Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2020年7月 超合金魂 GX-59R 金毛獅王

hobbyorbit 發表於 27-1-2020 01:33 AM
另一武器好難搵

对,這就是衝天炮了,你竟然可以找到原圖,真厲害哦!!!
worrow 發表於 27-1-2020 05:48 AM
THX.
因為曾經响YOUTUBE睇過POWER UP果集, 所以大概知道镭射飛鉈個樣係點.

因镭射飛鉈是較少使用,所以找原圖是比較困難,我嘗試一下在影片找出來给大家看

大家在下列網址可以看齊金毛獅王的所有武器,包括也可以找到鐳射旋轉双飛鉈(正名)的圖片了。

http://heartwish.mylike.me/viewthread.php?tid=2280&extra=page%3D1&page=2
G-man 發表於 27-1-2020 12:20 PM
大家在下列網址可以看齊金毛獅王所有武器,包括也可以找到鐳射旋轉双飛鉈(正名)的圖片了。

http://heartwi ...

正呀謝分享
大家在下列網址可以看齊金毛獅王所有武器,包括也可以找到鐳射旋轉双飛鉈(正名)的圖片了。

謝謝分享,本來已經忘記了,謝謝

Wow, 謝謝分享!!

之前的初版合金魂金毛狮王GX59定價只是23100日元喳,現在的GX59R再版只是多了一些電鍍,就定價30800元日元,足足收贵了港幣500元有多………唉!!!

https://tamashii.jp/special/daltanious/#wrap

我寧願不要電鍍, 有點不倫鴉類似的, 改好腳踝變形好過啦
哈哈等我又用其他師兄d口吻先. 等super minipla 版先.{:1_203:}
改設計是不可能的了,其實以前的變形設計,以現在來看,很多地方的變形都沒有很好,而且變形後的可動也不理想;每次都只會安慰自己是收藏回憶? 但看看現在的pose+的設計產品,action toys的mini系列,才真的讓人有驚豔的感覺!{:1_208:}
garykuga 發表於 28-1-2020 11:31 PM
我寧願不要電鍍, 有點不倫鴉類似的, 改好腳踝變形好過啦

我都係咁話, 獅子前腿真係變得好"肉酸"囉! D設計師工程師諗唔到橋就不如直接換件算!

呢個就係我一直唔buy R版的原因, 無錯佢可以令本來被炒到天價的作品回到合理水評, 但就帶咗一個風氣: 改少少加少少就當新產品賣. 再販起碼買咗第一版的人唔一定要諗要唔要買多隻, 依家咁玩死忠就要諗 (在商言商咁出法係比純再販會賺更多, 但又真係好賤). 又, 如果每次出R版變成例行公事咁, 即係第一版可以比多個藉口笨大減啲嘢咁出? 以前就分拆去魂限度補完 (起碼你個預算唔係比多舊錢買多一隻), 依家係等R版先比多啲你 (唔一定比足), 唔通次次都要預買2隻? 出得有誠意仲叫心甘命抵比多次錢, 依家隻金毛就比人一種你改又唔係改得最好, 但又加咗啲我好想要的東西落去, 諗落仲衰過以前拆限魂...

Exactly!  發表於 29-1-2020 11:03 AM
我自己最不能接受的,就是為了遷就大合体,獅子竟然無咗個屁股,本來圓彎的尾巴,就變成支硬實曲折棍~@@~
G-man 發表於 29-1-2020 07:52 PM
我自己最不能接受的,就是為了遷就大合体,獅子竟然無咗個屁股,本來圓彎的尾巴,就變成支硬實曲折棍~@@~ ...

既然成個變形咁多位要換件才能重現外形, 點解換咗咁多件仍然咁多穿崩位...
橫掂都係要靠大量加件換件咁變形, 點解唔俾晒所有補完件去填崩位,
搞到兩頭唔到岸又唔係完全變形究竟係咩定位呢?

講起獅子個變形... 獅頭只係夾硬靠槓杆式連住來一体變形,
過程中部件處於「已分屍但仍有條腸連住」的狀態,
靠玩者手動摺返埋條腸, 就啱角度先至做到「一体變形」...
過程其實無乜「一体變形」的快感, 直接拆出來裝返上可能感覺更爽快
裙甲我亦覺得無必要一体變形, 因為根本上同其他加件變形位感覺一樣...
獅頭後腦杓的鬃毛不加補件, 鬃毛去到頸後任就齊修葺葺咁無咗...
抽水馬桶水箱式獅子屁股健在, 保留笑點 (吐槽一發不可收拾)

第一版唔完美係可以理解, R版收多次錢都無跟進問題就真係明顯誠意不足了
:44: