Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] "I have been waiting for you"......HOTTOYS 老州長 T-800 Guardian

nwsl 發表於 10-3-2016 12:16 AM
唔係九成⋯電影公司喺今年一月份已經表示直頭取消計劃⋯

佢仲要係今集結尾埋左伏筆, 轉頭話唔拍下集...仲衰過以前李連杰套倚天屠龍記
今次呢個我覺得HT都出得好求其...頭雕係靚, 但係唔match個故事造型, 應該係2017年個造型先跟呢個樣, 另外無端端俾副黑超, 根本今集冇帶過黑超, 配件已經少仲要求其俾D冇謂野落去, 我諗佢2017年版都廢事出了...
nwsl 發表於 10-3-2016 02:42 AM
乜咁啱又喺呢個post遇上師兄

第四集未拍之前其實占士金馬倫曾經講過,如果未來戰士 ...

對第四集我又反而覺得唔錯,可能對佢無咩要求,個故事係咪真係離題我對呢集又唔係太執著,可能因為有機械人打打殺殺,起碼有個機械人大t800睇下同打下都有戲癮!
而我本人亦比較守舊,未必接受倒太多劃時空既野,一來唔理解,二來睇唔明!
都係果句,ching你都講得好岩,因為導演既功力有限,
所以我覺得特技同配角台型問題影響到連睇既意慾都無!
或者因為t4有隻t600 figure,所以睇個figure我都漸漸忘記埋套戲既原設...
因為對t5佢有期望之餘,亦想睇佢點樣幫呀諾黎過華麗變身咸魚翻生,
但一睇trailer(可能真係無顧及廣告ver.視覺上觀眾根本無咩"超高質"既觀能反應),
只係覺得今時今日2015年用d咁膠同假既cg key 上去,連血漿都無血肉模糊既情況下,
簡直係下品之餘仲予人感覺係3/4線貨色質素!
fans黎講唔真實太假,仲覺得係一種墜落...-_-
由期望即時變失望,然後用一種分析既態度去睇呢套戲,自不然好似你咁講會留意倒好多唔合理既情節!
而我覺最憤慨都係t1000點解可以救活t1-t800,佢又可以自切割部份變成武器飛向對方,
仲有點解t1-t800 可以勁到好似t4隻大t800咁勁...
太多唔合理位好難令人代入
indy2123 發表於 10-3-2016 03:57 AM
佢仲要係今集結尾埋左伏筆, 轉頭話唔拍下集...仲衰過以前李連杰套倚天屠龍記

哈哈!
可能咁講套戲既特技同呀諾根本同個社會潮流同marketing
都脫晒勾...
小試牛刀不果自然壯士斷臂!
不過我依然費解其實套戲佢手執t1000於硫磺既一幕個樣依然實淨,
果個樣我真係堅收貨,ard 50 age nearly !
但白髮版係個賣點,但如果愈睇得多隻figure就會潛移默化地忘記左套戲個原著樣!
唔知有無ching同我同感,
我望得多joker bank 1.0 & dx11,就已經覺得神話過原著...-_-
好想ht出第三集結局尾戰損
indy2123 發表於 10-3-2016 04:09 AM
今次呢個我覺得HT都出得好求其...頭雕係靚, 但係唔match個故事造型, 應該係2017年個造型先跟呢個樣, 另外無 ...

黑超唔關HT事…………要怪就怪官方宣傳啦:p
taskmutli 發表於 10-3-2016 04:56 AM
對第四集我又反而覺得唔錯,可能對佢無咩要求,個故事係咪真係離題我對呢集又唔係太執著,可能因為有機械 ...

小弟睇得出師兄絕對係Terminator嘅超級fans, 小弟絕對自愧不如。以下只係小弟嘅個人睇法。:shy:

如果講特技方面,小弟認同Terminator Genisys 絕對冇得比,當年T2嘅特技絕對係劃時代同具前瞻性,奠定荷李活新一代科幻+特技大片嘅格局,呢方面絕對歸功於James Cameron嘅視野及魄力,所以其他非James Cameron 嘅Terminator作品,只係因循佢嘅做法,再無重大突破。但小弟覺得T2之所以好睇,唔單止因為特技亮麗,而最重要嘅係當中描寫嘅”情”非常到肉,包括John Connor同T-800嘅形同父子之情,同埋Sarah Connor由最初處處抗拒防避,到最後同T-800惺惺相惜嘅戰友關係,呢種超越過往人與機械人之間主僕或敵我對立嘅描寫,變為伙伴嘅感情,亦為T2之所以經典嘅原因,而T3同Terminator Savlation正正欠缺呢方面嘅描寫,所以小弟覺得呢兩齣戲都欠缺Terminator系列之魂。

而小弟比較欣賞Terminator Genisys嘅原因,就係加入返T-800同Sarah Connor嘅父女之情,加上州長本身年紀大嘅關係,更加容易代入"慈父"呢個角色,由佢响1984年送走Sarah Corner同Kyle Reese之後嘅落幕眼神,到之後各種擬似呷醋外父嘅舉動,都將Guardian呢個角色注入更多人性。最後自我犧牲前同Kyle Reese講"Protect my Sarah",的確令小弟有d感動。:handshake:所以Terminator Genisys雖有不足,但好感度絕對比T3 同Terminator Salvation高。不過呢d絕對係小弟個人觀感,師兄唔一定要認同。:(
mushroom 發表於 10-3-2016 12:30 AM
謝謝樓主, 希望大大出多些review

多謝支持,不過小弟財力有限,唔可能做大多review,哈哈:x
indy2123 發表於 10-3-2016 04:09 AM
今次呢個我覺得HT都出得好求其...頭雕係靚, 但係唔match個故事造型, 應該係2017年個造型先跟呢個樣, 另外無 ...

我諗HOTTOYS 當初係以州長而家個樣作為依據去製作頭雕,但勢估唔到電影裏面擬似用CG將個樣執後生d,而其於成本及銷量考慮,HOTTOYS 又唔會重新整一個新頭雕,所以最終變成而家咁囉:p
老實人 發表於 10-3-2016 09:16 AM
好想ht出第三集結局尾戰損

我都期待HOTTOYS出T3, 但真係要睇候活心情.......:56:
indy2123 發表於 10-3-2016 03:57 AM

冇辦法,畢竟只係一齣商業電影,市場決定一切,只不過小弟希望以其他形式將故事延續下去,例如電視劇、Game 或者漫畫等等
火 發表於 10-3-2016 11:38 AM
我都期待HOTTOYS出T3, 但真係要睇候活心情.......

我等緊女 T-X , 一定好正.........:p
taskmutli 發表於 10-3-2016 04:56 AM
對第四集我又反而覺得唔錯,可能對佢無咩要求,個故事係咪真係離題我對呢集又唔係太執著,可能因為有機械 ...

t1000點解可以救活t1-t800 <----

我估

液體金屬本身係 導電的 , 個 T1 t800 比人射穿心時可能射斷左電線之類 斷左 power

t 1000 金屬液體 流入去 , 變到好似電線甘 接駁返 D 電源

仲有點解t1-t800 可以勁到好似t4隻大t800咁勁... <----

哩個可能 T1 800 剛剛出廠 , 新車落地係好 D , 中年t800 係 康沙拉 童年時巳到 , 起碼用左 8-10年 ,

就算同型號 t800 , 新舊性能都有差距

相靚!! 詳細分析!!!!
小弟都係洲長 fans. 不過沒有入這個 T800, 真係自己都找不出理由...為何沒有入貨....可能小弟的 T800, 只是停留在 T1 - T2 的年代.....:$
感激樓主佈道 !!!!