Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] Hysan Place 1:1 波神展覽

chanedw 發表於 26-7-2016 08:21 PM
Discussion forum is not for you to disrespect other people.

我講錯左?"合照"既場合同尊重你會唔會有點誤解?
墓碑還是名人石碑(好大個石像果種)區別好大,
如果你覺得無問題點解你地唔影張同"先人"墓碑合照做頭像圖?
英雄定名人可以好抽象,可能"先人"都係抗日/救火英雄,反貪先鋒?
你會以行動証明嗎?
mj23 發表於 26-7-2016 09:06 PM
大家和平氣氛討論, 只要有point 唔係亂咁鬧或人身攻擊, 意見有唔同好正常.
玩/買玩具本來就係要開心.  ...

小弟絕對認同無論任何情況下都不應作出人生攻擊,以免做成傷害。但師兄閣下的留言, 小弟決定不再作任何評論, (因為小弟不太明白閣下的意思, sorry!) 再繼續下去, 恐怕只會引起誤會已演變為爭拗!小弟立場仍然是在討論區內,無論任何人,不論有沒有"point", 是否"專家",只要在沒有任何傷害下,不妨互相提出不同意見,無論正確與否,不需要定輸贏;何況只是因為"垃圾"兩字 (不是人生攻擊) 而互相討厭,試問大家有否因為某一套電影不是自己心目中的理想,而說了類似"垃圾"等字句,如有,又有否作出否定自己呢?喜歡的事或物,大家可能會稱讚至天上神物,不喜歡的可以形容為垃圾, 其實真的平常不過罷!爭拗只會令討論愈變愈糟糕,最後只會剩下一啖氣,很無謂呢,此乃本人的立場,所以無論師兄認同小弟一切留言與否,只要是師兄閣下歡喜,小弟並沒有任何意見!有緣再聚,再見!{:1_235:}
chungyuihing 發表於 26-7-2016 08:47 PM
如果師兄你指Enterbay老闆響李小龍墓地影相單野,老老實實,普通人嘅碑就梗係冇人影,李小龍個碑響 ...

我其實印象唔係好刻意記住單新聞,淨係記得當日呢度轉載左佢張相同幾句留言,
要倒背返裡面寫咩我就唔得喇,但我好記得果種感覺係真正既"死人財"
你話對人不對事,感覺一半半,因為我心目中佢係無咩籌碼走緊下波,
呢個舉動我只會更覺反感!你話係唯一敬仰既地方覺得可圈可點,
可以話唔"騷擾"倒人唔等如唔滋擾倒人,anyway ,我平時有cap相習慣,但張相咁岩搵唔返,
好難就佢既表情同態度去討論落去,但我真係認為佢似不敬多於致敬,再者感覺佢就係借死人黎發財,道德標準你我準則有別,所以你認為佢值得尊重相反亦然!
講到joker,我其實留意既係dx11&joker bank 先,所以望返落隻1/4度會覺得對比好大,
場景或動作場景上都有所限制,再者1/4頭比1/6頭大,我覺得絕對唔存在頭大仲難雕既理由!
gargan 發表於 27-7-2016 03:13 AM
小弟絕對認同無論任何情況下都不應作出人生攻擊,以免做成傷害。但師兄閣下的留言, 小弟決定不再作任何評 ...

有d ching表明左心態,覺得係唔應該侮辱替佢地唯一有愛既nba大廠,亦唔好一面倒地負評及扮晒專家去講古但又無論點,所以佢地作為忠實fanz護主心切會叫人返火星之類等等,
其實不難理解,太有愛可以係無限包容或盲從亦可以係恨鐵不成鋼
"Hysan Place 1:1 波神展覽"

All my posts was on the topic of Enterbay's NBA figures being the best out there "currently", again, tell me who else makes a better NBA figures than Enterbay right now? Storm Collectibles?  I just don't understand why did you start talking about Enterbay's company background, their marketing strategy... bluh bluh bluh, like what do they have to do with the topic of this thread?  O, you have to be all ethical when buying a figures, you are such a saint.

