Toysdaily 玩具日報

查看: 23101|回復: 11

[非官方產品] [邪惡軸心 - 第三世界] Perfect Effect PE-DX07 XERXES

過年前有機會試玩左由 Perfect Effect 推出既 PE-DX07 Xerxes(薛西斯),亦即係第3方製作既日版 Beast Wars II Black Leo Convoy。但老實講,小編一攞上手既個人感覺就係佢似一隻可以變形既 Zoids�索斯機械獸 多過以 Transformers 多 law。

講反今次隻玩具,Xerxes 本體以黑及紅作為主色,另再配上藍、銀、金作為細節位,絕對可以帶出邪惡版獅王既霸氣。在外形上,身形設計得十分流線型,玩上手後感覺就似 Metal Build Gundam 咁。

在可動方便,Xerxes 全身上下有約 60多過可動關節,要做出任何高難度動作都有不同凡響既條出表現。唯一問題就係,PE 沒有設計一些不同造型既可換手掌,同埋髖關節亦有點過鬆。如果可以多2對手可以換,及加強多點關節既鬆緊度必定會更 perfect。

另外今次 Xerxes 既武器亦相當豐富,包括:
平時可收藏在腰部炮台(留意炮口可指向不同方向)既 合金雙獸爪

可合體為 長距離追擊炮 既 長槍 及 短槍

而小編覺得最好玩既就係 尾部 九節鞭。九節鞭頭部更可拆出黎變為雙短刀。

PE 更為 Xerxes 製作出地台,方便 Display 呢。

至於 Xerxes 在變形方面除了獅子頭部要重疊左右肩膊有點煩之外,其如變形可以話係 easy job,非常順暢。

最後送上 日版 Beast War II 中既 Black Leo Convoy 出場影片。唔知網友們喜歡 正版既 黑獅文 定係 PE 既 Xerxes 呢?
https://youtu.be/TNq4gVfCA68

外形很美可惜的是關節是硬傷:cool:
請問關節是否改變?有人話白獅有斷手情況出現.
RX78GP03 發表於 13-2-2016 01:03 PM
請問關節是否改變?有人話白獅有斷手情況出現.

我冇買白獅,不過我知今次改良過。我玩時亦唔覺得手部關節有問題。
呢隻 good :$

我覺得你將此黑獅放在集中區不公平… 呢隻直頭係原創品!
roundbun 發表於 13-2-2016 05:16 PM
呢隻 good

我覺得你將此黑獅放在集中區不公平… 呢隻直頭係原創品!

咁佢始終都係借用左 TF 既 design ...
如果係 100 % 原創,就起碼都唔好用個 文哥 頭先 la ... :(
估唔到的水準~~~~~
Vince 發表於 14-2-2016 04:32 PM
咁佢始終都係借用左 TF 既 design ...
如果係 100 % 原創,就起碼都唔好用個 文哥 頭先 la ...

他給我的感覺就像 marvel 及 DC 的某些角色互相參考一樣 :)

呢隻除左信和3 樓, 仲有邊度賣?:77:
riisdi 發表於 16-2-2016 08:35 PM
呢隻除左信和3 樓, 仲有邊度賣?

mostly sold out at this moment

加了PE兩個配件包後的模樣:$

忘了把紅色劍刃裝上