Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 冇樓屬於自己空間係甘買玩具係咪病態?

玩具迷才明,屋企人唔會明,玩具在屋企人眼中彷如垃圾,所以奉勸大家冇自己個人"真正"的私人充裕空間地方唔好買甘多玩具,否則很多嘮蘇,很多衝突,畀屋企人話自己的玩具收藏係屋邨老人拾荒的垃圾屋。
Agito 發表於 19-8-2020 07:41 PM
玩具迷才明,屋企人唔會明,玩具在屋企人眼中彷如垃圾,所以奉勸大家冇自己個人"真正"的私人充裕空間地方唔好 ...

咁你咪同佢哋講,叫佢哋落街行吓,睇下佢哋有冇本事可以隨街執得到呢d垃圾番嚟比你睇吖嘛!
估唔到喺玩具谷都見到地產AA 貼

先從結論說起, 樓與玩具收藏數量必定掛勾, 否則自己與身邊的人都會有傷害

我與父母同住的一個單位, 玩具盡量放在自己房間(3房1廳, 但個廳盡量不擺玩具, 可以擺少少)
自己買了2個單位, 1個放租比人, 1個自住

自住的因為與老婆一齊, 玩具也不能放多, 只能半面牆左右的數量(180*130CM)

然後下一個目標再買一個大少少單位先可以繼續放更多玩具
但現在此刻, 我買玩具都必須嚴選, 重質不重量才是重點

買樓或租倉都是個人選擇, 但必須認清楚當你買玩具毫無節制, 面對空間不足是必然的事!
你不捨得斷捨離, 就只能認清自己能力
有2~3個單位的人跟你說要斷捨離, 你得1個單位還不肯面對現實?

以前我都會苦口婆心叫人買樓先有空間,而家都曬鬼氣,你唔買樓又想有空間放玩具?咁未租lo,租你又覺得唔值,咁買唔買樓呢啲真係自己諗了,最大問題係你有冇買樓,我都沒得益
gamelife 發表於 21-8-2020 05:56 PM
先從結論說起, 樓與玩具收藏數量必定掛勾, 否則自己與身邊的人都會有傷害

我與父母同住的一個單位, 玩具盡 ...

yes, totally agree
結左婚就唔比家用. 勁.

咁都做得出, 你仲有咩做唔出呀.

你對父母已經好好啦, 無迫佢地離開舊居.
就算我甘多年前己有自己物業+獨居,也吾代表可買到全屋都係,吾想間屋貨倉甘,
冇足夠空間,儲存地方,玩具出到點靚都係徒然。
Agito 發表於 20-9-2020 09:09 AM
冇足夠空間,儲存地方,玩具出到點靚都係徒然。

雖然我唔清楚你買玩具類型屬於哪一種
但如果每件玩具都過千蚊以上
我相信會買少好多
再將屋企所有1千蚊以下玩具賣出去, 就會省返唔少位置
gamelife 發表於 21-9-2020 04:59 PM
我相信會買少好多

每件一千蚊或以上的玩具除左超合金魂我實在不多,二十,三十,數十元至四佰元以內的玩具實在數不清。
Agito 發表於 21-9-2020 07:58 PM
每件一千蚊或以上的玩具除左超合金魂我實在不多,二十,三十,數十元至四佰元以內的玩具實在數不清。 ...

咁其實呢D平價野真係唔值錢
我買開D機械人平極都係metal build, 之後千值練戈D 2~3千蚊
但實際上賣返出去唔係值D咩大錢
試問你用你珍貴的空間去保留一堆舊物真係值得咩?

你心入面糾結就是情懷與新鮮感的磨擦
如果你話只想保留舊物唔再買新野, 咁自然唔會出現空間不足的情況
但如果你每日都心思思好想買新款玩具
咁不如處理晒D舊物仲好
賣左D舊物迎接新事物, 其實可能仲開心
gamelife 發表於 21-9-2020 04:59 PM
我相信會買少好多

好方法

.......雖然玩hottoys都係好快無位
mushroom 發表於 22-9-2020 08:49 AM
好方法

.......雖然玩hottoys都係好快無位

hottoys拆盒, 並且以價錢2千蚊以上為基準
2千蚊以下玩具一率賣出

當你的收藏空間有限
只能以該玩具價錢越低的淘汰最為恰當
如果每件玩具都值2千蚊以上(記住真係賣到2千蚊呢個價)
那一般人應該會好好珍藏每件玩具了~

之前有位香港youtuber拍片, 成堆hottoys原價6萬幾, 網上拍賣成功先收返3萬幾, 仲要係最火熱戈D款式
仲有一大堆賣唔出

gamelife 發表於 22-9-2020 11:50 AM
hottoys拆盒, 並且以價錢2千蚊以上為基準
2千蚊以下玩具一率賣出

即係剩返合 ironman同大件野

拆盒就唔捨得,因為唔想煩擺parts

mushroom 發表於 22-9-2020 01:42 PM
即係剩返合 ironman同大件野

拆盒就唔捨得,因為唔想煩擺parts

parts用密實袋裝住, D盒全扔
立即騰出不少空間

以現今科技同新款玩具推出速度
如果不是對這件玩具情有獨鐘
拆盒摸過, 擺幾年放返出去比其他同好就算了
需要知道以hottoys材料絕對經歷不到時間考驗
兼且好多角色好易比好多人遺忘