Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 想問高達出現過邊幾個機設者?

原文章由 ambroseya 於 24-8-2007 17:29 發表

我去過佢個網頁,好多設計都勁正!好懷疑turn A係比日本人攪過黎,完全冇哂佢本身設計風格...

全身線條同雕刻細位都係syd的風格
而且,如果日本仔要改,都改左個頭先啦
我覺得富野牛油狗反而係特登叫Syd做1隻完全唔似高達的東西出來.
個頭仲要特唔準有V字天線.

其實我諗諗下,唔買TURN A先至係向呢套作品至敬
富野將隻野搞到唔討好
好大原因係希望人地唔係為機設同玩具至睇佢套作品
原文章由 K66 於 24-8-2007 06:56 PM 發表

我覺得富野牛油狗反而係特登叫Syd做1隻完全唔似高達的東西出來.

其實我諗諗下,唔買TURN A先至係向呢套 ...

其實一個成功既機設係能配合故事和世界覲
所以好多人睇完TURN A之後都改變左睇法
所以佢都叫成功\架啦!
原文章由 特級豉油 於 23-8-2007 11:21 PM 發表

係咪真係炒大鑊就真係問d知情人仕至知, 只知河森只畫左GP01同GP02、GP01FB body初稿, 就已經離開左, 武器有katoki搞掂:shy:

不過河森依家係SUNRISE 既專務取締役,即係屬於董事局成員。
據說,當年河森DESIGN GP-01 果陣最令佢“因擾“既係,SUNRISE 要求隻野要保留番RX-78既IMAGE,
而佢自己就好抗拒,所以唔係好順手。GP-02就做得開心好多,因為自由度大D。

不過,我雖然係MACROSS VF-1既死硬FANS, 不過對於當年河森所設計既GP-01實在冇好感。
事關響佢筆下所設定既GP-01實在肥腫難分,而且畫得過分FREE FORM, 即係佢所畫既野係只能出現於平面世界,
對於要進行立體化係非常之有難度。
所以在設定出來後,出現響動畫內既GP-01其實係由機械作畫監督佐野浩敏進行重新“調整“,GP-01 才為人所接受。
而當年KATOKI 亦畫過幾張KA版 GP-01插畫,機械感十足,而原本腰與大脾、腳板同小腿 連接位置既“曖昧“設計“
亦被KATOKI 重新解釋而變得清楚和合理,且更為美觀,此舉亦令大家對GP-01重新改觀。
所以後來的GP-03便直接交由KATOKI負責,將KA 版GP-01線條上的
特點放到GP-03身上。而直到數年後的MG 版GP-01推出,先正式確定GP-01的「固有型像」。
原文章由 K66 於 24-8-2007 06:56 PM 發表

其實我諗諗下,唔買TURN A先至係向呢套 ...

其實好似唔係
原本既turn-A係好似turn-X咁既樣
只不過富野話點都要有d高達特徵
先加番個V字比佢
但係宿敵機冇限制,就整番佢原本要個樣
原文章由 特級豉油 於 23-8-2007 11:29 PM 發表

其實sunrise佢地創作部都唔知搞乜, 永野護又閃, 河森正治又閃... 可能「商品化」問題卦, 不過已成過去, 只少今時今日無人忘記過佢倆o既功勞, 最佩服係河森正治o既Gp01, 雖然架核戰機有點牽強, 但成個外型, 我 ...

Ar....我真係覺得GP-01比河森畫到成舊垃圾咁....依家既靚靚GP-01其實係 由佐野浩敏 同 KATOKI 將佢起死回生....
(勿見怪)
原文章由 柿崎速雄 於 24-8-2007 09:19 PM 發表

Ar....我真係覺得GP-01比河森畫到成舊垃圾咁....依家既靚靚GP-01其實係 由佐野浩敏 同 KATOKI 將佢起死回生....
(勿見怪)

哦~ 點會怪呢? 原來真相係咁, 咁其實下圖算唔算係河森當年o既設計? 家已經修改過?
原文章由 柿崎速雄 於 24-8-2007 21:19 發表

(勿見怪)

我記得河森當時係連GP-01架機的細節都冇畫好就放手唔管,係要人執手尾.
所以後來出MG版幾乎係無設定可跟,要KATOKI由頭執過晒.

