Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 請問超合金魂邊幾隻係必買呢

個人意見加料:
GX13 超獸機神 - 而家個價應該都幾貴, 等埋千值綀個一隻
GX31 V形電磁俠 - 我覺得要買31B個隻, 等再版.
GX32 黃金俠  - 炒左上天, 或者等再版或ES合金.
GX34 Gunbuster - 算啦, 太貴, 必過$2500以上.
GX36 Ideon - 一號機較位必爆, 好重手.
GX40 六神合體 - 狗沖去定.
GX55 飛影戰士鳳雷鷹 - 如果唔係好愛金合, 可以忍一忍手.
GX59 金毛獅王 - 狗沖去買.
GX60 宇宙大帝 - 都要入, 太經典.
GX61 大王者 - 你係年過35就入啦, 否則應該無咩愛.

quote]個人意見:
GX13 超獸機神 (最多野玩既合金魂, 機械人mode, 野獸mode, 戰車mode, 大合體, 最鐘意隻鷹, 細細 ...
Mo.P 發表於 28-5-2014 10:27 PM [/quote]
gx-13在千值出之前..其實都仲有機會復刻
回復 46# 馬仔
馬仔師兄, 請問 Ideon 一號機較位點必爆法? 我果隻無事喎, 雖然無乜點玩過
回復  Mo.P

當年金毛我是不滿它很多不足的地方..其實到而家的觀感也一樣.中空腳..獅手不能收納.腳 ...
老文 發表於 29-5-2014 09:12 AM

仲有獅子背脊塊嘢好怪, 同埋合體後背部好唔統一
完全冇合金魂設計應有的完整性

以合金魂一貫的設計, 前後左右都應該有八十分以上先合理
回復 49# toylover

同埋如果可以自由地拆獅子手..已經叫做會好睇好多(當然可收納就最好)...發夢中:63:
各位好,第一次加入大家庭,吹吹水幾開心,合金魂太多好野 ,本人較喜歡宇宙大帝,如無記錯應該是430穿梭機第一套卡通,另一套係叮噹
超合金只有 金毛,六神,大帝,超獸,十五機。
六神合體
V形電磁俠(GX-31V)
超力電磁俠(GX-50)
金毛獅王
Gunbuster
功夫漢
(揀多隻,好難取捨:58:)

我有:超獸機神 金毛 六神 大帝 v型 超力 宇宙飛龍 好想佢出過隻宇宙飛龍太細隻出隻大一倍嘅 仲想佢出大鐵人17
宇宙大帝而家先後追洗唔洗撐炒價?
螳螂定食 發表於 31-5-2014 01:59 PM

千八以上入咯。
識玩一定玩合金魂四大天王:V型電磁俠,宇宙大帝,金毛獅王,六神合體。
仲想佢出大鐵人17
JAYLAU2024 發表於 31-5-2014 05:03 AM

我都好想, POPY 大鐵人以當時的合金變型技術來講, 實在值 90 分, 但太貴又難找完美品
所以好想合金魂出返

不過可惜大鐵人得一隻, 冇得合體, 間接賣唔到貴價, 對笨大來講, 未必合符經濟效益

以前的自己變型膠大鐵人, 出到一舊飯咁, 出那時係我玩玩具的黃金年代, 但我真係完全無動力去買
螳螂定食 發表於 31-5-2014 01:59 PM

早排 17幾 咗好耐 (大約幾個月前成日見)
不過而家唔知價
玩合金魂系注重情意結,好似我冇睇過金毛再版都冇入,反而入左只機戰人馬合一,衣家等六神同埋希望 gunbuster 再版。你應該問自己鍾意邊只,人地鍾意冇用