Toysdaily 玩具日報

樓主: stockholder

[新品消息] Hot toys 1/4 iron man Mark xlii deluxe version & normal version

sunrise1234 發表於 14-2-2017 03:42 PM
應該都唔會好耐,始終後期訂的沒那麼多,今日派到8/7全日!

如果已經派到8月7日,咁又好快喎
地台成功改用DC插, 用USB線供電地台亮燈,
解決餘光問題, 亦唔洗每次開關都要拆開地台底部,
這個開關設計在地台底部非常白痴:36:
無白痴設計,下次邊有改進空間。
anthonypck 發表於 15-2-2017 04:59 PM
地台成功改用DC插, 用USB線供電地台亮燈,
解決餘光問題, 亦唔洗每次開關都要拆開地台底部,
這個開關設計 ...

師兄可否分享怎改?
esobmw 發表於 15-2-2017 05:42 PM
師兄可否分享怎改?

因為我不能放相給你看,只可文字說明:
地台背後中間會有條後柱,左右都可以有位安裝DC座,我裝了右邊,
首先 打開底蓋, ( 要非常小心地度準位置開窿, 因為太開有底蓋鏍絲柱頂住 )
太埋後柱又頂住, 度啱貼住底蓋鏍絲柱唔頂就最準,
由於坊間鴨記都只有最細 2.1MM DC座, 窿位唔細, 都可以用佢,
之後焊接 ( + ) 極焊開關掣一組有兩條灰色線加一粒電阻處,
另外 ( - ) 極焊接電箱三條白線位,
裝上底蓋完成,
用2.1MM DC插頭接駁USB線 或 3粒AAA  4.5V電池箱
大功告成
anthonypck 發表於 15-2-2017 06:43 PM
地台背後中間會有條後柱,左右都可以有位安裝DC座,我裝了右邊,
首 ...

由於恐怕動工開窿時會弄花地台,最好動工前貼上鄒文膠紙先,亦方便 mark 位
anthonypck 發表於 15-2-2017 06:43 PM
首 ...

多謝詳細描述,雖然不太明白:shy:
首 ...

如果多數時間都display的話,可以咁樣改全身的燈,咁就正了

Deluxe版本今天也全部派貨,即去年7月8日後的訂單真的不多!
已取貨,地台燈暫時運作正常,但小腿燈側有問題,要回Secret Base走一趟⋯⋯
RX-78-02 發表於 16-2-2017 03:29 PM
Deluxe版本今天也全部派貨,即去年7月8日後的訂單真的不多!
已取貨,地台燈暫時運作正常,但小腿燈側有問 ...

我連續兩隻 1/4 MK45 / MK42 都要回Secret Base走一趟⋯⋯
MK 45 小腿燈唔著
MK 42  一開箱就好明顯背脊有一大撻膠水積 ,
            再第三當回Secret Base要換埋地台(因關了電有餘光) ,新換CHECK清楚了, 但第二日都一樣有餘光
anthonypck 發表於 17-2-2017 01:23 AM
我連續兩隻 1/4 MK45 / MK42 都要回Secret Base走一趟⋯⋯
MK 45 小腿燈唔著
MK 42  一開箱 ...

請問你上次的Mark45回Secret Base是換一條腿?還是整隻換新?因未有經驗,請指教,先謝!
RX-78-02 發表於 17-2-2017 01:54 AM
請問你上次的Mark45回Secret Base是換一條腿?還是整隻換新?因未有經驗,請指教,先謝!

我打電話問佢,佢叫我成隻拎上去,佢地成隻換番俾我

謝謝  發表於 17-2-2017 10:33 AM
anthonypck 發表於 17-2-2017 10:29 AM
我打電話問佢,佢叫我成隻拎上去,佢地成隻換番俾我

只係帶隻45, 盒唔需要

謝謝回覆  發表於 17-2-2017 10:43 AM
首 ...

在鴨尞街也有更細的1.3或甚是1.1的接頭,地點為上二樓的最大電子零件店,日本製造(當然比普遍電子產品用的2.1接頭貴上幾倍)。

再者,如有用Soap Reactor的玩家,也可從底座電池箱直接拉線(用30AWG)出來接上Soap Reactor的USB 2A輸出頭也可!
RX-78-02 發表於 17-2-2017 11:25 AM
在鴨尞街也有更細的1.3或甚是1.1的接頭,地點為上二樓的最大電子零件店,日本製造(當然比普遍電子 ...

插頭就容易搵到, 最主要係裝上地台有1.1 或 1.3 插座就 VERY GOOD {:1_377:}

最終在掏寶找到1.3mm的插座(不是PCB用的),相信不作這個小手術的話,暫時未有找到根治方案!  發表於 20-2-2017 01:05 PM