Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

所以POSE+ 最好都係放更多料出來, 明顯地表示基地將會用可轉動的履帶轆就一定多人訂!!
純白騎士姬Saber 發表於 5-11-2020 11:39 AM
翻查老變資料
有設計過一款履帶可轉動
LG-13狂派坦克麥

其實可動履帶都唔算係超高技術設計,好多模型同lego火車坦克車都已經係有得玩可動履帶,所以真係唔明呢d玩具計設師諗乜。
haha19880311 發表於 5-11-2020 01:52 PM
所以POSE+ 最好都係放更多料出來, 明顯地表示基地將會用可轉動的履帶轆就一定多人訂!! ...

除非佢依家再改動個設計,如果唔係根本冇料可放出嚟。
laiken 發表於 5-11-2020 02:01 PM
其實可動履帶都唔算係超高技術設計,好多模型同lego火車坦克車都已經係有得玩可動履帶,所以真係唔明呢d ...

如果喺合金腕錶型設計
扣與扣之間既都唔算喺一般技

如果橡皮帶果d唔算超高技術
P+可能顧慮投放技術同提昇定價範籌吧
亦做了大雀市場評估
才定這個價格範圍之內?

講模型
要砌果D   eg:孖星1/35軍事坦克
係就係做到履帶套車輪
但喺車軸不是合金關係強度唔夠
我試過砌好放檯面推車
車輪受力唔受玩
結果推爛車輪

由此可見就算履帶車模型都係唔可行
細細架盒裝橡膠履帶合金車仔反而我玩推車

快發吧

展示 updated
0CFEF6C4-EFB2-4E6A-9DFD-2AE3CDE68B4F.jpeg D7934A19-C8DA-41D8-8914-E06A4D45E863.jpeg B4E5E6B5-3D9A-4B90-B80B-E203AD5B17CA.jpeg A76F5439-C77B-4D4A-B5CC-68F4E04EFB47.jpeg
mfleo2010 發表於 13-9-2020 10:22 AM
ES合金那款哥頓,是唯一能忠實還原變型後,手脚停留在身軀外框的玩具。所以炒價才會一直高企…………… ...

小比例全型態

不錯。  發表於 17-11-2020 11:10 PM

雖然望落好正,但係幾日前先出初步灰模⋯以action toys的速度,都唔知有生之年出唔出到:cool:
綠色位是合金件, 即是不要幻想大貨會改成可動履帶
https://hobby.dengeki.com/news/1113149/
Dancougaproto 發表於 15-11-2020 06:06 PM
雖然望落好正,但係幾日前先出初步灰模⋯以action toys的速度,都唔知有生之年出唔出到 ...

跟action toys應該沒直接關聯  P+的出貨是否同action toys延遲 可以從P+04開始留意日本是11月底發貨  海外是12月可能也要月底
redfish 發表於 16-11-2020 10:28 AM
綠色位是合金件, 即是不要幻想大貨會改成可動履帶
https://hobby.dengeki.com/news/1113149/
...

唉....咁冇計啦...
網上圖

laiken 發表於 5-11-2020 11:02 AM
老變嗰d幾百蚊貨仔,為控制成本,當然只會用暗轆去代替履帶做可動。但呢件講緊過千銀,都唔去造可動履帶 ...

不過呢隻似乎物理上做唔到多過pose+設計唔做......
當年2D動畫嘅虛構科學...
車軨輪軸駁邊度去轉動?
左右各一組履帶(目  目)唔知佢點樣接駁係腳上而又識轉。
要實際識轉我只想像到下面三個方法
①改做一開二各2組(目目  目目)
②封閉鳥腳內側去遷就裝輪軸
③收窄對履帶改由上面加支撐#住
要真履帶就點都要去改鳥腳設計...

可將同比例的模型坦克車左右兩组履帶,完全移裝過去。

但相信只有模型高手才能成功移装,一般玩家只會弄得一團糟!!

請問這哪看到的  能否貼一下連結