Toysdaily 玩具日報

查看: 27139|回復: 123

[分享討論] 兌現了....KA 1;9 42派貨了

剛見到KA嘅FB有通知,派第二批貨了....我明天去取!{:1_220:}
drexler22 發表於 22-6-2015 08:56 AM
其實有咩玩具係唔花架,有磨擦就有損耗

我唔覺得HT 好好,出親貨d 人都係左 check 右check,又係多問題. ...

師兄你攪錯咗件事嘅重點,人人都知呀媽係女人,個個都知玩具會損耗,問題係今次損耗得太快
同樣係Mark 42,HT嗰隻小弟玩咗十幾廿次都未甩過油,但KA玩一次就甩咗幾澾,呢啲我會話係"高下立見"(只針對上色)
就算唔同HT比較,同KA自家嘅1/5 Ironman頭比一比,啲頭開蓋入電同得閒拑下開燈,唔小心又跌幾次落地,都冇花過,但同廠嘅1/9 42點解又咁易花呢

玩具冇錯只係膠同鐵,一定會有損耗,不過唔代表我地冇要求乜問題都接受,師兄咁講唔係你睇得開,只係逃避問題。你去買架車,咪又係皮膠鐵,如果揸一兩次就甩轆,你又會唔會咁豁達
只要動過任何一個關節,關節位置的油漆便會因磨擦而掉漆,以後頸位置最為明顯!

昨晩已取貨,中了sad……爛腳板及壞燈!
外形不錯,關節鬆緊尚可,大部分動作都可以輕鬆做到!装甲鬆得一碰即跌,算是全套人偶設計最大的敗筆!
另外整體組裝及塗妝很一般,有待改善。

小弟都攞咗貨,講下感想

經過咗咁多風風雨雨,delay再delay,又走佬疑雲,又假派貨,最後件貨終於到手,如果唔講以上嘅不愉快因素只睇隻figure,其實缺點多過優點,不過我個人仲算滿意,以下感想純文字冇圖冇真相,請見諒。

整體外型幾好,拍得住HT (定係抄襲HT?好多細節都似曾相識)

上色幾好,亦幾精準,但紅色好易刮花刮甩,甩咗會露出底層嘅銀色,好顯眼。如果下隻43一樣咁上色,放入Hulkbuster一次應該會花晒

黑線畫得好靚好幼細,靚過HT,但我嗰隻有幾個位畫漏咗線,同一個位左面有畫但右面又冇,只好講句 "QC未夠好 唯有自己補"

部份線位係特登唔畫,如眉心同胸甲,有少少美中不足

所謂高可動嘅關節其實不外如是,佈局同HT差唔多,冇咩驚喜

股關節係就係可以偷好多位,但做爆地時一樣會俾膠底褲抯住

膊頭同HT一樣可以拉出偷位,但其實只係拉出個ball joint取巧,裡面冇細節

腳踝關節鬆到冇朋友,完全唔識"自立"

膊頭甲嘅連接位設計得好好,可以調節高低,又會自動貼返住身體,線條好靚,正過HT

啲鐵甲唔掂都會甩,唔用bluetack實唔得,不過啲甲又跌極都冇花冇爛,你好嘢

燈位螺絲太細粒啲牙太細,成功開到冇滑牙算你好彩,唔好上返上去喇,橫掂仲有外甲摭住 (腳底除外)

可動手型安裝後會爆開甩手指,設計問題冇得救。另外可動手型會同手甲嘅連接位磨擦,裝完一定會甩紅油

包裝好有誠意,好多膠紙封住確保係全新,每件件都有膠袋包住唔會直接掂到發泡膠,啲膠袋仲用好靚嘅料 (特別係包外盒嗰個袋),KA我欣賞你

整體嚟講雖然問題多多,但小弟其實算滿意,新公司第一隻可動figure,我包容你,但下隻如果一樣就要打喇

順帶一提,其實KA Ironman頭小弟一直儲開,因為佢係唯一一個系列有機會出晒四十幾隻而小弟又有能力買晒,希望唔好爛尾啦
店員回覆裝甲鬆脱是產品通病,不設更換。

追加的可動手掌,基本上抄襲HT的設計,但安裝後手掌夾口爆開,手指便一隻一隻掉下……問題多多的產品,建議往後的貨做足品檢才推出市面吧!

drexler22 發表於 22-6-2015 10:57 PM
係呀,嗰個我細佬

不過佢對喎, 我都覺得唔係quality 咁簡單, 係價錢,係話早買早享受

真係兩個人!?

定係好似西遊記嘅紫霞同青霞咁,日頭係一個人,夜晚又係另一個...

師兄你有冇見過你細佬?

對唔住樓主,越講越離題,不過此人確係好玩
玩玩具要玩到步步為營,都幾無奈.....{:1_220:}
記得你的開箱報告呀~~~
希望該C兄唔係地產發展商...{:1_212:}
過萬蚊呎係好貴,但係始終咪又係一堆水泥石屎鋼筋撈埋一齊...設計點好都會漏水...
唔知咁樣比喻你到時又收唔收樓呢...{:1_224:}
PS:有訂KA隻MK42,未收貨,愛之深,恨之切,唔係為反而反...:!
期待師兄的開箱分享。
恭喜恭喜!:$

師兄嘅單幾多號?仲未到你咩?{:1_220:}
真•派貨

我隻係八月中 :80:
期待各位師兄開箱報告!{:1_208:}
可能都係得一兩隻,根本佢地仍未開發生產線可大量生產人偶。
呂品器 發表於 18-6-2015 02:29 PM
真•派貨

我隻係八月中

你還好,我八月尾:unhappy:
於2014年7月23或之前預訂了1/9 合金可動Mark 42之客人. 由即日起可憑單據來到信和中心604取貨. (fr King Arts FB)
工喜晒,,等待POST 相報告:74:
請問KA係咪收8點?
恭喜㳟喜。。期待開箱
我隻有排
剛剛去拿了,但仍未開盒!只想講KA果個女職員由我入去到離開都響度煲電話粥,完全冇諗過收線,我主動問佢保養期幾耐,佢先同我講14日,之後又繼續講電話,後尾再來2位師兄,佢都冇收線,都唔知乜野服務態度!仲話乜野女神⋯⋯:blame:
roywong 發表於 18-6-2015 08:24 PM
剛剛去拿了,但仍未開盒!只想講KA果個女職員由我入去到離開都響度煲電話粥,完全冇諗過收線,我主動問佢保 ...

我尋日上去訂野都係,但基於「你的樣子如何 你的日子也必如何」嘅道理,我決定原諒佢:p
插佢啦!!!!!!!!!!