Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 千值練 天威勇士 無敵鐵甲人 (#203 updated video 介紹)

HakiRyu 發表於 1-8-2017 11:05 PM
Got mine today. No paint problem and QC is alright. Don't need to take out the arms to combine. Scul ...

design and outlook is much much better than bandai!!! dont understanding why guys said it is mess.................
昨晚剛取, 在燈光下睇無發現紅油底部有裂, 但耐左就唔知, 因為之前的愛國者都係起初無, 但一段時間後係光直照下就見到紅色底部有裂..
我諗師兄你隻一開就裂得噤利害應該個別事件, 其實千值練應該要換俾你囉

我都拎咗, 室內白燈光下目測紅油冇裂痕, 幾靚仔
我今晚玩左,唔想再玩落去,我希望未買天威既朋友,入合金魂版,唔好入呢隻垃圾。
AK30 發表於 2-8-2017 05:27 PM
design and outlook is much much better than bandai!!! dont understanding why guys said it is mess. ...

Agree. This is HK's culture, we like to complain about everything. And you see now? People are actually saying good things about it. People need to learn that sometimes what we see may not be what it is. I like Sentinel's Baikanfu. Only thing's I would disagree are the price, the lack of die-cast used, and Sentinel could have done a better job on KenRyu. Other than that, everything else is good.

Yap I agree with that, HK now is city of complain^^, anyway hope Sentinel could have improvement in the coming product.  發表於 3-8-2017 12:42 PM
馬仔 發表於 2-8-2017 10:16 PM
我今晚玩左,唔想再玩落去,我希望未買天威既朋友,入合金魂版,唔好入呢隻垃圾。 ...

願聞其詳....
今日玩埋合體,真係要好小心扭,合完之後除咗對手外可動性大減(或者小弟唔識扭),不過外型靚仔搭夠,未至於垃圾卦:47:
HakiRyu 發表於 2-8-2017 10:18 PM
Agree. This is HK's culture, we like to complain about everything. And you see now? People are act ...

認同,少少野就無限放大然後不停抵毀,跟住就去影響其他人,都唔明點解D人接受能力低到咁。

講番隻天威,啱啱開黎同gx39比較過,外型bandai係輸哂既,可動就各有千秋,阿龍同劍龍bandai多關節D所以bandai贏,倍功夫就千值贏。好扭粗玩實淨合金量配件量一定係Bandai贏,千值就好輕,關節要用D心思去扭。總結:粗玩bandai,擺靚pose,觀賞,千值練

其實百貨應百客合金魂同千值嘅自己都有,講真。。俾我揀一定揀千值呢隻,因為型!啱哂自己口味,不過總有人會喜歡合金魂版多啲,但唔好盲目咁去踩自己唔喜歡嘅,不過。。不得不承認呢度比較多hater...好難理性討論
合金魂我都有, 3隻合哂上身重到爆, 玩合體既合金魂就一向可動唔高, 所以冇要求, 外形就麻麻脾太粗, 但我覺得當時既笨大係做番果個價錢既嘢俾你。

至於千值哩隻我未玩唔敢講乜嘢, 要認真玩下睇下係咪樓上講咁垃圾至得
其實我覺得千值練同BANDAI既玩具係好難比較,開發同設計人員又唔同,製造商又唔係同一間,有D制作技術上既問題,我諗點都唔會互相交流。但係BANDAI製作咁多年玩具,如果仲有問題係唔應該發生,除非今次天威好似HASBRO同TAKARATOMY出同一款變形金剛先可以咁樣比較質量,只可以講千值練在各方面既製作技術仲有待改善,而價格方面亦都係一定貴過BANDAI,所以買唔買其實由閣下自行定奪(利申:我無買千值練天威,因為唔鍾意倍功夫隻腳直過我條直腳褲):(
玩完有D失望, 可能因為超獸機神同帝皇出得太好, 唔係覺天威衰, 係因為期望太高
其實佢D關節位可以做得好D, 依家可動性超低, 完全唔值2千幾.
呢個伏中得太應....下次要睇定D
如果硬要同BANDAI比較, 我都係要千值既, 起碼外觀靚D, 訓企都順下D
billykcy 發表於 3-8-2017 10:44 AM
玩完有D失望, 可能因為超獸機神同帝皇出得太好, 唔係覺天威衰, 係因為期望太高
其實佢D關節位可以做得好D,  ...

超獸機神出得太好 ? See how the joints broke around 1 to 2 years later !

Fully combined weight in grams

Sentinel left, SOC right

多謝分享比較圖  發表於 15-8-2017 10:20 AM
faixwong 發表於 2-8-2017 11:12 PM
今日玩埋合體,真係要好小心扭,合完之後除咗對手外可動性大減(或者小弟唔識扭),不過外型靚仔搭夠,未至於 ...

請問千值練的倍功夫哪一個部份是合金的?