Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 請問超合金魂邊幾隻係必買呢

其實玩玩具真係幾睇緣份, 當年出超獸同gunbuster時, 自己初玩玩具人工又唔太多, 覺得出成千蚊買玩具好貴 (當年分別只係賣千二同千六咋陰公:63:), 過幾年到自己負擔到時, 已經冇再版兼炒上天價啦......:die:
自己買咗,黄金俠(3百蚊貪距平買入.新貨泥),變手果隻慢能俠(2手朋友買入,變手奇實好岸8),銀色嘅鐵人28(感覺銀色成舊鐵咁,穩Q咗好奈先買到,要成千3蚊架!),OVA版三一1号同埋2号(呢2隻係最鍾意,尤奇係2号交义手好型,千練直黑三一都有買,但係紅三一就冇買喇,雖然貼近原著,但係手關節真系好有問題,所以冇入La),神奇大帝穿咗個燶(呢隻入硬,記得細個阿哥買咗盒模型,禾只系分佐吳g右腳定左腳咋—..—,呢隻嘢買狗咗成3年好似系,靜系裸個隻左右腳出泥stand咋,完全味合過体,騎騎。。。,重有隻珍宝3,奇實冇睇過呢套卡通,但係細個成日劃呢個月光嘅機械人,所以買鬼佐距返屋企研究,研究,合体之後真系成碌葛咁,好在呢度有post教張條腳分開先得到改善,thx果位c兄先,最近又入咗金毛,講堅呢隻真系正到不得了,但系要完全合体先夠型棍,果把火焰劍成把虎泊咁,睇真D如果距有條鞭揸响手成個sm皇帝咁,你哋留意吓距嘅眼罩切計,哈哈,現家就訂狗買六神準備返去研究研究,但系D師兄話好簡單咋啵(想玩變型嘅c兄不如玩老變D电影版啦,好Q難變架,果D設計嚇死人,記得果期買完一隻,變完,又買,上哂癮!),sr合金都有買過2隻咁啦(帝皇慢能俠,真三一)現家最奇袋就系三個G同埋千練直嘅超瘦基神,
頂!味講完架。。。三個G有獅子必買,超瘦基神睇版又真係好型又係必買,好!講~完~{:1_214:}
真的大家都推荐 gx-13. 真的有那麼好嗎? 不是聽說塑膠成分很重? 易變黃? 因為完全沒看過卡通?
很多合金魂都有收,就是沒有收過這支。
回復 62# 18000

講得好呀....:71:
http://toysdaily.com/discuz/view ... 5141&highlight=

睇下呢個post

回復  馬仔
馬仔師兄, 請問 Ideon 一號機較位點必爆法? 我果隻無事喎, 雖然無乜點玩過
kinis 發表於 29-5-2014 09:42 AM
哇!超合金魂已經出到GX-65,再加埋嗰d乜乜限定版改版,都80款有多,有d是不可變的單機械人、有d是可 ...
gazza1211 發表於 27-5-2014 05:50 PM

有得讚我一定按...:71:
根本同我所想既一樣...:36:
GX-34        Gunbuster
GX-36        Ideon
GX-38        Iron Gear
GX-39        Baikanfu
GX-59        Daltanious
GX-60        God Sigma

They are all great.
其實千練直嘅超瘦有否話可完全變形?
GX-34        Gunbuster
GX-36        Ideon
GX-38        Iron Gear
GX-39        Baikanfu
GX-59        Daltanious
GX-60        God Sigma

...
Macross長谷有洋 發表於 9-6-2014 11:24 AM

I only got one those you mentioned!:63:
I only got one those you mentioned!
tolete 發表於 10-6-2014 08:21 PM

Don't worry,  not many people have them all, just enjoy what we have! :71:

and
Bandai do re-issue sometime! :34:
Don't worry,  not many people have them all, just enjoy what we have!

and
Bandai do re-is ...
Macross長谷有洋 發表於 11-6-2014 02:06 PM

呢句真,復刻再復刻唔好益炒家
個人推介: gx 13r
型+靚
真的大家都推荐 gx-13. 真的有那麼好嗎? 不是聽說塑膠成分很重? 易變黃? 因為完全沒看過卡通?
很多合金魂都 ...
追風 發表於 4-6-2014 03:24 PM

塑膠成分是很多,但size夠大,重量是合金魂系列中最重嗰幾款之一。。。。。是易變黃,應該跟天氣/溫度/濕度有關,我13年初在日本買中古的回來,接近全新,一點黃都沒有,現在柜裡放了一年,有很輕微的黃,反而在床下底盒裡的翼,則黃得比較明顯。。。。。。我是比較後期才追回超獸。。。。。。你問我有沒有愛,冇啦,只是因為冇乜好買,就從冇愛當中挑一兩款止住餓先咯。。。。。。大型合體可變的合金魂,就Iron Gear 和 天威未買。
今天有幸正價便DD入了GX50{:1_228:}