Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 冇樓屬於自己空間係甘買玩具係咪病態?

原價賣返出去...真係食飯唔駛俾錢咩,睇樓主既講法完全睇得出樓主非常自私,唔俾家用,但又佔用家人空間,迷你倉又話唔值,賣出去又要原價賣.

冇畀家用?已經畀了25年一半薪金的家用,因為有家庭有小孩搬出去住得我一個做嘢且又唔係揾得多所以冇畀,難道這樣叫"自私"?你有畀多過25年家用的咩?之前有師兄提過例如每月一仟,一年萬二,五年便六萬,我就是嘗過這種滋味後來便沒有租,你講嘢真係刻薄!

得你有俾架,邊個大個咗唔駛俾家用架?你唔俾唔緊要,但係唔該唔好覺得你家人老馮要接受你既喜好,換魚缸水順便睇父母,真係冇得頂,如果我有個咁既家人我實爆粗同佢大鬧一獲

補多一句,又話冇錢但係又買到成間房玩具,家人係你心目中地位真高
CPY_2001 發表於 11-8-2020 03:35 AM
得你有俾架,邊個大個咗唔駛俾家用架?你唔俾唔緊要,但係唔該唔好覺得你家人老馮要接受你既喜好,換魚缸水 ...

每人立場不同,各有各走,不要挑釁別人,今時今日,就算我冇買玩具亦買唔起樓,你不能混為一談,可能你係專業人士,薪高糧準,揾錢容易,唔同我呢D打工仔; 亞媽有另一層樓收租,亞妹環境好我很多有交家用給兩老,亞媽知我環境唔好冇畀家用,過年過節我畀亞媽佢都唔要。
Agito 發表於 10-8-2020 03:52 PM
每人立場不同,各有各走,不要挑釁別人,今時今日,就算我冇買玩具亦買唔起樓,你不能混為一談,可能你係專業人 ...

呢位師兄, 家唔家用唔係一個大問題, 有當然好, 冇咪陪下佢地多些囉. 你而家有兒女, 作為父母應該明白你父母既感受.

另一方面, 你講到自己是一般打工仔, 老實講, 有幾多個專家人士錢任洗? 每個人都要量力而為. 有父母妻兒當然行先, 父母唔洗多講而妻兒是自己選既. 有多餘錢有能力作為成年人你玩玩具冇問題. 攪到屋企人就點都有點那過. 其實, 你一開波都知道自己有一點病態. 亦對唔住父母. 你自己決心決定一切. 立志放手啦, 冇地方亦是冇能力既其中一個因素, 捨離是一個出路. 作為玩具同好最多可以鼓勵下你.唔好為儲而買, 只買真心頭好. 唔好為升值而買, 因為時間地方金錢.  亦唔現實, 留番個錢睇下有冇其他機會好過啦.
Finalmoon 發表於 11-8-2020 06:43 AM
呢位師兄, 家唔家用唔係一個大問題, 有當然好, 冇咪陪下佢地多些囉. 你而家有兒女, 作為父母應該明白你父 ...

這位師兄講得岩阿

至於每個人家庭情況都不一樣, 比唔比家用 甚至 收唔收家用 都是個人意願, 不該放此討論。

但"買左大部份都冇玩" 這確實是問題, 既然不視為了玩, 那究竟您為了甚麼而買呢??

"佔據很多空間會被家人埋怨" 那也是必然的. 香港地空間是最稀缺的必需品, 你覺得自己的地方珍貴不用來儲存, 那家人的空間他們也會覺得珍貴 , 你卻占用了"很多" , 他們又怎樣不會"埋怨"呢? 既然不想被埋怨就該自己處理了, 拿我自己為例 , 我給了家用不就等於我可以用家人的空間來當倉庫用, 家用是用於家庭的開支而已. 屋企是一家人共同生活使用的地方, 想占用其他人的地方又想不被埋怨肯定是不現實的, 老豆老母都係咁話, 亦唔係話比反錢人地就要比你放, 所以自己的個人興趣我只有少量放家裡, 其他大量占空間的還是要租倉處理。

