Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] Hysan Place 1:1 波神展覽

HKCAPTAIN 發表於 25-7-2016 03:17 AM
真搞笑,每次Enterbay有動作或出新野都有一班Hot toys fans 出黎護駕,仲次次都係講同一番說話。其實鍾意就 ...

咁呢間野點解比人插應該心裡自知及自我反省,
我ht既野較多,但都唔係清一式full team或同系列,自組其實較多,
但我較著重body,ht 同副廠出既真係有明顯分別!
當然地我唔係iron man fans,亦唔係儲齊所有,都係見令先買,
要講兩者都係"膠",但iron man 真係有滲線details ,
nba&曹格得個頭同body,我諗對手點覆模都唔會特別到挑花卦?
佢所謂既貴係lincese 還是你地口中既大廠風範,可能真係堂而皇之,理所當然
taskmutli 發表於 25-7-2016 11:09 AM
咁我明喇,無評論原來會成功/長,
人地咁大間公司連評擊都不能接受,咁只會物以類聚,
難怪閣下都可能係活 ...

Task兄可能之前留言以為我評擊你!其實唔係的!
chungyuihing 發表於 25-7-2016 08:21 AM
Enterbay 1:4頭雕係真堅似喎咁又,兩款阿諾,Rambo,李小龍,豆先生都好正,小丑當年心大心細錯過咗 ...

1/4頭我認bd terminator 係神物, 佐敦係正,
但Rambo(body),joker(面相),有保留,
t1000唔似而套suit 連配件根本就唔common易襯(你要話好特別我都無話可說),
bean 係似但我覺得搵埋呢d low class 西裝可以點details?
小龍1/4係唔錯,但以價位上及知佢產品body既粗製度,你又會覺得唔襟擺
實際d講佢係有產品,但𢱑唔倒當紅既野,而市面上又"小有"1/4 market,咁咪好神物囉
以1/4既市場黎講根本係細,空間寸金尺土唔係個個有位,而且價值上都唔值一二線廠所為!
我係因為bd t800 而留意佢,但佢真無無力回天,market做得差,配件離題,我唔會刻意要你地認同佢係垃圾,但問題在於佢既誠意何在
mushroom 發表於 25-7-2016 08:27 AM
Joker我估是因為無其他廠出1/4, 至成為經典,頭雕應該都不差。

曹格body若講神似, 還是enterbay較佳, ...

我buy你既講法,夠中肯,夠實在!可以係咁講欣賞"過"佢既野先至留意倒咁多!
小龍我得ht,最似佢又唔算最似,但body 崩緊度同可動眼表情卻可以襯到恰到好處@場景
相比次下曹格同消防員果次我就完全唔睇佢既系列,配件我認同係多,但會有感係以件去....
joker我唔係偏幫ht,而係1/6真係做得似,相對地body 唔實淨移師1/4更重身只會更差(
bd terminator得出斷手經驗)
但都係果句,相比下價格真係貴1480,我𢱑爆頭都諗唔明會有感謝日,真心不值
gargan 發表於 25-7-2016 08:54 AM
有人說老是IM很悶,但一間公司佔大部分都只是NBA人偶,為何沒有人說悶呢?

利申:小弟只是路過 ...

讚同你既"利申",大家都有自由,我亦無否定對方,大家都係比論點,但有人又火星又點點點,
如果係真心學野就虛心小小留意重點,低級護主自然會用低樁手法
老實人 發表於 25-7-2016 11:38 AM
Task兄可能之前留言以為我評擊你!其實唔係的!

咁唔係話評擊既,只係大家點拆解句子意思而已,
我認之前我都一味盲讚好,但事實係唔好又點解下下用包容去掩飾?
如果間廠真係會留意既佢應該會成長
taskmutli 發表於 25-7-2016 11:47 AM
1/4頭我認bd terminator 係神物, 佐敦係正,
但Rambo(body),joker(面相),有保留,
t1000唔似而套suit 連 ...

因為本身不是12吋迷,只係喜歡小龍,ironman 同鐵甲威龍,才會買ht, enterbay, 所以一定要嚴選再嚴選。

HT小龍做到頭雕有神, 但形唔似;enterbay李小龍精武門頭雕只係形似, 但神唔似,不過因為是金大師作品, 所以會有一定感覺。

唐山大兄叫做用了新body,同近似皮膚質感, 我感謝日沒有買, 但後追一牛, 覺得o.k.

