Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 請問超合金魂邊幾隻係必買呢

樓主其實玩開啲乜?大概咩年代嘅人?又或者係重量控、可動控、人形控、載具控、變形控邊類型人?
如果可以多少少資訊,可能各同好會畀到更加中意嘅建議你。
因為就小弟所知�玩過,合金魂真係各有特色,尤其係合體機,每隻都有佢嘅賣點,重要係無一隻可以滿足晒玩迷嘅所有願望,所以如果樓主可以畀多少少料,會容易答啲:71:
不`如改一改,問下有邊一隻唔值得買好過啦XD
回復 32# zgundam2000

初代鐵甲萬能俠只限(gx01.02).eva系..:77:
[quote]回復  zgundam2000

初代鐵甲萬能俠只限(gx01.02).eva系..
老文 發表於 28-5-2014 01:30 PM [url=http://toysdaily.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=7257625&ptid=224357

EVA 唔值得入?{:1_237:}
就我自己擁有的為例,六神合體、金毛獅王、宇宙大帝、超獸機神、Gunbuster,都係唔買會後悔的!
鴨仔 發表於 27-5-2014 10:46 PM

仲差部大武士就齊啦
多謝各位回覆
因我只想買幾隻,我所才問邊隻應買,其實我都想知邊隻好差呢?
睇完大家回覆後心水   宇宙大帝, 六神合體, 超獸機神, 勇者王
天威勇士都鐘意睇,但無乜變形,就咁塞個人入去
三一, 電磁俠, 雷燈, 泰坦果D就無睇過, 應該估到我係邊個年代{:1_214:}
唔知百獸王/金剛戰神有冇機會超合金魂呢?
回復 36# payton20

"但無乜變形,就咁塞個人入去" 是指邊隻?
回復  payton20

"但無乜變形,就咁塞個人入去" 是指邊隻?
宇宙之王者 發表於 28-5-2014 02:03 PM

明顯指"天威勇士"
回復 34# 宇宙之王者

eva系 入魂spec.......吧!
[quote]我也未必入,我領遠再版宇宙大帝好d!
tolete 發表於 27-5-2014 07:20 PM

下...呢隻竟然你無?  ...
宇宙之王者 發表於 27-5-2014 07:52 PM

係啊王者兄,我對六神麻麻地鐘意所以可能pass,留錢入多一隻金毛好過,呵呵呵
回復 36# payton20
但計埋錢, 你入住以下玩住先啦, 其他等再版, 而家炒太顛
GX-60 (雖然比一年前升了兩三魚, 但都可接受, 因為好正)
GX-40 (狗沖去訂吧)
GX-59 (狗沖去買, 剛再版兼減緊)
GX-65 (改版後剛出價正常)
單係呢幾隻份量都贏晒
多謝各位回覆
因我只想買幾隻,我所才問邊隻應買,其實我都想知邊隻好差呢?
睇完大家回覆後心水   宇宙大 ...
payton20 發表於 28-5-2014 01:50 PM

甘講師兄應該係80年代的!
個人意見:
GX13 超獸機神 (最多野玩既合金魂, 機械人mode, 野獸mode, 戰車mode, 大合體, 最鐘意隻鷹, 細細隻都可以變到三種形態, 勁)
GX31 V形電磁俠 (5架飛機合體幾好玩, 合體後外形都好靚, 不過有手軟情況出現)
GX32 黃金俠 (細個有睇過卡通, 加分, 18K 鍍金, 閃閃令, 機械人形同火機都好睇)
GX34 Gunbuster (7,8年前睇過ova, 加分, 兩架戰艦變形再合體, 又多配件, 仲有個超正基地地台, 仲有好多細節位都造得好好, 好多ching 都想呢隻再販)
GX36 Ideon (三機合體, 合金量高, 變形過程好玩)
GX40 六神合體 (細個睇過卡通, 加分, 六隻機械人, 抵玩, 不過合體算簡單, 無乜野玩)
GX55 飛影戰士鳳雷鷹 (抵玩, 飛影好形, 高可動, 鳳雷鷹變左隻鷹之後超大隻巨形, 好玩)
GX59 金毛獅王 (整體都好正, 唔明初初出時咁多ching又彈呢樣果樣, 之後個價升得快過火箭, 而家再販無買既ching 個個仆倒去入番)
GX60 宇宙大帝 (上色超正, 不過合體過程單調, 無乜野玩)
GX61 大王者 (三隻機械人各自獨立擺都好大隻, 係隻色令人感覺比較膠, 其實都多合金既, 變形合體過程非常好玩, 一定有驚喜)
必買?唔買會死?
不如問自己有什麼東西是你需要的(不是想要,是需要),需要的東西就先買吧。
回復 43# Mo.P

當年金毛我是不滿它很多不足的地方..其實到而家的觀感也一樣.中空腳..獅手不能收納.腳部飛機欠起落架..無邊黑底褲..:he:當然我也入了...無法la...見大家玩得咁開心..自己無份..好慘的:help: