Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] "I have been waiting for you"......HOTTOYS 老州長 T-800 Guardian

taskmutli 發表於 10-3-2016 04:43 PM
小弟唔敢講係頭號fanz,因為我唔係全部野都儲,不過我第一隻figure就係enterbay battle t2,
之後就買到性 ...

Enterbay嘅損戰州長我都有買,雖然而家呢隻figure响市面嘅售價唔太高,但絕對稱得上係神物!除咗左手機械斷肢唔太跟原設,同埋榴彈炮槍柄冇做返破損之外,其他方面可以用接近完美形容,完全神還原嘅頭雕,手感一流嘅配件,加上超過18吋嘅身高,完全呈現出州長嘅氣勢!

至於HOTTOYS出咗咁多隻州長Terminator, ,雖然唔係話出得差,但硬係每一隻都爭咁d嘢咁,令人覺得洩氣。

綜合各方面嚟講,小弟覺得DX13算係平衝度最高,無論頭雕,身型,配件,都算係水準之上,至於上色方面,小第覺得以量產嚟講算收貨,當然可以更好,但整體問題不大。

至於MMS136, 小弟覺得正常頭雕係咁多隻之中最形神俱似,而身型亦係最能夠還原州長壯年時嘅倒三角比例,但無奈頭雕係長髪做型,服裝亦唔係icon嘅黑色皮衫褲造型,唔夠經典。

而DX10本來就應該同MMS117㚒埋一齊出,而家特登分兩隻出,絕對有cap水之嫌,而頭雕方面,MMS117神似形不似,DX10就形似神不似,配件方面,小弟最不滿嘅就係mini gun毫無質感可言,同Enterbay嗰枝一比即刻高下立見,甚至連副廠嘅出品都不如,DX10唯一可取嘅就係全套真皮造嘅服裝,但呢樣嘢如果唔係比Enterbay迫一迫,Hottoys根本唔會做。

最後係MMS238嘅T1 battle damage, 呢隻大頭症情況最為嚴重,而且身高較矮,同其他州長Terminator企埋一齊零零捨捨矮d, 要靠地台搭救。

講返套戲,小弟覺得Terminator Genisys 嘅其中一個敗筆就係選角,Jai Courtney 同Jason Clarke, 完全carry唔到Kyle Reese 同John Connor呢兩個角色,而T-1000就無厘頭搵個韓國人嚟做,反而Emilia Clarke做嘅Sarah Connor都可以接受,超碼carry 到Sarah Connor 嗰種外剛內柔嘅形象。至於結局草草了事,我覺得有可能本身故事預咗拍3部曲,所以就住就住,攪到而家有d爛尾嘅收場。

而Terminator Salvation,小弟覺得如果唔係掛住Terminator招牌,都不失為一部唔錯嘅科幻動作片,但作為一部Terminator系列嘅電影,小弟就覺得Terminator味不足,而電影設定亦同T1-T3格格不入,至少Marcus Wright嘅Terminator設定,已經同電影嘅時空格格不入,電影嘅設定係T800已經係當時最先進嘅型號,但Marcus Wright嗰種潛伏式機械人,絕對比T800先進得多,成個故事設定根本講唔通!所以小弟當佢係外傳故事咁睇。
火 發表於 10-3-2016 06:30 PM
Enterbay而家基本上集中出NBA系列,我諗暫時都唔會染指Hollywood movie系列,就算出,都可能係1/4,而唔 ...

enterbay 根本都係粗制濫造,
唔到優惠日唔會攪咩賤賣日!
所以呢個醜人名列佢做當之無愧!!

又講少少,基於太多人形容係致敬位,所以我都有感而發!
忠於"1984"年為基礎,呢張cg圖唔知係咪因為無3d設備睇真係膠到無鱗!
而呢把好似silent hill 咁既"槍刀"都算劃破紅塵!
又要忠原著又要有大膽創新不失霸氣,
咁究竟引伸出黎既figure,會係比大家黎緬懷還是歛財,真係一個問號!
再者,震撼及高潮位咁少,又點會令人讚同係套好戲及深入民心?!
某程度講,佢所有威風都敗於呢套戲而招至一敗塗地!
如果佢依然係翻出figure我接受,但我接受程度等同2.0 既更新復刻版likely scar predator 2.0 or etc.

taskmutli 發表於 10-3-2016 06:31 PM
容許我又講少少,
淨係呢一幕我都搲爆頭所謂既致敬係咩一回事,
究竟佢係想幫t2補圓返原來t1000有咁 ...

呢一幕小弟都可以接受,T-1000只不過將手臂變成一枝金屬尖棒,然後再拋出去,可以當係T2冇用過嘅攻擊方法,唔算太離譜。Sarah Connor Chronicles電視劇裏面嘅T-1001仲離譜,隻手一部份可以變做一條魚,仲可以養响水缸裏面,甚至曾經變過尿兜添,呢D就真係嘔血喇:72:

小弟反而奇怪T-1000同T-3000點解唔變做州長嘅外貌,咁成就好輕易埋身殺死Sarah Connor啦,哈哈:x
火 發表於 10-3-2016 06:32 PM
Enterbay嘅損戰州長我都有買,雖然而家呢隻figure响市面嘅售價唔太高,但絕對稱得上係 ...