之後是玩具價值的問題, "舊款的玩具想放出去但在自己心中仍很喜歡和有很高價值,放出去蝕我真係唔想" , 如果你是做玩具買賣的話, 真的有多少錢都唔夠你蝕. 價值這東西是很客觀 很理性的. 你用一個主觀感性的角度去對待它認為它高價值 ,那只是一個逃避放售的藉口, 就等於D人炒樓,  總想賣高價 賺到盡, 多人需求就一直抬價, 可這是有市有價有需求的情況, 賣二手舊玩具可以用這種心態去對待嗎? 其實大家心裡清楚, 懂一點經濟的就更加知道, 大多東西在一賣出的那一刻就只有折舊。

26樓既師兄提供了很好的方法, 無論是心理上還是行動上,總括一句, 玩具呢D身外物,玩得起就玩, 玩唔起就咪玩, 要玩到影響其他人既就更加不可取.
Agito 發表於 11-8-2020 02:36 AM
冇畀家用?已經畀了25年一半薪金的家用,因為有家庭有小孩搬出去住得我一個做嘢且又唔係揾得多所以冇畀,難道 ...

1.我同師兄倒轉對overpackage 好反感
未到屋企都將盒掉Q左佢 用膠箱裝 不過我玩模型唔玩成品

2. 玩具都幾難炒 除非 bandai  執笠否則冇乜肉食 唔同外國好似hottoys (地方大傻佬多)

3. 家家有本難唸的經 樓主都算係甘 老實講霸住間屋唔俾家用 甚至趕父母訓街既大有人在
Agito 發表於 11-8-2020 05:52 AM
每人立場不同,各有各走,不要挑釁別人,今時今日,就算我冇買玩具亦買唔起樓,你不能混為一談,可能你係專業人 ...

欣賞師兄講自己屋企情況,定期返屋企一次探家人,順道玩玩具都唔錯。

你拿出來講相信都想父母開心些,只係要賣就有不同的掙扎,我估原價賣都無乜可能(除了升值或通賬因素),唯有揀些你唔會再玩,蝕咗啲錢當換取父母的快樂。
chsimon 發表於 12-8-2020 01:43 PM
1.我同師兄倒轉對overpackage 好反感
未到屋企都將盒掉Q左佢 用膠箱裝 不過我玩模型唔玩成品

Ching你玩模型,咁可以喺屋企又砌又上色又補灰打磨嗎?
呢度有人講開租送你倉,我都聽過有人同幾個朋友夾錢租迷你倉當模型工作室及存放未砌模型

除左賣,戒買,大家手頭上的有冇掉盒?尤其係件好多果D。
超合金魂我沒有掉盒,高達模型丟了一半以上的盒,留說明書,一個盒裝多副成品,但普通成品即使無損齊件也難賣出去,除非蝕價一半以上。
Agito 發表於 16-8-2020 07:37 AM
除左賣,戒買,大家手頭上的有冇掉盒?尤其係件好多果D。
超合金魂我沒有掉盒,高達模型丟了一半以上的盒,留說 ...

如果唔忍心 ‘賤價’ 出售...

咪捐左佢囉!!

送俾有需要既人!!

好似 Toys Story 咁!!
我没有掉盒的習慣,但模型如砌起了,會留說明書,個外盒有圖片的會撕開放平存放
1/6 全部掉盒. 無論是HT 或者小廠的, 實在是太占地方,  
新買的1/12 SHF MAFEX 山口轉輪,和1/24的都無掉 , 還有地方可以塞一下
模型除非你手工是大師級, 否則一砌價值歸零, 盒唔盒根本唔係重點
Lau 發表於 16-8-2020 01:26 PM
如果唔忍心 ‘賤價’ 出售...

咪捐左佢囉!!

好多機構捐玩具嘅對象好似係俾d幾歲至十多歲小朋友
,d人唔捨得少過原價賣嘅,多數都係啲16+嘅玩具,應該唔啱嗰班小朋友

何況,連平d賣都唔肯,要佢哋唔使錢捐出去,更加冇可能啦