Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 想問高達出現過邊幾個機設者?

Dear Brother~

Do you know who design at below?    :?

Thanks!!!
原文章由 Ricky 於 24-8-2007 01:51 PM 發表
Dear Brother~

Do you know who design at below?    :?

T ...

The O...小林成...

心靈高達...唔知...

小櫻上
重高達係 由村上克司 design.  藤田一己修改.

EDIT: 之前寫錯大河原tim.

[ 本文章最後由 Duraxyll 於 24-8-2007 01:13 AM 編輯 ]
原文章由 小櫻 於 24-8-2007 01:56 PM 發表

The O...小林成...

心靈高達...唔知...

小櫻上

根據mahq.net的資料,基本設計來自村上克己,再由藤田細執

Original mechanical designer: Katsuji Murakami (principal design), Kazumi Fujita (cleanup)
THANKS!!!!!
無人提turn A個鬼佬?
原文章由 Douglas.M.Saint 於 24-8-2007 09:30 發表

Now Unicorn is his show off time, right?  :)  Except Gegra Solo, all designs from him in Unicorn are soooooooooooo great!  :)

咁又係...但我總係覺得Katoki的才華,冇理由只係一D改良機
佢以前搞機戰,孖差安的功力去晒邊??
我對佢係有好高期待,所以至有D失望.
原文章由 特級豉油 於 24-8-2007 10:04 AM 發表
小腿過長根本無可能跪低, 手腕無可能向下活動, 根本無可能手持bazooka、好自然地持劍,  盾牌一定要扣o係手背, 都唔知點擋..

大大太過將ROBOT人性化左....你要記住佢地係機械...近期推出的MG..可以解決到小腿過長但要跪低的問題了....
膝蓋使用二段關節...跪下時,小腿無形中屈返短左...再加上鼓骨有關節可令大脾可前後移動...可調節跪低的姿勢...
手腕向下屈的問題...要解決其實都好易...只要手腕與手臂中有伸縮關節...只要伸長,就可以手持bazooka之類....
MG 陸吉持狙擊鎗的手就係伸長了手腕關節...不過模型係固定式....
盾牌扣係手背更加唔係問題...機械人隻手360度轉都唔會斷骨...
唔想反轉隻手,手肘作出120度彎曲,直接舉高個盾都得...MKII成日都係咁用個盾黎擋野...都好型~~

不過我都覺得K先生..有被褒獎的感覺~~~
原文章由 MAX 於 24-8-2007 03:56 PM 發表

大大太過將ROBOT人性化左....你要記住佢地係機械...近期推出的MG..可以解決到小腿過長但要跪低的問題了....
膝蓋使用二段關節...跪下時,小腿無形中屈返短左...再加上鼓骨有關節可令大脾可前後移動...可調節跪 ...

唔係話要太有人性化o既, 只係最近出GFF1001咁只可齋企, 又MG gp03s 咁, 我真係唔知佢點拎佢\果枝專用bazooka, 盾牌唔係隻隻都好似mark 2可以咁, Gp01、Rx78-2就會好怪, 都係鐘意返08 咁樣, 手腕問題其實好似strike noir咁就可解決, 唔知點解唔咁整, 所以始終覺得katoki以「型」行先
:DD
原文章由 熱狗 於 24-8-2007 09:41 發表

不是, 是大河原concept但籐原氏修正:o

籐原氏? who is he?:?
原文章由 Gundam@EFSF 於 24-8-2007 04:10 PM 發表

I think brother Hotdog means 藤田!  :)
原文章由 Douglas.M.Saint 於 24-8-2007 04:44 PM 發表

I think brother Hotdog means 藤田!  :)

籐原的話我只識拓海~~
原文章由 Gundam@EFSF 於 24-8-2007 04:10 PM 發表

籐原紀香. .....................................[size=-3]咸濕仔.閃
原文章由 K66 於 24-8-2007 03:25 AM 發表
其實我完全唔覺得有乜野人俾人打入冷宮
只係各有發展,大部份都係好來好去的,而且個個撈過高達都好發
永野護,佢同富野同SUNRISE好Friend,只係為左自己興趣而去搞五星,後來咪又同富野合作搞Brain Powerd?
出淵裕 ...

00 d人設/機設好似Full Metal Panic
連世界觀都好似
原文章由 katoributa 於 24-8-2007 02:42 PM 發表
無人提turn A個鬼佬?

我去過佢個網頁,好多設計都勁正!好懷疑turn A係比日本人攪過黎,完全冇哂佢本身設計風格...