Toysdaily 玩具日報

查看: 67654|回復: 107

[分享討論] 冇樓屬於自己空間係甘買玩具係咪病態?

係甘買,買左大部份都冇玩,自己又冇樓,佔據很多空間會被家人埋怨。
層樓唔係你...

有無自己一間房先??

咁你俾幾錢家用先??
家家有本難念的經,你覺得唔買玩具就唔會有其他問題???
另外,現在市價黎講 ... 唔買玩具可以買到樓嗎???
Lau 發表於 7-8-2020 12:18 PM
層樓唔係你...

有無自己一間房先??

畀左25年家用了,係個"中老",結左婚後冇再畀,搬左出去租樓,自己都未顧掂自己,舊居仍被玩具佔據一間房所以有微言,新租樓太細玩具們無法遷移,所以有樓才可暢快地買玩具。
Vince 發表於 7-8-2020 12:21 PM
家家有本難念的經,你覺得唔買玩具就唔會有其他問題???
另外,現在市價黎講 ... 唔買玩具可以買到樓嗎???
...

戒唔到,仍有買玩具,舊款的玩具想放出去但在自己心中仍很喜歡和有很高價值,放出去蝕我真係唔想。
多成點先?
俾幾百蚊租個迷你倉都放唔晒?
kyo353 發表於 7-8-2020 04:00 PM
多成點先?
俾幾百蚊租個迷你倉都放唔晒?

係,都擺唔哂,曾經每月仟幾蚊租倉,倉租過4年了用左5萬幾唔值,所以後來冇租,全部搬番舊居。
有樓冇樓,只買不玩都係病態。但住在城市已經係一種病。要做到同病做朋友,唔好比佢控制。
不用怕, 這裡的大家無五成都有倆仨成和你一樣是病態:he:
租倉可能我呢區平D. 自己消費一年才4千左右(兩個大LOCKER)
Agito 發表於 7-8-2020 03:53 PM
畀左25年家用了,係個"中老",結左婚後冇再畀,搬左出去租樓,自己都未顧掂自己,舊居仍被玩具佔據一間房所以 ...

咁你新買既玩具擺響邊先??

舊居??新居??

如果遷出左仍舊霸住間房,係會有些少微言既...
Agito 發表於 7-8-2020 04:04 PM
係,都擺唔哂,曾經每月仟幾蚊租倉,倉租過4年了用左5萬幾唔值,所以後來冇租,全部搬番舊居。 ...

真係只有租倉,同埋租一個另外有枱有位俾你玩的倉
恕小弟先小人後君子講一句
香港人都係睇個錢好重,唔係想解決問題...
其實師兄其中一句,"放出去蝕我真係唔想"就已經...:(

當然唔係話完師兄就算,唔提供解決方法
舊居家人都一樣睇個錢好重,微言在於你已經唔俾家用,又霸住間房
都係因為錢,咁師兄咪象徵式俾一千幾百家人當倉租又好,慰勞佢地幫手打掃又好
慢慢met甩佢,
每月逐d減少,
相同角色的賣左去,
沒可能每件都值得保留的!!{:3_148:}
Agito 發表於 7-8-2020 03:53 PM
畀左25年家用了,係個"中老",結左婚後冇再畀,搬左出去租樓,自己都未顧掂自己,舊居仍被玩具佔據一間房所以 ...

其實你屋企人算好,亦慶幸佢哋冇話你結咗婚搬咗出去就要改動裝修間屋,所以你以前間房先可以保留繼續放你d嘢
但你就算結咗婚都應該繼續俾家用,多少都好,始終係對父母嘅孝心
chlycab 發表於 8-8-2020 10:55 AM
恕小弟先小人後君子講一句
香港人都係睇個錢好重,唔係想解決問題...
其實師兄其中一句,"放出去蝕我真係唔 ...

同意Ching呀,太多人有個心態話d玩具保值甚至升值,其實係自欺欺人。
講白d,二手玩具(就算全新未開都好)係有價冇市。如果唔係襯第一水返手賺班盲搶嘅玩家錢,過幾個月已經炒唔起,因為冇人接貨。你走去Carousell睇下就知。例如之前萬眾期待嘅超魂15機合1,有幾多放咗大半年都放唔出。全新都放唔出,如果你開過盒玩過,仲想原價放,真係有d發夢。而隨住時間耐咗,如果廠商出過d新嘅,你手上個件自以為古董,就留返俾你自己慢慢懂啦。最近期我所知嘅例子,就係聖鬥士,未有聖衣神話之前,大系個價炒到上天,但依家,監平監賤都未必有人買。另一個例子,恐龍戰隊隻大獸神,未有超合金魂之前,舊合金又係炒到幾千,但超魂一出,舊合金未開盒幾百都唔知有冇人要