Toysdaily 玩具日報

[詢問] 有關 BUMBLEBEE 換件問題

amox 發表於 11-10-2015 12:55 PM
但平心而論,無得換貨系正常。盒盒開曬,人地都要做生意。其實態度吾好就吾幫襯。吾需要浪費時間攪甘多野{:1_ ...

同意,除非佢故意比次貨你,或拒絕幫你拿回 3a 維修。否則衹有嘆運氣不好吧。或以後衹買有自己門市玩具如 HT,一定有得即換。
This bee 那
fireball91 發表於 11-10-2015 05:58 AM
師兄我諗你唔會了,我同3A唔係好熟(是七仔個老闆在網台說同3a好熟),我只是想奉勸各何下,這間七仔同黑 ...

已有幾位師兄PM我提供資料希望爭取自己本來應有權益,小弟在此提供相關資訊:

其實而家有商品銷售條例,好多時店員陳述失實已經違法,只係大家覺得買/賣玩具係FOR玩,其實都係用大家真金白銀去買而且好多玩具都昂貴甚至貴過日常產品,點解要消費者一肚氣收場~!

就貨炒價賣比WALKIN 客,但冇貨換比訂購後產品出現問題的客人,如果發生係大家身上,會唔會覺得全新價買件次貨仲要送廠維修不知幾時拎得番係理所當然?他日可能就發生你/朋友身上
小弟現提供以下2個部門方便大家就個別事件尋求援助,電話,EMAIL,地址都有,只要係事實之全部,一定幫到大家

https://www.consumer.org.hk/ws_c ... /howtocomplain.html
消費者委員會:
消費者若遇到不公平的交易,例如:貨不對辦丶逾期不交貨丶對服務不滿。經與店方交涉不果,消費者便可向消費者委員會投訴。本會以調停人的身份處理消費者投訴,協助商戶及投訴人解決糾紛。

http://www.customs.gov.hk/tc/con ... ntact_us/index.html
香港海關
(1)舉報

(i)  關於不良營商手法
    (ii) 關於貨品或服務有虛假商品說明

以前收到電話同信件騙案,一開始警方都係唔受理,到最後愈來愈多受害者先正視問題,相信大家多從正確途徑求助,實會爭取到本來應該擁有
whyiy 發表於 11-10-2015 11:56 AM
不如各位將自己的糟遇去信3A要求唔好俾7仔做代理

也有幾位師兄想法同WHYIY兄一樣,並向3A CS反映
有冇師兄知道在3A官網訂的特別版幾時派貨!
我見出面街個個有貨!
我地官網訂果D一D聲氣都冇!:no:
amox 發表於 11-10-2015 12:55 PM
但平心而論,無得換貨系正常。盒盒開曬,人地都要做生意。其實態度吾好就吾幫襯。吾需要浪費時間攪甘多野{:1_ ...

師兄,平心而論,做生意一定有風險,我地作為消費者只需要付出金錢就理應得到全新沒問題的貨品,就係大家都覺得唔想浪費時間搞甘多野,先令商家覺得錢佢地就全數袋晒,但風險是消費者自己承擔,產品有問題只怪自己運氣差,事後有問題只當你乞兒對待,如果小弟當初落訂時店員已用惡劣態度對待,小弟跟大家一樣也不會落訂,

而就今次事件小弟將自己那盒的包裝袋跟之前師兄提供的相片比較,感覺是有出入,懷疑是將曾開盒的SAD貨REPACK比小弟,所以當時店員以店舖環境不方便理由拒絕我即場CHECK 件~~不過一直不肯定才沒說出來~
如果是真的,所以佢地都要做生意唔想蝕OR跟進換貨程序,所以就將SAD貨比下一位客人?
事實與否,該客人應覺得[盒盒開曬,人地都要做生意]所以我中左SAD貨係自己唔好彩,唔好浪費時間搞甘多野?
大家日後到任何地方消費買到別人沒有問題,只有自己有問題的貨品[例如:手機 電腦 電視 家電 家俱等等]都應覺得[盒盒開曬,人地都要做生意]只怪自己唔好彩,接受即日真金白銀買次貨並送廠維修了事??以後消費都先幫商店賺錢著想,自己付出的金錢卻不重要?
下次就受害者就是你的話,你真係肯?

重新一次,今時今日作為消費者,只想付出金錢購買到的產品是外觀及功能完全正常,貨要對辦,我們不是在淘寶買假貨,亦不要求店員提供什麼十分優質的服務,但不需要收錢時笑呵呵,售後服務卻是惡劣態度
2littlemoney 發表於 11-10-2015 01:38 PM
同意,除非佢故意比次貨你,或拒絕幫你拿回 3a 維修。否則衹有嘆運氣不好吧。或以後衹買有自己門市玩具如 ...

師兄之前就你提供的包裝袋相片,小弟已比較過,感覺是有出入,回想店員亦以環境不方便理由拒絕了小弟當時提出的即時CHECK件要求~~事後拿單據及貨物去店舖時,當客人一開口職員亦好像早知道是換貨而來,即時黑面及惡劣態度拒絕

成件事過程給我及家人感覺就好像是早有安排~

不過這是比較嚴重的指控,沒有肯定的情況下,小弟才沒有說出來
sityw 發表於 11-10-2015 03:42 PM
有冇師兄知道在3A官網訂的特別版幾時派貨!
我見出面街個個有貨!
我地官網訂果D一D聲氣都冇!

3A聯絡我的時候小弟會代為詢問~
kim702 發表於 11-10-2015 03:28 PM
已有幾位師兄PM我提供資料希望爭取自己本來應有權益,小弟在此提供相關資訊:

其實而家有商品銷售條例, ...

其實多謝師兄給我的資料,有沒有發覺他們會有這麼多現貨的大黃蜂,可想言之他們同3A的關係好可能係QC有問題,幾千蚊買件貨品還要受氣,這間黑店真的當香港人傻的,希望各位台灣,星加坡,馬來西亞的華人如果有機會來香港千祈不要在這間店買東西。

"作為消費者只需要付出金錢就理應得到全新沒問題的貨品" e個世界吾系你 諗得甘理想架。化下啦。你一個人去消費者委員會/海關投訴, 最後佢地都系不了了之又可能叫你 small claim 間 shop 就算. 除非好多人中招甘又唔系甘講, 佢地有壓力就一定要做野。 如果你懷疑佢地將曾開盒的SAD貨REPACK比你, 你不如報警。但作用都系吾大。我吾系幫住D鋪頭, 但衣家d玩具舖己經越泥越小啦,人地無生意做丫, 都頭又唔係我地受害。
我隻都中sad啦, 後腳仔有個關節吾識轉, 但化啦又唔係第一日玩玩具。
kim702 發表於 11-10-2015 04:02 PM
師兄之前就你提供的包裝袋相片,小弟已比較過,感覺是有出入,回想店員亦以環境不方便理由拒絕了小弟當時提 ...

如果 7仔 repack sad 貨當新貨賣比人又
真的幾福街喎! 你查清楚未架? 我個 packing
張膠紙成張紙咁厚的,撕開泥全無彈性,
你個是不是?
直接email給3A跟進sad貨不是更直接嗎?聞說他們的customer service不錯呢!:78:
kim702 發表於 11-10-2015 04:02 PM
師兄之前就你提供的包裝袋相片,小弟已比較過,感覺是有出入,回想店員亦以環境不方便理由拒絕了小弟當時提 ...

師兄你個包裝係點?
我係焦人訂,係一個有啤口既透明膠包住
直接 email 3A CS啦,唔洗怕醜嘅,再同七仔糾纏驚你發生血案呀....