Toysdaily 玩具日報

樓主: 2littlemoney

[玩具攝影] HT ant-man 涉違反商品說明條例! 苦主集體控訴區!

在討論此事之前,其實有冇人有認真睇睇spec內容呢?!{:1_215:} 其實spec 已註明 **Product details can subject to change without further notice⋯⋯
gargan 發表於 14-2-2016 02:47 PM
在討論此事之前,其實有冇人有認真睇睇spec內容呢?! 其實spec 已註明 **Product details can su ...

yes, sure i did! but do you think HT can do any amendment against the specification
without consequences, by writing this declaration? like, not including the mini ant-man?

2littlemoney 發表於 14-2-2016 02:46 PM
比人河蟹左泥呢度,上次 mark 3 個 post 都冇架!

果時 HT 開始落廣告未 ?
King Arts遲早都執,申請專利簡直浪費。
iphone6s 發表於 13-2-2016 10:08 PM
King Arts 呢D跟尾狗就咪霸住D技術啦

咁你又唔可以咁講。咁人地拎左專利先可以怪邊個?

而且呢個專利好似KA做左實物出黎先,HT從未拎過實物出黎!
夠境邊個整先都係一個疑問...........
ringokww 發表於 14-2-2016 03:39 PM
咁你又唔可以咁講。咁人地拎左專利先可以怪邊個?

而且呢個專利好似KA做左實物出黎先,HT從未拎過實物 ...

呢個只可以怪 HT 自己唔爭氣, 呢種技術幾年前第三廠都已經有啦,
我又唔信 HT 整唔到, 不過當時冇競爭丫嘛, 咪 hea 住做囉,
見人出佢又出, 都已經遲啦 ....
其實講真,HT公佈Ironman Mark 43 1:4夠可做到呢個技術啦!咁HT又唔做。
所以話其實技術一直都係度,直至到有威脅比人拎左專利而做唔到,
根本就自已做成。
如果咁到申請到專利註冊, KA 發硬達都得了, 以後所有用磁伐氣動 cylinder 的自動生產線, 全部要俾專利費 KA, 收錢收到手軟! 有咩可能註冊到?
2littlemoney 發表於 14-2-2016 03:20 PM
yes, sure i did! but do you think HT can do any amendment against the specification
without conse ...

Sad but true, i'm pretty sure this line serves a purpose.I believe they know full well of how to protect their own butt, more than what we know.
2littlemoney 發表於 14-2-2016 02:46 PM
比人河蟹左泥呢度,上次 mark 3 個 post 都冇架!

越禁越有noise ,大家會懂的:36:
唔怕神一樣對手,只怕豬一樣隊友
chshting 發表於 13-2-2016 10:54 PM
其實根本Ant-man頭盔整著燈係多餘,HT當初純粹想show技術,
明明Ant-man頭盔都唔識發光

話說我睇官圖時見對眼可以著燈,但套戲明明唔多覺有,今日拎左先知原來係做返個頭盔內裏著燈個感覺出黎而唔係對眼有燈
如果係samsung電話冇左個功能,成件事就唔同晒,不過出電話,可能唔會最尾寫呢句 Product details can subject to change without further notice
燈位原來係頭盔內

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

其實英文spec好似未特別話過LED會在頭盔關上後會"自動"發光.

"-        Newly developed helmeted head sculpt with authentic likeness of Paul Rudd as Scott Lang in the movie and LED light-up function when helmet is closed (battery operated)"

同時也可解作 "LED在頭盔關上後能運作",  (末關上後也能運作, 吹咩!).

不過如果買前有員工保証過自動發光,  投诉時又能提出証據, 使作別論.

Subject to change clause 要從合理性去評估, 過份的改動法庭應不會接受. 例如產品由 Ant-man 變成 Hello-Kitty. 但由自動變手動䦕關是程度上的問題, 要視乎自動䦕關對產品是否十分重要, 無左對用家的損失等作考慮.

不過作為公關手段, "静静算數"對生產商而言並非上策.