其實大河原D設計又何嘗唔係要搵人大執呢,老人家佢已經只要大筆一揮,俾少少CONCEPT畫你就算了.

[ 本文章最後由 K66 於 24-8-2007 10:36 PM 編輯 ]
原文章由 特級豉油 於 24-8-2007 22:15 發表

哦~ 點會怪呢? 原來真相係咁, 咁其實下圖算唔算係河森當年o既設計? 家已經修改過?

呢部就係佢畫的設定畫了,你將佢同後來的MG版比一比啦.
GP01呢,佢連部核戰機點收入心口呢點都冇好好交代過
原文章由 elvo 於 24-8-2007 21:12 發表

其實好似唔係
原本既turn-A係好似turn-X咁既樣
只不過富野話點都要有d高達特徵
先加番個V字比佢
但係宿敵機冇限制,就整番佢原本要個樣

年代久遠,的確有很多種說法呢,多謝你指點.
剛剛看網頁,有本叫《MEAD GUNDAM》的設定集,真想搵本來看看...

[ 本文章最後由 K66 於 24-8-2007 10:48 PM 編輯 ]
THX!! brother們:)上o左寶貴既一課

但係想問,查實係o米只得Katoki先生會兼顧"動畫" & "模型開發"兩者既機設?

而其他(如:大河原,永野護,出淵裕,河森...等)只係專責動畫機設?

因為覺得兩者(動畫/模型開發)應該有幾大分別:shy:

[ 本文章最後由 秋山 蓮 於 24-8-2007 11:17 PM 編輯 ]
原文章由 特級豉油 於 24-8-2007 10:15 PM 發表

這個就是河森的手稿了... 我真係頂唔緊....

題外話: GP-01 FB 核戰機原型 其實係來自
MACROSS ADVANCE VF 入面VF-3000 既NG 設定稿,
好多ELEMENT 都題取自此機,尤其事機頭既DESIGN, 機乎一模一樣,
而雙腳引擎部份就分別演變成 GP-01 FP 既小腿(輪廓)同FP 背包 果兩個大圓筒噴射器(外觀特徵)。
幾有趣的∼

(P.S. 其實架核戰機仲有一個出處,成架機個LAYOUT根本就係破邪大星 DANGAIOH 入面上半身果架飛機。)

[ 本文章最後由 柿崎速雄 於 25-8-2007 12:40 AM 編輯 ]
原文章由 柿崎速雄 於 25-8-2007 00:19 發表

這個就是河森的手稿了... 我真係頂唔緊....

題外話: GP-01 FB 核戰機原型 其實係來自
MACROSS ADVANCE VF 入面VF-3000 既NG 設定稿,
好多ELEMENT 都題取自此機,尤其事機頭既DESIGN, 機乎一模一樣,
而 ...

@@
原來研究埋超時空,會有咁過癮的驚喜發現!
頭像被屏蔽
GP01不是去到MG先被定案架

動畫內的GP01已經好"KA"的了

另外MG不是Katoki主理的吧? 好多都係B-craft搞個喎, B-craft係一班人不是一條友吧, 對嗎?
原文章由 熱狗 於 25-8-2007 16:37 發表
GP01不是去到MG先被定案架

動畫內的GP01已經好"KA"的了

另外MG不是Katoki主理的吧? 好多都係B-craft搞個喎, B-craft係一班人不是一條友吧, 對嗎?

其實我又唔係好知B-CRAFT內包唔包埋KATOKI分,
但就算唔係KA版,大部份MG都有搵佢畫修改設定圖
MG的Zeta(ver.1),GP-01/02/03我記得係比較強調由KATOKI監修的.
原文章由 K66 於 25-8-2007 05:24 PM 發表

其實我又唔係好知B-CRAFT內包唔包埋KATOKI分,
但就算唔係KA版,大部份MG都有搵佢畫修改設定圖
MG的Zeta(ver.1),GP-01/02/03我記得係比較強調由KATOKI監修的.

B-Craft and Katoki are also employed by Bandai.  Most HGUC and MG are handled by Katoki.  For 1/100, Bee Craft will tackle them.  :)

After issue of Providence and Destiny, Bee-craft mostly handled the re-design job for Seed-D MS.  So, the redesign of Legend, I Justice...etc. are no doubt that sooooooooooooooooooo great. (Although I hate Seed D MS but their re-design works are mircle..........)

小松原 is also a member of Bee-Craft!  :)