Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] S.H.Figuarts Avengers -Age of Ultron- (1月魂限 鷹眼)

呢度太多死忠,特別係廠商死忠,一有啲對自己鍾意既廠唔好既評語就衝出黎話人“唔識野”,“冇野好講”,加多個可有可無既“驚訝”或者“無奈”表情,最後再加句我鍾意呢間廠既野其他廠做唔到架喇,就自完其說。。。
老實講鍾意咪鍾意,唔鍾意咪唔鍾意,我都有朋友係美廠死忠,日廠出既美系英雄一向唔買,但佢並唔會唔接受,出去行商場果陣都會同時留意下,欣賞下,其實欣賞人地既優點係咪咁難呢?

BTW,個人覺得SHF呢SET的確唔錯,面相以六吋既SIZE黎講係可以接受以上既水平,要同FIGMA比就無謂喇,始終大部人都唔多接受到FIGMA既面相,不過FIGMA優點在可動性同衣衫紋理都做得幾出色,ML呢間廠我反而期待佢出既ULTRON同ANT-MAN
成個日本仔樣...... 家下係美國隊長呀
其實講句公道D嘅説話,美廠同日廠各有各優點,點解唔可以共存兩樣都玩呢
有d陰謀論,  Hottoys 有無諗過會出依隻 size 既 Avenger ? 係就仲百花齊放啦 真係!!!:$
locat 發表於 25-6-2015 03:26 PM
有d陰謀論,  Hottoys 有無諗過會出依隻 size 既 Avenger ? 係就仲百花齊放啦 真係!!!

但係你要諗下, 依家既技術可唔可以做到咁既size但係可以keep ht一貫既頭雕水平?
如果唔係既話我估ht一早已經做左, 唔係你估佢真係有錢都唔想賺咩~:he:
嘉豬 發表於 24-6-2015 07:28 PM
雷神SAMPLE個樣叫好D,個隊長和HULK個樣實在唔掂,一個日本仔上身,一個日系卡通樣,唔睇個樣純當公仔玩SHF ...

雷神個樣叫好D,只係比起隊長HULK同FIGMA個D叫好DD咋,即係一舊屎點都係一舊屎,隻雷神只係叫冇咁難食嘅屎,依然好屎囉

C師你就老實得多喇,個隊長同HULK個樣根本完全唔掂,隊長變日本仔,HULK變卡通海綿寶寶樣,笑死人咩:x

唔睇個樣純當公仔玩,咁洗鬼咁貴買佢咩?純當公仔玩,買BARBIE好過啦:x

齋睇樣唔睇字我根本唔知佢地係乜水囉,真係要講句:先生邊位,MARK開邊條仔?:x
wingieng1202 發表於 24-6-2015 10:22 PM
[quote]peterchan 發表於 24-6-2015 07:15 PM
美玩兒童向係邊個來訂?日廠玩具就18歲以上至可以玩?

上色我只係話以6吋公仔嚟講,已經好頂級,接近HT,係接近咋,咪屈我話同HT一樣

我就係要求高至玩ML呀,SHF做成咁都話正?你地就真係易滿足喇

吓,咁都叫罵?我討論咋喎,玩具討論區唔討論玩具,咁討論乜?還是日廠大支野就唔可以接受批評?

gumng 發表於 24-6-2015 10:56 PM
AVENGERS 2 SHF 全部都收貨, 期待!!  

ML 就盡量放棄, 真係想買嘅角色先買, 入唔到就算, SET入組B ...

真可惜,你一定會後悔

SHF D Avengers,根本就全部COSPLAY嚟
無神論者 發表於 25-6-2015 10:07 AM
我都係第一次聽有人話美廠上色接近ht
不過靚唔靚真係好主觀既~
我都"覺得"美廠出到d人樣好似個個都 ...

美廠出到d人樣好似個個都俾人毀過容,上色又油到出晒界?我同你係咪唔係同一個平衡時空?

