Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] "I have been waiting for you"......HOTTOYS 老州長 T-800 Guardian

套戲真係唔差, 睇返好多回憶. 好多位都好驚喜!!!!
火 發表於 10-3-2016 11:30 AM
小弟睇得出師兄絕對係Terminator嘅超級fans, 小弟絕對自愧不如。以下只係小弟嘅個人睇法。:s ...

小弟唔敢講係頭號fanz,因為我唔係全部野都儲,不過我第一隻figure就係enterbay battle t2,
之後就買到性起,自然地久唔久就狂loop佢既片,真係一拿睇幾次!
而問心咁講,t2成功係因為佢當年真係用比例黎講科技簡直係無敵同震撼,音效同音響亦都係表表者!
t1最多只係可以話係前衛同創新,但特技方面都算小小山寨級!不能置評!
而t3只係普通質素以03年Hollywood 既特技黎講真係無咩突破!雖然都係有打斗片段,但就真係唔夠t2咁多高潮位...
而因為ht做t800都算盡量還原原著質素同配件可玩性高,自不然令人更加熱愛!
不過如果儲開左幾個版本既t800會覺得耐看性明顯係舊版既136最正最大隻!
日後既就一係大頭仔一係body 做細隻左一係戰損頭好似油茄汁咁(dx13辦係皮肉無血)...
某程度上作為玩家見ht/導演 既銷售方式hea做真係萬分失望!
所謂雞蛋裡挑骨頭並唔係刻意,而係太多野偏離致使觀眾難以代入!
同t2比較出入咁大,雖則係話致敬位,抽離點講像係呃菲林!
同樣都係"1984"年既復刻故事延續,但就扭曲晒t2既原設!
大家愈傾愈興趣,我當初真係懷疑緊我既疑問係咪我個人既問題...
可能咁講,ht出既t800 &t1000我真係日望夜望,我接受唔倒其他故事既穿插...-_-
同埋John 已經有太多個人演出過,t4真係打得性起,t3&t5 都係肥仔或嘍囉!
以t5 黎講,個結局真係太快太草草了事,唔知係話佢想減產還是資金所限!
John 簡直係比打敗得太容易,連t4 既結局都有1-2次死過翻生!
咁易死既結局,以t系列黎講真係xx
火 發表於 10-3-2016 11:36 AM
我諗HOTTOYS 當初係以州長而家個樣作為依據去製作頭雕,但勢估唔到電影裏面擬似用CG將個樣執後生d,而其於 ...

咁講都不無道理...
話晒都7月上畫,7月頭就已經開訂,
改都廢事改模!
無睇過既朋友就會以好似"滿大人"咁樣呃左入局!
滿大人呢個嘍囉唔識打唔善辯都出figure!
唔係睇左套戲,我呢d局外人真係以為佢係大佬級人馬!
相對地咁既經驗會質疑ht平時既作風同手法!!
而引伸到咁多疑團
toys991 發表於 10-3-2016 12:11 PM
我等緊女 T-X , 一定好正.........

唔知點解t3好似真係完全無下文及提及,
但以佢而家隻t5咁既銷情小試牛刀,
佢再"翻"模出t3真係蝕硬!
呢d on x 野都係留比 enterbay 做爛市好過啦....
taskmutli 發表於 10-3-2016 04:50 PM

其實 t3 只出 TX 同 TX 骨 就得 , 同一定賣到 $

TX 骨 + LED 燈 係好正的 , 有 D 似而家 奧創 發光既做法
toys991 發表於 10-3-2016 12:16 PM
t1000點解可以救活t1-t800

buy 你講野夠投入!
可能風真係用憤怒去睇呢套片,
一合兩個穿崩位出現,我就唔會再體諒佢其他既錯誤!
感覺係好主觀,當我係膚淺,我真係接受唔倒所謂既"致敬"黎食老本再翻出華麗轉身黎歛財呢種手法!
t1000增生左咁多功能我真係覺得侮辱左t2!
淨係睇新果隻t800 支槍我都已經搲爆頭佢做乜x野
toys991 發表於 10-3-2016 04:55 PM
其實 t3 只出 TX 同 TX 骨 就得 , 同一定賣到 $

TX 骨 + LED 燈 係好正的 , 有 D 似而家 奧創 發 ...

