Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[玩具攝影] HT ant-man 涉違反商品說明條例! 苦主集體控訴區!

2littlemoney 發表於 15-2-2016 08:12 PM
個世界變左,就是個終生醉心語言藝術的 689 帶出來,

佢果套就係自己幾錯都好,只需找到証據証明你也 ...

為咗令世界停止變壞, 請救世人, 保護道德, 建立好風氣, 同時又掌握實証, 自覺既聰明亦講邏輯, 不如麻煩你跟自己個題早點去海關舉報 HT ant-man 涉違反商品說明條例. 唔好失信同令所有苦主失望. 相信有人會支持你维權.     
依老夫多年經驗:!
光開Post抗議
最後都係徒勞無功
eded0817 發表於 15-2-2016 05:54 PM
樓主希望你爭取到自己的權益!HT 而家的確有持無恐,唯有少D幫襯少D勞氣!而家世界係奇怪咗,明明錯 ...

其實楼主爭取緊什麼權益?

佢標題話某公司犯了刑事條例, 自稱苦主及手握罪証, 同時也稱某公司己向他認錯及作出了解釋. 那麼某公司尚欠樓主什麼?  是否正等待某公司的賠償金額多少才作打算?

老老實實, 其實苦主共有幾多位?

ching, 從無人話錯都正確, 只係有ching話 "少題大做" 同 "理解太薄弱".
告唔告到就唔知,投訴信就比封佢檢討下
花生友角度來說絕對支持樓主爭取自己認為正確的事, 不過理性分析來說, 如果告就要搵律師, 出一封信都收你幾千蚊. 未計仔細研究條文的時間. 最後可能只係退款了事 (我唔相信咁會令HT關閉或是要巨額賠償) 如果我係你朋友我會叫你算數.

當然時間同金錢都係樓主的, 自己決定, 自己負責.

jeffloh 發表於 16-2-2016 02:26 PM
花生友角度來說絕對支持樓主爭取自己認為正確的事, 不過理性分析來說, 如果告就要搵律師, 出一封信都收你幾 ...

just make a complaint at the consumer council will be ok, it free!
鐵証如山!!!!!!!!!:x

2littlemoney 發表於 16-2-2016 10:03 PM
鐵証如山!!!!!!!!!

已去信消委會,希望遲些能收到回覆。

HT淨係個VIP可享有九折呢一項就可以去海關投訴啦,入會時講到明VIP可享有九折優惠購買貨品,係個九折先吸引到我做VIP,但係入咗會之後先知道係選擇性九折已經可以入哂。
You are absolutely right !!!
2littlemoney 發表於 16-2-2016 09:53 PM
just make a complaint at the consumer council will be ok, it free!

唔係話潑你冷水,不過香港個消委員真係無牙老虎,
之前都有師兄因為HT貨不對辨去消委員投訴過,但係冇人報告返好消息睇怕都凍過水。
要真係逼到HT正視可能真係要法律途徑追討,
但要知道玩得法律就一定逐個字、中文定英文為準咁捉字虱,
一般做得公司都一定有保障公司既招數,例如HT每次都有寫:
**Prototype shown, final product may be slightly different
** Product details could be subjected to change without further notice
法律上已經戴定頭盔,耍拗就有排拗點樣貨不對辨,有冇得打都唔知,
就算最後和告得入,結果點補償又再另一回事…
雖然知師兄你好大不滿,但似乎最可行亦最有效就係用行動去罷以後產品買表示不滿。“Every time you spend money, you are casting a vote for the kind and the world you want.”
每次你花的錢,都是在為你想要的世界投票。—安娜•拉佩 Anna Lappé
chshting 發表於 22-2-2016 02:56 PM
唔係話潑你冷水,不過香港個消委員真係無牙老虎,
之前都有師兄因為HT貨不對辨去消委員投訴過,但係冇人 ...

記得睇新聞有講過呢2句/ 類似的聲明
**Prototype shown, final product may be slightly different
** Product details could be subjected to change without further notice
唔係萬能的. 因為有另一條法例是凌駕佢地的. 詳細唔太記得, 不過大約係指如果證明是商店的問題都要負責.

例如去玩彈床, 就算玩之前有寫如果有任何受傷都唔關商店事, 無得追討. 但只要證明商店無提供足夠的保護防止人受傷都一樣會有事. 如果唔係我賣食物寫明"食o左有事都唔負責", 咁就大條道理食到人肚痛都無問題了.

不過消委員角色主要只是調解, 唔會點樣告邊個 (除非好嚴重的問題), 再說HT最多只係退訂, 根本唔會有咩手尾.

當然我之前的post都有講, 如果樓主決定做自己認為正確的事而又唔會影響其他人係絕對無問題的.
jeffloh 發表於 22-2-2016 03:26 PM
記得睇新聞有講過呢2句/ 類似的聲明
**  ...

呢兩句唔係萬能係當然,咁正如我上面講要睇法庭點樣拗幾大貨不對辨,
但你畀個兩個例子係嚴重離題,因為有關乎人命既免責已經係完全另一回事…
chshting 發表於 22-2-2016 03:49 PM
呢兩句唔係萬能係當然,咁正如我上面講要睇法庭點樣拗幾大貨不對辨,
但你畀個兩個例子係嚴重離題,因為 ...

我唔係話你錯呀. 我只係講無論咩公司都好, 唔係講什麼免責就咩事都唔洗負責. 我用的例子唔係離題呀, 只係想帶出一般真係要"好嚴重的問題"先會去查去告, 否則最多"只是調解下. 再說HT最多只係退訂, 根本唔會有咩手尾. (即係好高額的罰款/ 刑責etc)

ie 即係好似我第一次留言咁講話需要好多時間, 而結果可能只是退返錢比事主.

再重申: 支持事主做佢認為正確的事, 不過如果係我朋友我會勸佢算數.
因十多日都未收到 HT