Toysdaily 玩具日報

查看: 70457|回復: 379

[分享討論] 24/3已出 Medicom MAFEX TDK Trilogy Ver.2.0 BATMAN【集中討論】

全世界垂涎! MAFEX 最新作
"MAFEX BATMAN(TM) Ver.2.0"
全世界発売!

キャラクターのフォルムと
抜群の可動領域を両立させた
最強のアクションフィギュア!

2015年3月24日已発売
マフェックス No.007
MAFEX BATMAN(TM) Ver.2.0

参考小売価格¥4,500(税抜)
※消費税は別途申し受けます。

原型製作 PERFECT-STUDIO
衣装製作 秋元みえこ

●全高約160mm
●映画『THE DARK KNIGHT RISES』より、
 「MAFEX BATMAN(TM)」を新たに立体化!
●マスクフェイス2種、ブルース・ウェイン頭部を新造形、
 マントの仕様を変更!!
●新規設計のジョイントパーツにより、
 独特のポージングが可能!
●各種手首パーツ付属により様々なアクションを
 再現可能!
●可動式フィギュアスタンド付属!

※監修中のサンプルを撮影しております。
 発売商品とは異なる場合がございます事、
 ご了承ください。

TM & (C) DC Comics.
WB SHIELD: TM & (C) Warner Bros.
Entertainment Inc.
(s14)

原來之前隻1.0係TDKR夜神起義版黎,上面隻2.0係TDK黑夜之神版,留意胸甲顏色!!
浸熱水係work的, 漫完d膠會軟晒, 個joint就唔洗鬥力, 有位走
另外, 銅支可以用萬字夾代替, 唔洗特登買, 淨係買鑽咀就得

補救步驟如下

1. 係joint鑽洞, 萬字夾用1mm鑽咀就得, 個洞可能會大小小, 但冇問題的

2. 插入萬字夾, aa膠痴實

3. cut剩合適長度, 剩幾多就要睇斷件既另一邊有幾長

4. joint既另一邊都鑽洞, 唔好鑽穿

5. 插入, aa膠痴實

6. 乾後睇下係咪郁得返原位

7. 手術完成
床上的波兒 發表於 26-3-2015 11:51 PM
呢間廠d 12吋爆到碎哂,d人都keep 住買,呢個廠唔會執

無玩就吾好亂吹:ar:
destiny 發表於 1-4-2015 01:12 AM
HEY BRO,果日我同朋友去係聽住同睇住佢地換俾熟客,我只係講出事實,希望其他會員留意一下。當日,真係 ...

n年前同fd去佢度換RAH件, 佢都係開盒新拆出黎
果時我以為問題件會退返俾代理, 仲覺得佢地售後服務幾好, 今次中招先知咩事
唔好話我小心眼, 以佢咁多熟客, 我相信拆過既唔只一盒, 大家買時真係小心d
neoneo 發表於 25-3-2015 09:11 PM
點解咁耐都未有ching review架?好心急呀!

我電腦壞左,得手機相,Post住一張先...
今次除左頸Ball Joint問題,另一死症係佢對眼...

市面上應該有呢D類似既BALL JOINT賣...
其實佢個BALL JOINT係頭尾兩個圓形,中間一條野咁...
佢可動都係睇佢頭尾個兩粒野...
類似下面呢款,但大小個D就自己睇下...
插左落去咩色都冇所謂,最緊要岩插,太大又插唔到落個頭到,太細個頭又會鬆...

最好既解決方面當然係代理可以換貨,但唔知要搞幾耐...
呢個搵BALL JOINT既方法都可以一試...
不過條頸位其他都幾實下...
(我最驚佢係下面個個波波痴實左,咁就麻煩D)

如果真係已經斷左頭,可以一試,未斷既就睇情況再決定...

琴晚開盒,個頭跌咗出嚟,以為冇裝好就入盒,OK插返好個頭試扭一下,咦?又跌嘅,想再裝嘅時候就發覺斷咗頸啦,前後–分鐘到就報廢,真係灰到核爆!:47:
各位巴打請注意,上色qc真係好差,射呢眼豆雞乜都有,又油到出晒界,以為是孩記低價出品
呢隻 Batman 上色好有問題,我買個隻憤怒樣個頭隻右眼眼珠移位去左邊變成"鬥雞眼",要等星期日得閒先至有時間執。
另外關節,002 Batman 我都有,007 同 002 比較的話,007 (Ver. 2.0) D 關節係超超超.....實,手臂唔會好似002咁易甩,但大髀轉唔郁,兩個波羅蓋向外八字腳,搞左好耐先至有少少活動能力。
頸位接頭個 ball join,係好實,實到唔郁得,各位千其唔好用力扭,否則必爛!目前還在搵緊解決方法。

:shiny:搵日出MK,麻麻地睇吓咩價先,已見老虎有現貨賣
just pack PS4 game forget this toy:time:
造型不錯,活動能力好像也不錯。:shiny:
mfleo2010 發表於 24-3-2015 07:11 PM
造型不錯,活動能力好像也不錯。

最近見到其他Ching係哩度分享MAFEX隻Joker,一開盒,腳背果啲關節已經斷咗..感覺MAFEX應該幾化學,好睇未必好玩..PAK又係咁..囧:cool:
孫行者 發表於 24-3-2015 07:19 PM
最近見到其他Ching係哩度分享MAFEX隻Joker,一開盒,腳背果啲關節已經斷咗..感覺MAFEX應該幾化 ...

是材料成分有問題,還是使用回收膠〔啤完要件時剩下的頭尾剩料膠框或不良件回爐反覆重用〕做的嗎?{:1_236:}
頭像被屏蔽
[quote]
我上買左joker 咩事都冇  關節好實淨喎lol.
killerkat 發表於 24-3-2015 07:42 PM
我上買左joker 咩事都冇  關節好實淨喎lol.

一開箱就斷腳果位Ching個Post{:1_237:}
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D4&page=1
我覺得Joker 斷joint係少數  好多師兄開post 都正評 之前隻gg俠反而好多都甩就真
:):):):):):):):):):):)

哎吔!沒有帶單,希望星期一仍有靚盒啦!
等緊日網出貨,連埋隻mp23萬寶路一齊出貨,今個月好滿足
之前喺一扭連batpod一齊訂咗
但未有電話