Then you start calling other people "blind follower" and starts insulting other people.  Talking about constructive post, "垃圾手功,不值一談!" is sure constructive, "可能有日你死後" that's sure not insulting.  Why the hell are you even talking about their Bruce Lee figure in this thread?  I was talking about their NBA related products being great, I don't have any of their Bruce Lee figure.

Your opinion of Enterbay's NBA figures being garbage or their marketing strategy is unethical, that's just your opinion.  Feel free to call them garbage, or whatever the hell you want, just stop disrespecting other people on the discussion forum who have a different opinion than you.  Maybe try to stay on topic of the thread too, or open your own thread about Enterbay's company image, unethical marketing strategy, or whatever your frustration on Enterbay is.  Don't hijack this thread on "Hysan Place 1:1 波神展覽" to voice your frustration on Enterbay.

This will be my last reply to this thread.
taskmutli 發表於 27-7-2016 11:47 AM
有d ching表明左心態,覺得係唔應該侮辱替佢地唯一有愛既nba大廠,亦唔好一面倒地負評及扮晒專家去講古但又 ...

在我個人而言,「護主」兩個字最為討厭,我俾錢買野唔會做咗人奴隸或隻狗,零售買賣何來主僕之分,話人「護主心切」基本上已有一定程度嘅辱罵成份
chanedw 發表於 27-7-2016 12:31 PM
"Hysan Place 1:1 波神展覽"

All my posts was on the topic of Enterbay's NBA figures being the best ...

講到marketing/strategic,我真係唔滿意及好反感,你講得出邊間廠會好過佢,其實咪就係因為得佢出所以先會爆荀/歪面囉?!你話到講"垃圾"之後講左其他離題,我針對既係佢既措守同態度!以佢既水準,佢真係一般,香港地黎講佢真係好好?係因為得佢出還是真係得佢最好?呢度話佢垃圾還是為佢開個專頁又如何,佢會重視玩家?佢之前既展覽爆荀歪面係不思進取還是急功近利呢?!建設性既說話我真係講唔出亦有ching道出左佢係食緊老本,事實擺在眼前,係燒鬍還是撻q無人會體諒你!唔係話要求高既問題而係佢都無咩heart,及誠意?!以價格去定位佢既市場地位,佢又真係唔值,或者你比得起錢亦唔介意排隊,所以唔怕被篩選,但如果只係因為得佢出得暫時最好或為左full team而盲從就太可悲,以marketing黎講佢無問題?分咁多vip制及限購"優惠",到時倉尾又有感謝日,應該吸引唔小新血及益玩家啦!
到"可能有日你..",好在你唔係消化不良及有小小認知,個news我搵唔返張相,不過你要講話無問題又真係認知問題!就係因為名人就要義務比你合照"致敬"?或者因為幫你出隻figure就堂而皇之地"打咭"?你地講得出自己係平凡人又太睇小自己,只係你有無市場價值,你有價值,就算你得條屍都會被人釘做標本!
其實你地敏感我唔介意,我只係覺得適唔適合!
ching你既英文太深,我怕我解讀錯誤,會唔會係因為你用英文諗野所以對我既用詞或句子有誤解?
chungyuihing 發表於 27-7-2016 01:24 PM
在我個人而言,「護主」兩個字最為討厭,我俾錢買野唔會做咗人奴隸或隻狗,零售買賣何來主僕之分, ...

咁其實仁者見仁;智者見智!畢竟如果唔係離地既反駁我覺得大家有討論既空間,
不過既然都講到火星喇,離左地既批評我用護主我真心覺得對佢超有厚道!
我話間公司/產品垃圾又唔係直指果位ching,佢咁大反應別人誤會其實無可厚非嫁播?!
會唔會係佢對人不對事呢?