Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 想問高達出現過邊幾個機設者?

原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:09 PM 發表

山根係米只設計果架車車和Ez-8呀?

陸高和陸吉真係好大河原喎 (所以我一d都唔鍾意)

實則佢地點分真係唔知, 不過肯定o既係, katoki o係呢套野只係跟尾:DD
頭像被屏蔽
原文章由 WonderJimmy 於 23-8-2007 11:12 PM 發表

78G幾好呀,大河做樸實風格o既機設係有d料到架!!

我就係縑陸高不夠樸實, 反而後來的Ez-8無"角", 顏色簡單更附合量產機的身份;

條友最有料到又樸實又軍事化係裝甲騎兵及太陽之牙吧
原文章由 特級豉油 於 23-8-2007 11:12 PM 發表

如果以成套野計, 0083 我至鐘意, 欣賞katoki 都只係呢套果d, 河森正治o既GP01 同GP02 真係無得彈, 可惜不愉快收場:sad:

同sunrise炒大鑊?!:?

不過河森真係創意無窮,gundam得,創聖果D又得,交響詩篇一樣掂!!
頭像被屏蔽
原文章由 特級豉油 於 23-8-2007 11:13 PM 發表

實則佢地點分真係唔知, 不過肯定o既係, katoki o係呢套野只係跟尾:DD

好易分既姐....腳長物Katoki囉....腳短物大河原囉....

山根公利就真係設計周邊機械多喎, 他不是精於機械人吧? 大天使號好似都係山根公利設計的?
原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:15 PM 發表

我就係縑陸高不夠樸實, 反而後來的Ez-8無"角", 顏色簡單更附合量產機的身份;

條友最有料到又樸實又軍事化係裝甲騎兵及太陽之牙吧

陸巾好齋個囉喎~~:ice:

不過我都覺得VOTOMS係佢最巔峰之作。
頭像被屏蔽
原文章由 神王 於 23-8-2007 11:13 PM 發表
gp04個deginer..........唔記得咩名

物係神ka囉
頭像被屏蔽
原文章由 WonderJimmy 於 23-8-2007 11:17 PM 發表

陸巾好齋個囉喎~~:ice:

不過我都覺得VOTOMS係佢最巔峰之作。

齋乜春? 個胸口咁複雜, 條腰又怪, 根本成個身都唔同一年戰爭的風格;

這個怪身體的設計在BD 123反而我好接受
絕對永野護, 至愛 Qubeley, Five Star Story 仲正, 我覺得佢既設計係最真實, 無論關節, 散熱都照顧周到.
原文章由 WonderJimmy 於 23-8-2007 11:16 PM 發表

同sunrise炒大鑊?!:?

不過河森真係創意無窮,gundam得,創聖果D又得,交響詩篇一樣掂!!

係咪真係炒大鑊就真係問d知情人仕至知, 只知河森只畫左GP01同GP02、GP01FB body初稿, 就已經離開左, 武器有katoki搞掂:shy:
頭像被屏蔽
原文章由 特級豉油 於 23-8-2007 11:21 PM 發表

係咪真係炒大鑊就真係問d知情人仕至知, 只知河森只畫左GP01同GP02、GP01FB body初稿, 就已經離開左, 武器有katoki搞掂:shy:

Bandai, 都係同香港d唱片發行商一Q樣架啦

有才華的人就打入冷宮, (最抵死係幫佢搵到錢佢\都可以下次唔用個喎)
無料到的就繼續紅 (更抵死係幫佢蝕錢都會繼續用個喎)

天下烏鴉一樣黑, 月光底下無新事
原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:17 PM 發表

好易分既姐....腳長物Katoki囉....腳短物大河原囉....

山根公利就真係設計周邊機械多喎, 他不是精於機械人吧? 大天使號好似都係山根公利設計的?

係咁分卦, 不過08套野腳長好似只有山達斯架吉姆:DD

SEED 我都覺得奇架, 隻隻有翼都唔似山根公利野, 話係大河又唔似咁大改變, 或者合作卦:shy:
原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:20 PM 發表

齋乜春? 個胸口咁複雜, 條腰又怪, 根本成個身都唔同一年戰爭的風格;

這個怪身體的設計在BD 123反而我好接受

好簡單個囉喎~~~:die::die::die:

大河原唔好整D鬼五馬六o既 design,其實都ok o既
原文章由 特級豉油 於 23-8-2007 11:23 PM 發表

係咁分卦, 不過08套野腳長好似只有山達斯架吉姆:DD

SEED 我都覺得奇架, 隻隻有翼都唔似山根公利野, 話係大河又唔似咁大改變, 或者合作卦:shy:

山根o係seed真係好似只玩船艦 (所以Archangel同Minerva我都覺得幾好),但其他MS大部份都係大河一個殺晒。

等似,好似頭5架GAT-X係出自阿久津潤一?
原文章由 熱狗 於 23-8-2007 11:23 PM 發表

Bandai, 都係同香港d唱片發行商一Q樣架啦

有才華的人就打入冷宮, (最抵死係幫佢搵到錢佢\\都可以下次唔用個喎)
無料到的就繼續紅 (更抵死係幫佢蝕錢都會繼續用個喎)

天下烏鴉一樣黑, 月光底下無新事

其實sunrise佢地創作部都唔知搞乜, 永野護又閃, 河森正治又閃... 可能「商品化」問題卦, 不過已成過去, 只少今時今日無人忘記過佢倆o既功勞, 最佩服係河森正治o既Gp01, 雖然架核戰機有點牽強, 但成個外型, 我諗無人敢彈一句卦, 我都想知邊個夠薑話垃圾:DD
原文章由 熱狗 於 23-8-2007 23:18 發表

物係神ka囉

你錯啦gp04個設計者唔係katoki呀,係 明美貴加 呀:!