Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[玩具攝影] HT ant-man 涉違反商品說明條例! 苦主集體控訴區!

jeffloh 發表於 16-2-2016 02:26 PM
花生友角度來說絕對支持樓主爭取自己認為正確的事, 不過理性分析來說, 如果告就要搵律師, 出一封信都收你幾 ...

商品説明條例已經出左好耐啦,海關出呢條例目的就是要保護消費者,簡化法律情序。去海關投訴就可以,洗乜下下要自己請侓師架?
海關唔似消委會吧,拉候活去坐監都得啦!今次官方 specification
寫明有 lightup function when helmet is closed. 結果是 lightup function
同 helmet close 完全無關,lightup function 純粹靠另一開關制去控制。咁重唔斷正?我唔信條商品説明條例只是保障一些有時間せ金錢請侓師
打官司的消費者。
可能其他人不在意這有冇這功能,但我卻被這功能吸引而落訂,並兩次
面對面問過 SB 員工,確定是一拉下面罩就著燈先買!所以認為 HT
必須給我們一個合理解釋,確保不會再發生同樣事情。

原來香港海關有一條這樣的條例,可以簡化過程,不需要打官司就能拉坐監,真的很特別呢!
但其實小弟看完師兄的全文後,有些不太明白,師兄一時話消委會投訴就可以,是免費的。但一時又話向海關投訴唔似消委會咁麻煩,究竟師兄是向消委會投訴,還是向海關投訴呢?師兄po文都差不多有一個月了,其實師兄投訴了沒有呢?HT好似沒有甚麼動靜喎⋯:handshake:
gargan 發表於 1-3-2016 04:20 AM
原來香港海關有一條這樣的條例,可以簡化過程,不需要打官司就能拉坐監,真的很特別呢!
但其實小弟看完師 ...

原來上個 post 又被食字!!{:1_206:}因為等了十天 HT 仍沒回覆我的電話投訴,所以我個多星期前已經向消委會作投訴。
是他們說如真的發現違反商品說明條例,可交海關跟進。現正等待中。師兄也是苦主嗎?
低質King Arts打手
iphone6s 發表於 1-3-2016 02:30 PM
低質King Arts打手

不知所謂 HT 打手。
just got reply from comsumer council

致X先生,

今日已與您通電講解個案: CCxxx/xxxxxx/2016 事宜. 主要是理解上引起的誤會, 若該客有所不滿, 他可帶齊單據及產品到店作換貨或退款.

如有疑問,可與我聯絡. Thanks,

X小姐
2littlemoney 發表於 3-3-2016 11:33 PM
just got reply from comsumer council

那 Ching 是否會退訂??????
kkkso04010 發表於 3-3-2016 11:38 PM
那 Ching 是否會退訂??????

certainly!!!!!!!!

如 ching 不介意可否將訂單讓給小弟,因無訂到,來一個成人之美
kkkso04010 發表於 3-3-2016 11:53 PM
如 ching 不介意可否將訂單讓給小弟,因無訂到,來一個成人之美

師兄, 如我想放張單出去就一早放了,仲可能會有錢賺添,
但一來我未試過放單,二來覺得幾麻煩,最好上 SB
退錢算數!
呢單野已經花左我唔小時間,又比人呃左頂住條氣,比
張單 HT 自己食番我感覺上條氣會順番 d!希望師兄明白,
sorry.
2littlemoney 發表於 4-3-2016 01:11 AM
師兄, 如我想放張單出去就一早放了,仲可能會有錢賺添,
但一來我未試過放單,二來覺得幾 ...

不緊要,亦明白Ching 的心情。
jcvcheng 發表於 20-2-2016 08:05 PM
已去信消委會,希望遲些能收到回覆。

師兄是不是收到同我一樣的回覆,可以退款?
結果都係退錢算數,果然同之前既師兄估計一樣,
根本侯活袋少一隻半隻錢對佢都冇咩影響,
甚至乎唔知佢知唔知有玩家為左呢個問題要退錢。
冇錯商品說明條例係可以簡化程序保護消費者,
但最大程度只係去到退款了事,對HT根本不痕不癢,冇得逼HT正視問題所在,
難道樓主連日怒火中燒只係要求退款了事就下一口氣﹖
chshting 發表於 7-3-2016 12:07 AM
結果都係退錢算數,果然同之前既師兄估計一樣,
根本侯活袋少一隻半隻錢對佢都冇咩影響,
甚至乎唔知佢知 ...

師兄,而家 HT 肯認錯, 我又已經 post 左投訴結果上泥
話比大家知如有不滿可以退款。咁點會只關我事?事實是
如大家都不滿可以全部退款,其實是可以好大件事喎!
我投訴目的除左自己氣憤,也是為了公義,希望 HT 可以
為自己錯誤付責。 現正 HT 已一定程度上付了責,如大家
知道可以退款都不退,只得我退,我也沒辦法。
這隻有炒價,訂咗點會好似樓主咁有骨氣要求退款,跌價就話啫!