認同ching講法,
其實我覺得t1000最佳選角係 Jude law...(t1000首次中槍於t800 駁火訓低果幕)
本人亦對enterbay battle damage 有極高評價,但因為佢呢隻版本實在參差得太厲害!所以只能夠講佢係撞手神及捉倒鹿唔識脫角!另外佢既配件真心講係九唔搭八,唔係話佢送既件唔好,而係佢隻第一版就量產,battle 版就而家仲門市有貨. 所謂2.0有貨,但件唔夠1.0分!
咁你送黎都係垃圾,件斷手褸加返隻"肉手"根本就離x晒題?!
比得隻黑手套手但又用斷手褸加肉手揸mini gun,佢唔覺on x我都覺得on xx!題外話些少,出隻t1000係最終幕當然同t800相影成趣,但送埋枝鐵枝既配味性你又會唔會將主角放o係地下比t1000做display?
ok 講返ht,其實我都真心覺得最令係"136"長髮版,身型最令最大隻,交流少少,你將呢個body 交返落dx10先會有果種震撼!136唔係唔好,不過先入為主所限,佢呢套戲既影像真係不及t2咁風穈一時!所以佢真係難成為t系icon !最似係佢,但玩味性始終無奸角對打,難成大器!
講開dx10,佢隻眼有人話太敗筆,其實有救,只要將dx10 x dx13 對眼 exchange,效果相差好遠!
dx10係件多可以做返多個場景及玩味性高!
而dx13 亦可與t1000兩set 既造型首尾相應!可想言之t1000絕對係極品之一!
可惜係dx13既戰損頭部份係一撻茄汁油上去,同收訂既辦血肉都係乾身形成好大落差,呢個問題唔知會唔會有留意倒!而輕戰損頭未換眼前基於面相做肥左,感覺上好似溫兆倫....
火 發表於 10-3-2016 07:08 PM
呢一幕小弟都可以接受,T-1000只不過將手臂變成一枝金屬尖棒,然後再拋出去,可以當係T2冇用過嘅攻 ...

哈哈,你講得都岩,不過始終美劇佢播到一季左右就無延續,
之後既不了了之我都無再追落去,記得都係08年左右既事,
當時我對任何t 秋既野都好感興趣,當然無ching咁厲害睇晒電視劇內容,
所以失敬失敬!
火 發表於 10-3-2016 07:08 PM
呢一幕小弟都可以接受,T-1000只不過將手臂變成一枝金屬尖棒,然後再拋出去,可以當係T2冇用過嘅攻 ...

原來美劇咁劃時代既顛覆,小弟都係追左一季左右佢就不了了之喇!
仲記得係08年既事!聽講續集之類胎死腹中!
突然諗起t3--tx有覆寫程式或搖拒功能,但"t3000"好明顯就係避而不談為免言多必失!
但"t3000"咁厲害可以話斷就斷t伯伯手,為左增加戲味,佢又真係太大安及輕敵啦!
以我記得t2講過,t1000只可以模仿相約大少既不複雜物品或生物類,經模仿既野一定會被纖滅!有記錯請指正!失敬失敬
好圖, 並支持詳盡描述
睇到心郁郁..諗緊後唔後追好~~
睇個款應該唔會出白髮版~~
咁都要交代返邊個送T800去Sarah童年救佢啦, 我估一定係 Kyle Reese...
火 發表於 10-3-2016 06:32 PM
Enterbay嘅損戰州長我都有買,雖然而家呢隻figure响市面嘅售價唔太高,但絕對稱得上係 ...

Marcus Wright設定係參考Terminator小說,skynet 原本有個叫Project Angel 計劃,大概就係將一啲身患絕症又或者將會死嘅囚犯改造佢哋,留返腦同埋心臟、外皮血肉,身體九成變晒做機械。每個人腦入面都會直入一塊晶片就係潛入暗殺或者提供情報。塊晶片會令到佢哋「以為」係憑着自己嘅意志去做任何事,其實skynet已經係植入式控制咗佢哋嘅行為。(Robocop 2014都有類似設定) 但係因為改做出來的人類難以控制,因為人嘅潛意識與及人性係會同機械程式抗衡,所以skynet 覺得難以控制而放棄呢啲失敗品而去開發製造外表擬人化極高嘅T-800。論戰力係T-800勁好多。

對於我呢d 每集睇1次的外行人,TG比t4深刻, 雖然t4劇情獨特, 但TG至有阿諾味道。

不過TG要自己補完,例如父女情唔知幾時培養,當然係為了開頭嚇一嚇男主角,之後雖有交待, 不過都係好突然的父女情, 套戲只可以懷愐,好似龍珠超咁

要再創經典就唔得,雖然劇情想咁。
taskmutli 發表於 10-3-2016 07:27 PM
原來美劇咁劃時代既顛覆,小弟都係追左一季左右佢就不了了之喇!
仲記得係08年既事!聽講續集之類胎死腹中! ...

大家都係互相交流, 唔需要話指正咁嚴重:77:。我都記得T-800响T2介紹T-1000時曾經係咁講過, 但T-1000最後都變過Sarah去引誘John, 而Sarah本身當然冇死到, 所以任何T-1000變成嘅人物都唔一定全部被terminate嘅, 但如果電影中T-1000/T-3000真係一早變成州長嘅外貌去殺死John/Sarah, 咁做冇戲可做啦, 所以有陣時睇戲無需太認真,哈哈:DD
nwsl 發表於 10-3-2016 09:24 PM
Marcus Wright設定係參考Terminator小說,skynet 原本有個叫Project Angel 計劃,大概就係將一啲身 ...

TD果然臥虎藏龍, 小弟真係冇睇過小說, 所以唔知有咁嘅出處,多謝師兄補充:77:咁就只可以怪電影講到唔清唔楚, 令人一頭霧水