Toysdaily 玩具日報

查看: 39716|回復: 48

報告: Transformers : Cybertron Primus 創造神

頭像被屏蔽
我諗, 作為一個TF Fan, 除了老柯 , 大黃蜂等重要角色要儲之外..
呢隻創造神一定唔可以錯過

其實佢就係變形金剛的故鄉, 也是變形金剛的創造者
係隨盒付送的廣告紙上面係咁寫

"OPTIMUS PRIME has always followed the example of PRIMUS, acting as a force of order and goodness in the face of chaos and evil.  Noew he must save the creator of the TRANSFORMERS from Galvatron and the power-mad DECEPTICONS that would destory him.

所以呢個創造神係好有代表性 (我未睇過呢套cybertron...所以詳情唔係好清楚)

好, 說教講完, 輪到玩具評價

我十分驚喜,  成個星球可以變成機械人...上面好多好繁雜的線條... 十分靚!!!

跟據地圖所示.. 佢話呢度係famous cities of cybertron, 唔知柯柏文住邊?

仲有磒石撞擊情景.. 真係好靚!!

總重量成1.1kg, 十分扺玩!!

cybertron系列有個特色係有planet key, 插入去, 機關就會自動彈開, 好好玩

不過呢隻primus多咗個叫OMEGA LOCK, 可以插入四大派planet key, 同埋佢係用來解開創造神的變形封印, 插入primus會發光, 放係床頭或書枱, 可作夜光燈!!:)

不過我個人覺得, 佢原本隻紅燈唔襯, 所以我自己換咗隻藍光LED上好, 立即醒神晒!!!:)

插入planet key, 兩側大炮開啟...

插入OMEGA LOCK 一推, 半個星球大開, 變成大大大炮......同埋會會發聲
所以住係上面d老變可能成日面對地震... :cool:

簡直係一個武裝星球

來一個變形動畫看看, 裏面會見到 OMEGA LOCK係好重要, 有四個地方要佢先變到形
無佢primus就等於一個變唔到形的星球...

人形形態十分之巨大, 有形, 好有氣勢, 果然係變形金剛之神!!!

每隻手指可獨立活動, 同埋每隻手指都有一個關節!! 正!!! 可以做出住何 "手勢"  :p

與08BEE比例... 可以一腳踩扁佢

頭部升起時會發光出聲

手部大炮一插入planet key立即彈起, 好好玩:)

好, 又來一個評分啦

購買日期及地點: 5/8 青衣斗城
價錢: $ $$(
評分(5分為滿分)
好玩指數: 5 (十分多機關.. 我所擁有的老變最好玩係佢)
抵玩指數: 5(勁扺玩.. 一隻電影版老柯價錢, 可以買到重手的老變)
靚件指數: 5 (實在不是一般玩具質素, 刻紋十分精細, 關節也十分穩, 咁重都無腳軟情況)
罕有指數: 4 (市面已所餘無幾, 不過斗城仲有得賣, 但得好少好少.. 要得我話比你知, 美版也未見炒風)

本人十分滿意呢個作品, 一定要買!!!

後記:
大家買果時要小心分別, 佢有兩個版本, 一個係基本版, 一個係多咗個Unicron (我估係掛, 唔太熟) "final" Head (即係好似 JAZZ比人重創後個樣)

唔係好明佢點解放佢\\\\\入去... 不過記住, 兩個版本斗城係同一個價錢.. 大家識簡啦

同埋要小心check盒, 我發現有盒係比人攞咗個plant + OMEGA LOCK, 無咗佢地,
primus就係廢...:sad:

[ 本文章最後由 dogjumpjump 於 8-8-2007 02:47 AM 編輯 ]
嘩~好型呀....但我今日去過尖咀反狗城唔見咁上下既東東TT"
頭像被屏蔽
全港得番兩間斗城有... TST唔係其中兩間...
原文章由 dogjumpjump 於 8-8-2007 02:52 AM 發表
全港得番兩間斗城有... TST唔係其中兩間...

咁係邊4兩間丫
thx大大~ good report :)
大大果d 係美板黎呢, 有Unicron頭好似係反斗城板。
其實日板個盒正好多, 有齊所有博派領袖的.......
原文章由 飛車男.小強 於 8-8-2007 09:57 AM 發表
大大果d 係美板黎呢, 有Unicron頭好似係反斗城板。
其實日板個盒正好多, 有齊所有博派領袖的.......

是否美版可能有獨角獸頭,日版就有勁靚紙盒?:?
呢隻真係值得一入!不過要有地方擺.
呢隻野真係好正咁.....不過唔開多一條line for玩具喇...開得太多會好死:shy:
Good post must be oushed and highlighted!  :)

Great report and look forward to your new sharing soon!  :D
Wow~~~
It looks really so good.
原文章由 原罪 於 8-8-2007 10:04 AM 發表

是否美版可能有獨角獸頭,日版就有勁靚紙盒?:?

我記得應該只有美板而且仲要係反斗城板至會有果個頭.....
早個月o係信和樓上阿伯仲有盒, 唔知而家有無....
primus同unicon拍埋一齊會矮左節的:DD
原文章由 warxv 於 8-8-2007 10:16 AM 發表
呢隻真係值得一入!不過要有地方擺.

呢句真, 其實我超想買, 日板, 美板, 反狗城板, 炒價超平價我都遇過, 但真係好大隻, 見到自己個堆滿玩具既垃圾房, 都爭扎到而家都未入......:die:
r, 想問出post 既大大, 佢大d 定福特大d?