Toysdaily 玩具日報

查看: 27887|回復: 60

[詢問] 模型滲線問題

請問各位大大:
1)我已經用星星的滲線油滲線為何還會爆件?
2)滲線油個比例係幾多?應該幾多油加幾多開油水?
雙星琺瑯油,出左名易爆件。
開油時,係用白電油,唔係平時既開油水。
我自己平時就1:2-3左右。
請問各位大大:
1)我已經用星星的滲線油滲線為何還會爆件?
2)滲線油個比例係幾多?應該幾多油加幾多開 ...
吃喝玩樂 發表於 13-4-2014 22:56

其實又唔使咁灰, 如果係笨大D模都好少可爆件, 除左部份成色的模板,
如陸戰吉姆的橙色, 扮金色的屎黃色, Gundam Yellow, 哩D成色爆件的成因係因為毛細管作用作怪,
總之就係膠質密度越低的件越易出事 (有D成色的件係明顯 , 砌得多應該都分到)

滲線油個比例係幾多, 你計都冇用, 因為一路滲, 你D開油水/白電油一路揮發, D琺瑯油又一路慢慢沉底, 要一路滲一路稀釋/搗, 最實際的係搵D廢件/模框去試, 在滲透力同色深之間取得平衡!

PS 有上色同冇上色時做滲線個手感好唔同, 比例都有唔同, 要自己掌握
回復 2# ricefan

我唔係用珐瑯油,我用左郡士開油水沫
回復 4# 吃喝玩樂

我噴型就用郡氏油性,但滲線就用雙星琺瑯油(enamel),稀釋用雙星(enamel)開油水,多餘滲線用雙星enamel開油水抹去。基本上未試過爆件。
回復  吃喝玩樂

我噴型就用郡氏油性,但滲線就用雙星琺瑯油(enamel),稀釋用雙星(enamel)開油水,多餘滲 ...
numan123 發表於 14-4-2014 09:04

我都係, 咁多年來素組滲線, 就係爆過隻MG陸吉咁大把
不過果次都幾金, 胸甲自動一開四......

回復 6# sniperxp

如果我想素做滲線,
咁係咪用雙星滲線油
然後
回復  sniperxp

如果我想素做滲線,
咁係咪用雙星滲線油
然後
吃喝玩樂 發表於 14-4-2014 09:40

雙星琺瑯油(Enamel) + x-20 Thinner(Enamel)
用毛筆恬油, 之後在刻線的任何一點用筆尖輕輕點落去,
D油會因為毛細管作用自動走向整條刻線的其他位置 (油的稀釋度要適中, 如果行唔郁就可能係太杰, 太稀就會好淡色)
冇錯, 落筆的地方係會有油溢出刻線以外, 不過唔使怕, 等滲好晒所有件, 之後用棉花棒掂少少x-20 thinner之後輕力在溢出的地方抹走佢就得, 好易!

我做滲線的工具只有咁多(圖中欠棉花棒)

回復 8# sniperxp

但樓上有ching講用珐瑯油會爆膠⋯
我素做完滲線咪會好危險?

但樓上有ching講用珐瑯油會爆膠⋯
我素做完滲線咪會好危險?
吃喝玩樂 發表於 14-4-2014 11:38

係有機會"爆膠"但係我廿幾年來先爆過兩次笨大件咁大把.....
而且只係少部份成色先易爆

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=222866&extra=
我哩隻都係就咁素組滲線, 放心啦...你怕的話,
搵D模型框試下先 (框上面好多時有模具名稱/ABCD果D位, 可以用來試筆)
回復 10# sniperxp

我砌倆隻Rg都有爆::63:
可能我滲得唔好,滲左幾次先滿意攪到d膠脆左所以爆

我砌倆隻Rg都有爆:
可能我滲得唔好,滲左幾次先滿意攪到d膠脆左所以爆
吃喝玩樂 發表於 14-4-2014 12:25

滲左幾次?? 會唔會係你開得太稀?
單色線通常都一take過.....

你點"滲左幾次"? 有時清理得唔好的, 用筆做小修小補都得, 要靈活應變wow

定係你清理D線頭線尾時太重手棉花棒浸太多thinner?
不如貼一貼爆件/成品出來一齊研究下

PS: RG Strike Freedom隻屎黃色係高危成色

RE: 模型滲線問題

回復 12# sniperxp

先謝謝你
晚上回家先貼圖
這是其中一件爆件
這是其中一件爆件
吃喝玩樂 發表於 14-4-2014 21:34

哇, 似乎你D油太杰wow, 而且落手好重下
你唔使用支筆行晒成條線ga wow, 應該稀釋到可以輕輕點幾下, D油就自己行晒D刻線

我建議你在youtube搵一搵3段片睇睇先
1. "滲墨法2" http://www.youtube.com/watch?v=OSbiaR7nUcM
超清析示範

2. "滲墨法" http://www.youtube.com/watch?v=yraE43u0qwE
參考

3. "Illustration of Tamiya PANEL LINE ACCENT COLOR" http://www.youtube.com/watch?v=Dvn97kfr0wo
*佢用已經溝好左的油, 其實同自己溝冇分別, 而且唔建議, 因為支野你開多幾次, D thinner揮發得咁上下你又係要溝返稀