧化等等問題,同埋鋪塵,就算清潔亦未必100%抹得乾淨,除非每星期抹一次,但各位會唔會甘做,時 ...

真係唔明你講乜??

乜膠會明顯氧化架咩??

玻璃櫃通常會無門架咩??
玻璃櫃個塊玻璃我1年都唔會抹1次 , 最多系換裡面個吸濕盒.
Lau 發表於 18-8-2020 09:43 AM
真係唔明你講乜??

乜膠會明顯氧化架咩??

D塵一樣走到入去,你試下display超過一年的模型同從未display的模型比較會見到分別,陽光照射到個櫃更甚。
Agito 發表於 18-8-2020 07:22 PM
D塵一樣走到入去,你試下display超過一年的模型同從未display的模型比較會見到分別,陽光照射到個櫃更甚。 ...

咁又有幾多塵呢??

使唔使一星期抹一次??

簡直多餘啦!!