Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[玩具攝影] HT ant-man 涉違反商品說明條例! 苦主集體控訴區!

LM。。。。。。。。。。。。。。。。。:!
chankb 發表於 15-2-2016 02:22 AM
其實英文spec好似未特別話過LED會在頭盔關上後會"自動"發光.

不過如果有員工保証過,  投诉時又能 ...

師兄, 米學 689 玩語言藝術啦!好繁,下下要搵
律師泥解話,好 side 錢同時間架!

玩家:喂,老細,隻 ant-man 係咪一關上面罩就著燈架?
候生:係,一關上面罩就開燈!
玩家:好喎,有新野玩,我買!
..
派貨
..
玩家:喂,老細,關上左面罩都唔著燈喎?!
候生:喂,老細,我冇講過會自動著燈喎,你要再開制架!
玩家:下!!!!!!!!!!
2littlemoney 發表於 15-2-2016 02:43 AM
師兄, 米學 689 玩語言藝術啦!好繁,下下要搵
律師泥解話,好 side 錢同時間架!

如果個英文Spec都無寫過, 你或政府點告得入呀.  
就算政府受理跟據商品說明條例去告HT, 咪又要上庭由律師跟據個英文Spec一字一句去告.

如果人地重無寫過自動, 所有人睇過個英文Spec後亦唔會全部都意會為一定係指自動, HT反指你玩語言藝術又或英文屎得唔得呀?
重有個位同你保証過自動既員工(即你例子中的侯生)會否助你指証自己公司? 如果最終無証無據, 告條鐵呀?
請問有否大大以"當初因為此著燈功能才訂購"為由,向HT SB要求退訂?如他拒絕,他未免太不近人情。但如他願意,即表明閣下仍可選擇購買,這樣就不算有任何欺騙成份了!
chankb 發表於 15-2-2016 02:57 AM
如果個英文Spec都無寫過, 你或政府點告得入呀.  
就算政府受理跟據商品說明條例去告HT, 咪 ...

你話個 spec 冇寫就冇呀?你邊位呀?你比証據泥吖!
你話我冇員工話自動開燈証據就冇牙,你又比証據証明我冇証據吖! 用正常人一般理解角度去睇野你唔用,硬
係鐘意逐隻逐隻字去作 100% 驗証,咁就算 spec 寫左
自動著燈都可以解做其他野架啦,我唔會再哂時間覆你!

好彩你唔係 ht 員工,我打上去問佢地都答係呀,因為個
自動著燈專利比 KA 拿左所以做唔到。而唔會好似你咁
話我地冇講過自動喎之類。師兄講 d 野真係令人大開眼界!
2littlemoney 發表於 15-2-2016 03:27 AM
你話我冇員工話自動開燈証據就冇牙,你又比証 ...

夠料咪去告囉,
個英文Spec唔係我寫, 你見到裏面有自動呢個字或意思咪去告囉, 世上無人可以阻你, 但你作為投訴人係要你舉証, 同其他人無關.

不過你又話HT員工現在已經同你解釋原因加認錯, 重要再去告佢, 你都去得好盡吓. 其實你個最終目的係要佢知錯, 退貨, 賠錢定要佢老細入牢?

唔明我之前up乜唔緊要, 也不要動怒. 不過最後都係個句, 要告就立即去馬, 係各下既自由權利.

人偶閒聊區志在吹水, 不喜勿回!
2littlemoney 發表於 15-2-2016 03:27 AM
你話我冇員工話自動開燈証據就冇牙,你又比証 ...

Chankb確有道理,閣下就算更不願意接受,到提告時侓師也會同你咬文嚼字,逐點反駁!閣下說正常人的理解太薄弱了,因為閣下又有甚麼理由証明他不正常?!

開題在討論區,目的是討論,一定有人持反對,如不願意,又何必開題呢!⋯:)

都係果句,如果真係唔滿意可以去報海關。
由海關睇下受唔受理違反商品說明條例呢樣野。

對我黎講,其實加多個開關同自動著燈都無乜所謂,
因為粒燈我放Display都唔會長著,一定唔會放電。

就好似"gargan"師兄咁講,在討論區開題一定有人持及反對。
如果連反對既意見都容不下,何必開題呢!
快D派貨仲好 (11月單)
支持!
今次係小事,如果換轉下次係大事又點?
錯就係錯! HT做野要清清楚楚!
樓主希望你爭取到自己的權益!HT 而家的確有持無恐,唯有少D幫襯少D勞氣!而家世界係奇怪咗,明明錯都有人硬係話佢正確,D無謂討論只會針對就不用理會了!

法律係邊個有錢邊個嬴,

睇下邊個破產先...

唔係有錯唔出聲,但係法律面前絕對唔係人人平等...
隨便搵個低級律師幫手報差館都要車馬費$6000  up...
可以搵區議員幫手,找個免費律師諮詢意見,但係得15分鐘,仲要n日前遇約...
其實我可以100%保證律師會講証據不足!(因為HT實會退返錢比你都唔會比你有得告)

最後希望覺得貨不對辦的人可以成功退費,
祝大家新年快樂,和氣生財!
賞金獵人 發表於 15-2-2016 06:13 PM
法律係邊個有錢邊個嬴,

睇下邊個破產先...

又唔一定嘅

至少有錢如姓郭的地產商都要坐監啦。

HT呢單野,拎去消費者委員會,應該有得跟的。

[quote]百龍天舞 發表於 15-2-2016 06:36 PM
又唔一定

郭事件涉及 廉政公署,

政府大把錢而且有大狀.

如果消委會不接納,就要市民自己掏荷包...

若果消委會接納,都係叫HT退返訂/退貨金比返事主就了事.

eded0817 發表於 15-2-2016 05:54 PM
樓主希望你爭取到自己的權益!HT 而家的確有持無恐,唯有少D幫襯少D勞氣!而家世界係奇怪咗,明明錯 ...

個世界變左,就是個終生醉心語言藝術 689 帶出來,

佢果套就係自己幾錯都好,只需找到証據証明你也不是
100% 對,就可以張兩者拉到同一水平,目的是另到是非
不分! 攪破壞,刺激你,你一動怒發火就話你一樣不文明!
做呢 d 野唔需要講邏輯,唔需要聰明,攪破壞好容易,
所以形成一股壞風氣, 道德淪亡!