Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Transformers 變形金剛 MPG Raiden 雷電 火車合體

還特別強調,合體之後的「翅膀」不是另外裝上去,這是達到完全變形(笑)我很滿意啊。比起灰模,彩色版應該很帥。
希望未來可以再出一個大套裝,大合體附一個動畫版的頭雕給我
果然是沒有奇跡,MPG06。。。這下盤。。。連一次合体的沖動也沒有!
mkmlo 發表於 25-12-2022 10:03 PM
果然是沒有奇跡,MPG06。。。這下盤。。。連一次合体的沖動也沒有!

原作不是的嗎?

動畫版(即 Headmaster OP)MPG06 應該是腰、盤和大腿, 現在是跟G1版玩具合體設定一樣
lydiamomo0903 發表於 25-12-2022 12:30 AM
還特別強調,合體之後的「翅膀」不是另外裝上去,這是達到完全變形(笑)我很滿意啊。比起灰模,彩色版應該 ...

"完全變形"就是 TAKARA 的重點了。。。
比個動畫頭雕你也冇用啦,咪同個身更唔夾。。。
當佢係一件變形金剛玩具,真的無咩可以挑剔,也是 Masterpiece 一向的發展方向
要還原動畫版,Moon Studio 也是有點缺失
就睇下 Fanstoys 在福特巨人之后有冇機會出雷電,不過合體真的難度很高,FT公佈了另外兩款到現在也無法全部發售,技術上睇來真的不容易!
第5部機要黎啦~
Vince 發表於 11-1-2023 11:48 AM
第5部機要黎啦~

火車冇得頂。。。今年唔知能唔能夠買齊!

商品名:MPG-05 トレインボットセイザン
メーカー希望小売価格(税込):22,000円
発売:2023年09月下旬発売予定

https://youtu.be/K9MYXrosefA
官方出品。
一笑致之。
Vince 發表於 12-1-2023 10:30 AM
商品名:MPG-05 トレインボットセイザン
メーカー希望小売価格(税込):22,000円
発売:2023年09月下旬 ...

其實佢條路軌想點,每架因要還原比例已經係駁唔埋,現在發現長短又不一。。。。
Vince 發表於 12-1-2023 12:17 PM
https://youtu.be/K9MYXrosefA

合體後, 冇之前D圖咁樣衰, 現在是少少樣衰 .... 真的好 MP 風格, 不重視還原動畫, 重視變型.

MS之後, 就睇下 FT 會唔會發佈 ....
日本雜誌介紹 updated

車型真係無得輸