日廠出到d人樣好似個個都俾人整過容,鬼佬變日本仔,上色又油到個個變日系偶像美少年:x
peterchan 發表於 25-6-2015 05:57 PM
美廠出到d人樣好似個個都俾人毀過容,上色又油到出晒界?我同你係咪唔係同一個平衡時空?

日廠出到d人樣 ...

阿ching... 其實你係咪有嚴重既強迫症?
一定要強迫人地認同你自己認為係靚既野?
人地認為你覺得靚既野唔靚就有問題?
[quote]peterchan
算啦。“美玩上色好“ , “高要求而玩美玩“   所有野都真係第一次聽 睇黎我地真係活係兩個時空。 就咁計iron man shf 上色都完勝美玩啦。夠膽你就貼圖 或上網搵 reviews.  
單計 baf 隻hb腳掌 同 shf比一比
一定係好shf,

有無ching知道mk43 7月幾多號再版?
有無地方可以訂或留貨?
peterchan 發表於 25-6-2015 05:49 PM
真可惜,你一定會後悔

SHF D Avengers,根本就全部COSPLAY嚟

本來唔想再鬧孩記, 不過師兄講到唔買孩記ML會後悔咁嚴重, 小弟又忍唔住講吓自己玩咁多年孩記ML又有幾咁好受!!

玩咗 5-6 年 MU, ML 越玩越心淡, 孩記越出越偷工減料, 玩來玩去唔係重用BODY, 就係CUT關節, 玩到唔想儲!! MU依家已經CUT哂, ML就只會買用正價買到的電影版角色, 為了隻BOF而買FULL SET, 搞到要硬食漫畫版角色, 或用炒價買想要的角色, 以上事情已經完全唔會再做; 仲KEEP住買ML電影版角色, 原因係某D角色面相似返個真人,好似CA2-CA, AOU-HULK 及 THOR1-THOR頭雕的確出得唔差,不過 AOU MK42-TONY及Star lord嘅頭雕就真係不知所謂!仲有係某D電影版角色係市場上根本無其他6"的選擇, (FIGMA CA & THOR頭雕完全唔似, 我唔當有得選擇), 迫住要買ML !!

玩過SHF IRONMAN後,小弟評價好高, 一D都唔後悔!! 再見到SHF AVENGRERS2 --- CA & THOR 的頭雕個人覺得OK, 係HULK真係唔似, 不過可以肯定上色及可動一定好過ML, 小弟不知恨 SHF 出 MAVERL 電影版角色恨咗幾耐, 多個質素高,可動好及上色好的選擇, 唔洗再被迫玩孩記ML, 又點會後悔 ??

況且孩記ML一D都唔平, 咁嘅質素都年年加價, 賣成兩魚一隻, 又要屈人食FULL SET又或者要食炒價, 先買到自己想要嘅角色, 依家有得比貴小小, 可以自由選擇各方面都比ML好好多的SHF(再一次強調個人覺得SHF AVENGRERS的面相OK) ,咁點解仲要受孩記氣??

ANYWAY, 各人有各人選擇, 孩記ML偶然都仲有好物 (大約十隻有一隻), 小弟都唔會完全放棄!! 但小弟亦知道如果今次唔買SHF AVENGERS呢幾個角色, 自己一定會後悔!!

利申 --- 小弟無訂 SHF HB, 加小小野要2十魚半, 價錢實在不合理, B記呢次好唔顯為賺錢, 都唔係什麼好東西!! ML HB 亦不考慮, 食FULL SET 先買到, 唔好再搞我!!  

就睇師兄面相就知所言有根有據,該唔係空談  發表於 27-6-2015 05:40 PM
gumng 發表於 26-6-2015 11:17 PM
本來唔想再鬧孩記, 不過師兄講到唔買孩記ML會後悔咁嚴重, 小弟又忍唔住講吓自己玩咁多年孩記ML又有 ...

ML可取之處係鬼佬樣頭雕,似就唔叫似,不過就認到,同款式多,出得比日本廠快。如果ml同shf 同期推出,孩佬銷量一定大跌。