我諗佢而家都係用緊末期既license 做尾水既招徠!
但套戲t5咁仆直,以marketing黎講未必會冒咁大既險!
以最近既aou為例,真係不能同日而語,
唔通仲咁大膽出咁多未必大賣既figure咩..
星戰同aou係咁,而家主力都係marvel
市場學黎講,無咩炒值既野,大廠未必會用良心或玩家心態益街坊!
btw,如果佢出都好,可以擴大市場版圖&拉高返周邊t系列既風潮!另一邊廂,出得tx 骨頭無理由無tx 既女人版本,咁又係一個成本來回數!
不過客觀點講,t5呢隻真係好難帶起周邊效應!純粹分析,不喜勿插
當初睇完第4集講John 換心臟救醒!其實有d似第3集州長話john會比t骨殺死!但又到第四集救返左!但sky net 又未完全消滅,有d夾住中間咁
第4集尾面傷痕點黎,但無講死!到第5集直情講john戰死好過!入bad ending重好!重好依家2頭唔到岸
taskmutli 發表於 10-3-2016 04:55 PM
buy 你講野夠投入!
可能風真係用憤怒去睇呢套片,
一合兩個穿崩位出現,我就唔會再體諒佢其他既錯誤!

其實新果套 D 爛位我都睇到吾少 XD

1) t 1000 有時又速度好快 , 有時有扮有型企係度慢慢行 , 比流酸淋緊溶緊都 有型地慢慢行 , 仲有 , t1000 係液體金屬 , 可以比 t800 揸住條頸 ? t1000有骨頭 ?

2) john 係 口水老一名 , 醫院果幕同 男女主角一起逃走落停車場 , 果時 john 行最後 ,男女主角背住佢 , john 雙手變 2 把刀左右一插就 ko 佢地啦 , 洗攪甘多野 ? ( 當然如果甘完場要回水了 XD )

3) 因為 john 係 口水老一名 , 完全影響套戲節奏 , 每次出場都要講一論耶穌先......

4)架校巴除非有 法拉里 甘既速度 , 吾係以佢既長度 / 重量 , 點可以由尾開始彈起 , 反車去頭度 ? ( 當然佢抄 batman joker 架貨櫃車反法 , 但那個也是反物理.....  )

仲有好多 , 放工了 , 下次再寫 XD

toys991 發表於 10-3-2016 05:21 PM
其實新果套 D 爛位我都睇到吾少 XD

1) t 1000 有時又速度好快 , 有時有扮有型企係度慢慢行 , 比流酸淋 ...

哈哈!你比我更絕核及細膩!
我都係睇某幾個大位過唔倒骨,
我就諗住索性離場算,幸好我真係無入場!
你地話我係真心膠都咁講,可能我停留緊膚淺既階段,
無咩血肉模糊同打斗場面真係無戲味!
的而且確,t5既John 真係幾多野講同太大安,
令人好似估倒佢既腳法點死之類!
而佢作為成套戲既大佬又真係打得太少,
唯有咁講就住呀諾既極限黎比大家純粹緬懷下佢既一面同乘機歛歛財...
taskmutli 發表於 10-3-2016 04:50 PM

Enterbay而家基本上集中出NBA系列,我諗暫時都唔會染指Hollywood movie系列,就算出,都可能係1/4,而唔係1/6,而小弟嘅心願只不過係將所Terminator電影系列嘅州長T-800以同一比例show出嚟,暫時亦似乎得HOTTOYS最有可能完成小弟嘅心願:unhappy:
toys991 發表於 10-3-2016 04:55 PM

TX 骨 + LED 燈 係好正的 , 有 D 似而家 奧創 發 ...

