Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[玩具攝影] HT ant-man 涉違反商品說明條例! 苦主集體控訴區!

iphone6s 發表於 14-2-2016 01:54 AM
唔是唔想出,不過樓主提到有間垃圾公司拿了專利。

垃圾?HT也沒好到哪去啦
EB先做可動眼也是被HT拿了專利

HT隨時會夕陽....
玩具而已,不要小题大做。
wing1123 發表於 14-2-2016 09:52 AM
只能怪Ht輕敵………可笑係有一班傻仔留言取笑ka喺大陸申請專利有何用…用來阻ht有樣學樣跟佢出囉

咁都可以申請到"專利"?? 原理同市面上用磁力的 MICRO SWITCH 有什麼分別? 超合金魂 GX24  的鐵人 28 不就是用差不多的原理來著燈。
[quote]iphone6s o

好多人話以前邊隻邊隻都貨不對版啦,咁其實係因為無人出聲,容忍 hottoys,佢地先得寸進尺,講真係我地啲消費者攞尼同失敗,依加無理由用以前啲失敗例子借鑑,
更何況今次白紙黑字寫到明,有買嘅師兄真係應該出下聲,吾好比 hottoys 以為自己大曬,做乜都得。
有人話呢個 function 無左仲好,不過講明話有,之後無左係另一回事,錯就係錯。
mephisto21 發表於 14-2-2016 10:23 AM
玩具而已,不要小题大做。

HT沒有可能出原型時沒有取得專利。如果是這樣,遲些HT可以濫用一些所謂新技街作誤導,從而欺騙玩家,今次真的不能妥協。
明白到這是玩具,但並不是小題大做,因為這個不是品質監控問題,這是一個商品欺詐説明問題。
大陸批出的專利。算把啦!
早2年副廠IRONMAN頭已經有呢個關上面罩著燈技術...而家申請尊利者都唔係發明者....真係吹漲....  .....早知我搶先去串請專利啦,...到時KA HT EB 3A..都要經我批准....仲要申請快速入電專利...USB中央供電專利...拉出延伸關節專利.....磁吸組件專利...磁吸開闢專利....關上面罩發聲專利.....................................................在一個唔專重知識產權地方申請專利都幾諷刺....
ckw246 發表於 14-2-2016 10:55 AM
大陸批出的專利。算把啦!

笑咗!HT營商多年,居然不知道專利,仲話在內地開旗艦店。跟本有心欺騙香港玩家!
s061424 發表於 14-2-2016 10:50 AM
好多人話以前邊隻邊隻都貨不對版啦,咁其實係因為無人出聲,容忍 hottoys,佢地先得寸進尺,講真係我地&#21 ...

以前 MKIII 戰損版都試過啦, HT 唔認錯不特止仲鬧番 D 消費者轉頭, 話唔體諒佢地製作團體o既心機, 仲叫人退訂, 不過果時隻 MKIII 炒得起, 當然冇人退啦.

樓上有人話 HT 愈黎愈無良, 我就話佢地一向都係咁, 一路走來, 始終如一.
tokyod 發表於 14-2-2016 10:13 AM
垃圾?HT也沒好到哪去啦
EB先做可動眼也是被HT拿了專利

HT 拿既系 “聯動眼”.. 普通可動眼應該唔會批專利既..
將莖牽 發表於 14-2-2016 11:05 AM
以前 MKIII 戰損版都試過啦, HT 唔認錯不特止仲鬧番 D 消費者轉頭, 話唔體諒佢地製作團體o既心機, 仲叫人 ...

無辦法 hottoys 市場獨大,玩家同炒家部比佢牵住個鼻走,無得揀,
佢打橫行都得,最近我覺水準更有下降嘅趨勢,但係有第二個牌子揀咩?
無....
所以今次更加要重視,antman 名氣話高吾高話低吾低,吾怕炒上天又吾怕無人理,
最好用呢次比 hottoys 知我地嘅聲音想法。
而涉及法律成分,hottoys 應該吾會又當我地透明卦
玩具都係俾錢買,消費者有權利攞返應得嘅,支持樓主爭取權益.
s061424 發表於 14-2-2016 11:22 AM
無辦法 hottoys 市場獨大,玩家同炒家部比佢牵住個鼻走,無得揀,
佢打橫行都得,最近我覺水準更 ...

支持師兄説法