Enterbay不是技術好,開發1比4, 只係比ht追打,無奈開發。叫做放了心思,例如rambo有金屬武器。

結果ht用自身證明比enterbay更好,1比4 batman, 比enterbay平1000,評價更好
mushroom 發表於 25-7-2016 03:41 PM
因為本身不是12吋迷,只係喜歡小龍,ironman 同鐵甲威龍,才會買ht, enterbay, 所以一定要嚴選再嚴選。
...

所以更覺得佢差,
其實我第一隻figure就係bd t800,之後先玩ht
gargan 發表於 25-7-2016 08:54 AM
有人說老是IM很悶,但一間公司佔大部分都只是NBA人偶,為何沒有人說悶呢?

利申:小弟只是路過 ...

討論係可以, 從來都冇話唔得, 好多人都話EB QC唔得又貴, 講問題都要講個point, 唔係一句垃圾就算. 唔好

***打完一大堆打咗好多分鐘,結果又係冇曬,好L野,個system 一直都有咁既問題一直都fix 唔到,咩叫垃圾?
mj23 發表於 25-7-2016 05:02 PM
討論係可以, 從來都冇話唔得, 好多人都話EB QC唔得又貴, 講問題都要講個point, 唔係一句垃圾就算. 唔好
...

同意,所以現在多用書面語,更不會打大段野,費事激死!
taskmutli 發表於 23-7-2016 07:52 PM
或者用一個實際小小既講法去解釋點垃圾法,
以佢咁多年黎雕既figure黎講佢唯一較賣座既主要係nba,但實質 ...

其實真係無師兄你講到咁差...唔係話唔比你評論, 但用垃圾黎形容真係好過份!! 對我地籃球 fans黎講真係好好既展覽, 人地攪展覽背後都付出好多, 只可以講師兄真心要求太高. 由樓主一開post就第一個留言批論, 愈留愈多comment, 睇落似惡意中傷多過批評囉. 又話貴又盛, 岩咪買唔岩咪唔買囉, 貪平就唔好玩12吋喇:45:
TAKASHIBOY 發表於 25-7-2016 10:10 PM
其實真係無師兄你講到咁差...唔係話唔比你評論, 但用垃圾黎形容真係好過份!! 對我地籃球 fans黎講真係好 ...

Totally agreed with you, I don't understand why are there so much negativity from that dude.  Talking like he's an expert.   
Just because it doesn't meet your expectation doesn't mean that the show is garbage...
TAKASHIBOY 發表於 25-7-2016 10:10 PM
其實真係無師兄你講到咁差...唔係話唔比你評論, 但用垃圾黎形容真係好過份!! 對我地籃球 fans黎講真係好 ...

對呢間野印象負面我唔會否認,我指佢既垃圾係指佢既誠意或雕功,marketing!
你可能會覺得我一面倒地踩但我覺得事實係事實只係你係包容還是我直接指出,
之前的確有ching講中係恨鐵不成鋼,再者之後睇消防員至曹格系列既規格每況愈下!
而且去到展覽睇實物既爆荀再留意佢既marketing VIP 手法,到最後到小龍墳前發死人財&
t1000既 un-userfdly! 樣樣野都係論點,你講得岩特真係無玩佢之後既野,就算買都等佢感謝日劈價先買?!
12吋我有玩,但我都唔係ht死忠,我亦自組多,多謝ching建議罷玩,到另一個轉捩點我亦會賣晒佢,多謝關心!
可能ching屋企空間大,有多餘錢,為左full team 會隱惡揚善,值得一讚!
nba我唔係專長,但如果玩開12"競爭最大之一既一定非ht&enterbay ,以比例黎講,enterbay 輸清光啦d license,咁你話佢專長nba,咁唯有咁講佢食緊當旺水
mj23 發表於 25-7-2016 05:02 PM
...

若師兄覺得小弟留言不正確或有偏頗,小弟無言!小弟從不評論他人的説話,誰是正確,誰是錯誤,正確與否,並不是由我這個老頭去作評論,但小弟深信每個人說話都有他們的意思,未必每個人都能明白。而且一句說話並不會令小弟有痛的感覺,既是如此,又為何因一句說而耿耿於懷呢!評論並不只限專業與否,有point與否,又有誰說不可評論呢?!!!謝謝!:)