Toysdaily 玩具日報

查看: 21426|回復: 81

[玩具報告] "I have been waiting for you"......HOTTOYS 老州長 T-800 Guardian

T伯伯.....oh sorry, 係T-800又be back

想重溫小弟Terminator 1 T-800嘅師兄,歡迎click 入
http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1

Terminator Genisys - 評價兩極嘅一部電影

作為州長重新披甲上陣的Terminator 電影,本應萬眾期待,至少睇吓年過六十有五嘅Terminator究竟係㸃,難得仲要得到原著者占士金馬倫嘅肯定。結果最終評價毀諭參半,雷聲大雨點小,美國本土票房竟然唔過億,仲衰過口碑差劣嘅Terminator Salvation.....

事實上,小弟覺得電影本身並唔係咁差,故事基本上用平行時空嘅方法reboot成個franchise, 如果细心留意,就會發現電影中有唔少致敬鏡頭,唔單止係四集電影,甚至係外傳電視劇亦包含在內,可見製作團隊本身亦係Terminator 嘅die hard fans.有d人可能話電影又翻抄T1 同T2, 但其實Jurassic World 同 Star Wars 第7集,又何嘗唔係倒模Jurassic Park 同 Star Wars 第4集?但係兩齣戲咪又係全球票房大賣!只可以話無論州長定Terminator呢個品牌,响呢個時代已經失去吸金能力,不勝唏噓......其實電影本身留低唔少伏線,但睇嚟而家都係爛尾居多,同電視劇同一命運。

講返figure 本身,呢次HOTTOYS 出嘅係電影前半部的造型。本身電影設定冇乜特別,皮䄛+hoodie嘅造型只係非常一般, 冇乜terminator 嘅味道,似一個尋常路人,亦唔見濃厚嘅80年代特色,小弟反而較喜歡後半部白髮黑䄛嘅造型,起碼型d嘛。

以下所有相都只係手機相,傷眼請見諒。

包裝
普通鞋盒設計,冇乜特別,比HOTTOYS 早年Terminator 糸列銀盒design設計差9條街,而且封面仲要冇厘頭用白髮州長look,搲唒頭......

封面

封底

內盒cover

內盒

頭雕
呢次總共有2個頭雕,1個係正常頭,另1個係微損戰頭。今次HOTTOYS 終於冇再加可動眼,又或者其他唔多實用嘅gimmick, 正正經經咁重塑一個外型完整嘅州長頭雕。

先講正常頭雕,事實上,州長响電影前半部份並唔係十分老,可能係用咗CG執一執,又或者夜景關係,睇落比較似50歲左右。

而家HOTTOYS似乎重手咗

眼神都ok,起碼冇官圖咁憂愁。整體望落去都有8成似,但有少少似Tommy Lee Jones。

而微損戰頭雕,基本上同正常頭雕輪廓一樣,再加上損戰部份,同埋眼神靠右一d。損戰一貫HOTTOYS 水準,作為bonus 頭雕收貨有餘。

素體
HOTTOYS 今次冇用州長專用素體,而改用類似史太龍嗰種中年大隻佬素體,上身同腹部都有上色,仔細度加分。

同MMS117排埋一齊比較,可見州長完美倒三角身型不復見,胸肌比較細,而腰(肚腩?)比較粗,背肌綫條亦有d唔同。

而著衫後身型比例上比上次MMS238順眼d,大頭仔情況冇咁嚴重,而高度亦同DX10看齊,企埋一齊嗰陣亦冇乜違和感。

至於手型方面,除咗本身1對跟身手型,額外送多1對拳頭及1對揸搶手型咁大把,十分珍貴......如果有埋右手故障造型同埋經典嘅呃like手型,咁就真係要比個like HOTTOYS, 可惜.......

問小龍借個呃like手先

服裝
呢次HOTTOYS 標榜皮褸係攞正牌得到Matchless嘅license,照道理應該有足夠資料100%還原。而家大貨出嚟整體都尚算滿意,雖然比唔上DX10,但比MMS238好,比較薄身同貼服。最大遺憾係用人造皮,而唔係真皮做。其實攞得正牌license做gimmick, 小弟真係唔介意係多2、3佰蚊去換取真皮做嘅皮褸囉,DX10成套衫褲都可以用真皮做,點解呢次剩係得件䄛反而唔得呢?再次印證Enterbay係有佢嘅存在價值,可惜俱往矣......

Official Matchless Trademark

膊頭位似乎比辦修正咗,成個形出返嚟,只有領位唔太滿意,仍然唔夠貼服。

其他details 位

Hood 勉強可以戴上,但應該冇乜人會擺呢個look。

至於底衫同長褲冇乜特別,不過不失。

最失望嘅係鞋仍然係膠鞋,其實全身造型已經冇乜難度可言,點解HOTTOYS仍然懶得去用布/皮料去造返對鞋呢?呢樣嘢細廠都做到,係唔係冇人迫就可以hea做呢?

配件
呢次配件唔多,只有一把shotgun, HOTTOYS 用過N次嘅LED地台,以及只响海報出現,但電影裏面根本冇戴過嘅太陽眼鏡,可謂少得可憐......其實HOTTOYS 有心嘅最好跟埋一隻左手機械手臂同爛手袖皮褸,咁就可以重現電影裏面單手捉住T-1000嘅情景。又係嗰句,小弟又唔介意俾俾多d錢,因為呢款造型肯定唔會出ver. 2啦......

配件一眼睇唒

黑超look

歴代HOTTOYS 州長Terminator比較

MMS117已經收埋响籠底,所以冇擺埋一切

"I have been waiting for you"

嚟多幾張T伯伯 vs T-800

同場加映三巨頭,英雄遲暮,歲月不饒人......

幾時先可以集齊盛年版三巨頭呢?

總括嚟講,呢隻Guardian 都算收貨,起碼HOTTOYS 而家冇幾可有雙頭雕,不過配件真係太少。其實小弟希望HOTTOYS 會出埋電影後半部嘅白髮Guardian + 損戰造型,但我唸呢款嘅訂貨量同電影票房一樣慘不忍睹,想要再出新款式簡直天方夜譚.......希望哈活念在Terminator 都算係HOTTOYS 早年打响招牌嘅product line之一, 就算賺少d, 都完成我哋d die hard fans嘅心願啦(發夢中)

堅呀,居然收藏咁多隻Arnold感謝師兄對前州長詳細報告

果然係州長的超級fan!10個like先!報告非常詳細,字字到point. 拍攝亦靚仔。
good report{:1_377:}
感謝 火。
好耐無試過響TD 見到咁詳細的圖文並戊的post
nice report! :handshake:
windowxp 發表於 9-3-2016 10:18 AM
感謝 火。
好耐無試過響TD 見到咁詳細的圖文並戊的post

多謝支持, 我諗應該冇乜人會出呢隻T伯伯嘅report, 所以先同大家分享一下:(
真是一篇有誠意的文章, 令我一定要看完才作罷{:1_377:}
好耐無見過TD 出現咁用心嘅Figure 報告喇!
絕對要俾100個Like 兼 留言支持!
睇得出師兄係忠實Terminator Fans!!
呢隻係最似阿諾嘅Figure !!
可惜套戲票房差,電影公司好似已經不再拍續集了...
好精彩的介紹,多謝分享:handshake:
報告精彩細緻,要大力支持呀!
{:1_377:}
T品牌一定重有號召力既!只係拍得唔太好
少見的好post, 必須支持{:1_377:}
很詳細report,thanks for share!
題外一問。想問下DX13係咪天生長短腳? 我個隻又係要咁屈一屈隻左腳前少少先企得正...