小弟對於Hottoys出女figure, ,真係唔取抱太大期望,反而TX骨有d期待,但係短期內似乎唔會成事啦

容許我又講少少,
淨係呢一幕我都搲爆頭所謂既致敬係咩一回事,
究竟佢係想幫t2補圓返原來t1000有咁既功能,
定還是怯於"忠於原著"會矛人呃菲林或搲撈之嫌?!
我諗點樣平行時空都係曲節離奇...再者呢一幕佢真係實淨好多,而大貨及樣辦就似以現實為藍本
令人相信係雕得似"現實"而好似戲咁真實

taskmutli 發表於 10-3-2016 04:43 PM
小弟唔敢講係頭號fanz,因為我唔係全部野都儲,不過我第一隻figure就係enterbay battle t2,
之後就買到性 ...

Enterbay嘅損戰州長我都有買,雖然而家呢隻figure响市面嘅售價唔太高,但絕對稱得上係神物!除咗左手機械斷肢唔太跟原設,同埋榴彈炮槍柄冇做返破損之外,其他方面可以用接近完美形容,完全神還原嘅頭雕,手感一流嘅配件,加上超過18吋嘅身高,完全呈現出州長嘅氣勢!

至於HOTTOYS出咗咁多隻州長Terminator, ,雖然唔係話出得差,但硬係每一隻都爭咁d嘢咁,令人覺得洩氣。

綜合各方面嚟講,小弟覺得DX13算係平衝度最高,無論頭雕,身型,配件,都算係水準之上,至於上色方面,小第覺得以量產嚟講算收貨,當然可以更好,但整體問題不大。

至於MMS136, 小弟覺得正常頭雕係咁多隻之中最形神俱似,而身型亦係最能夠還原州長壯年時嘅倒三角比例,但無奈頭雕係長髪做型,服裝亦唔係icon嘅黑色皮衫褲造型,唔夠經典。

而DX10本來就應該同MMS117㚒埋一齊出,而家特登分兩隻出,絕對有cap水之嫌,而頭雕方面,MMS117神似形不似,DX10就形似神不似,配件方面,小弟最不滿嘅就係mini gun毫無質感可言,同Enterbay嗰枝一比即刻高下立見,甚至連副廠嘅出品都不如,DX10唯一可取嘅就係全套真皮造嘅服裝,但呢樣嘢如果唔係比Enterbay迫一迫,Hottoys根本唔會做。

最後係MMS238嘅T1 battle damage, 呢隻大頭症情況最為嚴重,而且身高較矮,同其他州長Terminator企埋一齊零零捨捨矮d, 要靠地台搭救。

講返套戲,小弟覺得Terminator Genisys 嘅其中一個敗筆就係選角,Jai Courtney 同Jason Clarke, 完全carry唔到Kyle Reese 同John Connor呢兩個角色,而T-1000就無厘頭搵個韓國人嚟做,反而Emilia Clarke做嘅Sarah Connor都可以接受,超碼carry 到Sarah Connor 嗰種外剛內柔嘅形象。至於結局草草了事,我覺得有可能本身故事預咗拍3部曲,所以就住就住,攪到而家有d爛尾嘅收場。

而Terminator Salvation,小弟覺得如果唔係掛住Terminator招牌,都不失為一部唔錯嘅科幻動作片,但作為一部Terminator系列嘅電影,小弟就覺得Terminator味不足,而電影設定亦同T1-T3格格不入,至少Marcus Wright嘅Terminator設定,已經同電影嘅時空格格不入,電影嘅設定係T800已經係當時最先進嘅型號,但Marcus Wright嗰種潛伏式機械人,絕對比T800先進得多,成個故事設定根本講唔通!所以小弟當佢係外傳故事咁睇。